© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по темата Търговците са недоволни от

...
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по темата Търговците са недоволни от
Коментари Харесай

До края на 2018 г. всички фирми трябва да купуват тока по пазарни цени

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по тематиката
Търговците са недоволни от понижението на цените на тока за дребните компании

Новите цени, които регулаторът предлага, би трябвало да влязат в действие от 1 юли
13 юни 2017
Централите на биомаса упрекнаха енергийния регулатор в погрешни сметки

Окончателното решение за новите цени на силата от биомаса и фотоволтаици ще бъде взето на 30 юни
13 юни 2017
Преференциалните цени за покривните слънчеви централи се подвигат

Увеличението е препоръчано от енергийния регулатор и би трябвало да влезе в действие от 1 юли
12 юни 2017

До края на 2018 година дребните икономически консуматори би трябвало да купуват електрическата енергия си по пазарни цени, което значи да излязат от контролирания пазар. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време конференция, проведена от индустриалния клъстер " Средногорие ". По думите му до края на 2021 година това би трябвало да се случи и с всички битови консуматори, с което енергийният пазар ще бъде изцяло либерализиран.

Рисковете

Иванов уточни, че по-ускорена либерализация може да докара до основни проблеми в целия бранш, защото може да се окаже, че част от огромните сдружения - производители на електрическа енергия, няма да са конкурентоспособни, което ще сътвори сериозен проблем на енергийния баланс. Затова по думите на Иванов би трябвало да се работи поредно и в избрани периоди.

За да се върви към либерализиран пазар, би трябвало да се усили ликвидността на борсата, посочи още Иванов. Ако всичко това бъде изпълнено и законово одобрено, ще се основат предпоставки българският енергиен пазар да стане част от районния свободен електроенергиен пазар за региона на Югоизточна Европа.

Заедно с това би трябвало да се откри и решение на казуса със отбрана на енергийно уязвими консуматори, посочи още ръководителят на КЕВР.

Нова тактика

България се нуждае от нова енергийна тактика, която да зададе фундаментална визия и стратегически цели на страната в региона на енергетиката. В нея би трябвало да са отразени главните правила от Четвъртия енергиен пакет на Европейски Съюз и главните цели въз основата на Парижкото съглашение за енергетиката и климата, тя ще е и рамката, в която ще продължим към цялостна либерализация, уточни още Иванов. По думите му актуалната енергийна тактика е от 2011 година и към този момент не е настояща.В края на май енергийният министър Петкова уточни, че стартира работата по основаването на нова тактика за развиване на българската енергетика до 2030 година и небосвод 2050 година

Реформите ще продължат

Иванов уточни още, че следва продължение на промените, като за това е нужно Народното събрание да гласоподава основни промени в Закона за енергетиката, промяна на статута на единствения покупател в лицето на публичния снабдител - НЕК, и основаване на пътна карта до цялостната либерализация на пазара.

Председателят на КЕВР обeща поддръжка за плана за газификация на Средногорието. Той сподели, че планът съществува в проектите на " Булгартрансгаз " и ще продължи с напъните си да стане предпочитан пред други три плана, които са в листата на тази компания, тъй като е значим за района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР