© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът е "за" руски газов и ядрен проект, ГЕРБ обвини Ерменков за "воден" тероризъм

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Предотвратена суматоха с качеството на водата в София; Предизборен протест на Ердоган в Сараево; Роумингът в района поевтинява; България и Македония ще сплотяват енергийните си борси; Румен Петков оглави АБВ
20 май 2018
Вечерни вести: АЕЦ " Белене " и военните планове отново стартират, срещата Ким-Тръмп се разклати

И още: Издирването на алпиниста Боян Петров завърши без триумф, на следващия ден е пикът на българското председателство - срещата на върха
16 май 2018 След върховото събитие за българското европредседателство седмицата стартира със конфликти сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия: за водата в София и изборите в Галиче. Продължава отгласът от решението на съда от петък, с което депутатката Елена Йончева (БСП) осъди на първа инстанция Бойко Борисов и ГЕРБ за 5000 лева поради изказванието на Борисов в предизборната акция, че страната е плащала милиони левове за задграничните й репортажи. А следобеда Бойко Борисов и Корнелия Нинова се изправят един против различен в съда и с взаимни обвинявания за засегнатост – Нинова се засегнала от прозвището " Госпожа Лъжа ", а министър председателят се познал в думите " Крадецът вика " Дръжте крадеца ".
Притеснителни проруски сигнали излъчи президентът Румен Радев. Ден преди срещата си с Путин в изявление и среща с премиера Медведев той поддържа кавър на " Южен поток " и съветско присъединяване в АЕЦ " Белене " - два плана с необоснован стопански смисъл.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

ГЕРБ упрекна Таско Ерменков в тероризъм поради статус за отровена вода в София

ГЕРБ подаде сигнал до прокуратурата против депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, като го упрекна в тероризъм. Поводът е статус на Ерменков във фейсбук от събота, в който той под формата на въпроси оповестява за слух, че водата в София е отровена, откакто " в Искър са изсипани огромно количество отровни химикали ". Според подателите на сигнала Данаил Кирилов и Тома Биков от ГЕРБ Ерменков е знаел, че това не е истина, тъй като е било опровергано от институциите, само че все пак го популяризирал. От сигнала излиза, че съгласно двамата депутати от ГЕРБ Ерменков е направил това преднамерено, за да провокира " ужас и боязън измежду популацията ".
Кирилов и Биков приканиха Българска социалистическа партия да изиска оставката на Ерменков, само че към този момент това не наподобява евентуално. Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев направи особено изказване, че в действителност Ерменков единствено задавал въпроси, каквато е работата на всеки народен представител. Но парламентарната група на левицата ще гласоподава позиция по случая във вторник.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай към този момент се отсрочва

След месеци напрежение и тежки договаряния в края на предходната седмица Китай и Съединени американски щати се договориха взаимно да не покачват митата. Пекин се съгласи да внася повече американски артикули и да редуцира комерсиалния остатък със страната. Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин разгласи, че е била контрактувана обща рамка, която да в профил комерсиалния дисбаланс. В общото изказване на двете страни се споделя, че ще бъдат подхванати ефикасни ограничения, които доста да понижат комерсиалния остатък със Съединени американски щати. Засега обаче не се дават детайлности по съглашението. В отговор на въпрос дали то визира съкращението на комерсиалния остатък с 200 милиарда $ (каквато информация се появи в петък) Мнучин съобщи, че са сложени " избрани цели ", които ще бъдат наложени " бранш по бранш ", само че не разяснява сума.
До момента Съединени американски щати не са постигнали договореност във връзка с митата единствено с Европейски Съюз. Миналия месец американският президент Доналд Тръмп подреди влизането в действие на митата върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз да бъде наново отсрочено за 1 юни. Досега Вашингтон и Брюксел не са постигнали съгласие и не престават да си насочат взаимни нападки за протекционизъм.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Boeing получи позволение да строи цивилен самолети със сгъващи се крила

Американският производител на авиационна техника Boeing получи позволение от Федералната авиационна организация (FAA) да строи цивилен самолети със сгъващи се крила. Досега това бе технология, която се използваше извънредно за бойни самолети, основани най-много на самолетоносачи, само че в този момент към този момент ще може да се употребява и в гражданската авиация. Новите крила, които ще са най-големите, разработвани от основаната в Чикаго компания, ще са най-отличителната линия на тежките самолети от серията 777X, които занапред ще бъдат създавани. Те ще са първите двумоторни модели, проектирани за транспорта на над 400 пасажери. Тъй като ще би трябвало да са ефикасни и при полети на дълги дистанции, те се нуждаят от изключително дълги крила, само че на практика няма летища, които да разрешат аероплан с подобен обсег да паркира до изходите. При новите машини след кацане краищата на крилата ще могат да се прегънат на 90 градуса нагоре, като специфични заключващи механизми ще подсигуряват, че това няма да се случи по време на полет. Новите крила няма да са направени от алуминий, а от по-леките въглеродни композити. Технологията ще разреши на компанията да удължи размаха на крилата от сегашните 212 фута (64.6 метра) с още 23 фута (7 метра).

Фотограф: Boeing

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Преди срещата с Путин Румен Радев поддържа концепция за " Български поток " през Черно море

Първия ден от визитата на президента Румен Радев в Русия бе огласена концепцията му за основаване на " Български поток ", в който съветски газ да постъпва непосредствено на наша територия през Черно море. Държавният глава показа това първо пред в. " Коммерсант ", а след това е повторил позицията си и при срещата с премиера Дмитрий Медведев в Москва. Според стенограма от диалога Радев е изразил вяра, че кабинетът в София ще " преразгледа опцията за директни доставки на съветски газ през Черно море ". Медведев пък е оповестил, че в близко време в Русия се чака българският министър председател Бойко Борисов.

Срещата на Радев с президента Владимир Путин е във вторник в Сочи.

Изслушването на Зукърбърг в Европейския парламент ще бъде обществено

Изслушването на изпълнителния шеф на " Facebook " Марк Зукърбърг във вторник в Европейския парламент в Брюксел ще бъде намерено - това заяви ръководителят на институцията Антонио Таяни. Първоначално се предвиждаше Зукърбърг да приказва при закрити порти и да дава отговор на въпроси на ръководителите на парламентарните групи. Според Таяни това, че той е приел поканата, е стъпка към възвръщането на доверието измежду потребителите.
Фейсбук стана съществена цел на няколко законодателни звена по целия свят, откакто стана ясно, че посредством платформата са изтекли персоналните данни на милиони консуматори, най-вече в Съединени американски щати. През април Зукурбърг свидетелства пред представители на Сената и Конгреса на Съединени американски щати. Таяни посочи, че представители на Фейсбук ще се явят на чуване пред парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. На съвещанието ще бъдат разисквани въпроси, свързани със отбраната на персоналните данни и въздействието върху изборните процеси в Европа.

" Мобилтел " става A1

От на следващия ден " Мобилтел " към този момент ще се споделя А1. Това е част от тактиката на компанията майка Telekom Austria Group (TAG) да прекръсти всички подразделения в района за синергия сред бизнесите на групата. Ребрандирането включва промяна на името, логото, уеб страницата на компанията, както и на юридическото лице, което към този момент ще бъде " А1 България ". Телекомът ще организира и осведомителна рекламна акция, с която да запознае потребителите с смяната. TAG има мобилни оператори, които са под марката A1, само в Австрия и Словения. В Беларус те са под името velcom, в Хърватия – Vipnet, Vip mobile и one.Vip са надлежно марките в Сърбия и Македония.

Повече по тематиката - в петъчния " Капитал "

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Столичната община е изготвила разновидности за последващо удължение на метрото - виж карта тук Разклонения има към Симеоновския въжен превоз, Студентски град и към Слатина. Общественото разискване е на 31 май.

54-годишният юрист и професор по право Джузепе Конте е препоръчан за министър-председател на Италия . Кандидатурата на Конте, който е незнаен в италианската политика, ще бъде препоръчана на президента Серджо Матарела от водача на евроскептичната партия " Лига " Матео Салвини и водача на популисткото придвижване " 5 звезди ".

Столичната община желае преразглеждане и оповестяване за незначително на правосъдното решение за градеж на небостъргач в кв. " Стрелбище ". Това съобщи основният проектант на София Здравко Здравков, който към този момент два пъти бе санкциониран за несъблюдение на правосъдно решение, а по неофициална информация от прокуратурата против него е формирано и наказателно произвеждане.

" Демократична България " упрекна премиера Бойко Борисов в опит да се спре плануваният за вторник митинг пред Министерския съвет против рестартирането на плана АЕЦ " Белене ". Представител на обединението е бил извикан в столичната полиция с искане да бъде променено или мястото, или времето на митинга, тъй като по същото време от АБВ организирали контрапротест в отбрана на плана " Белeне ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР