© Георги Кожухаров Още по темата Седмични новини за ритейл

...
© Георги Кожухаров Още по темата Седмични новини за ритейл
Коментари Харесай

Седмични новини за ритейл

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Седмични вести за ритейл

Македонската КАМ отвори първите си пет магазина в страната; " Софсток " стана формален представител на кафето Kimbo; " ЛС тюбс " построява цех за козметични опаковки в Габрово; КЗП откри 25 нарушавания по време на " черния петък " ; През 2018 - 179 млн. евро за промоционални стратегии
4 дек 2017
Седмични вести за ритейл

Биопроизводството в България пораства, Почти 75% от хората желаят стандарт " Без ГМО ", " Генезис лаборатории " влага 1.7 млн. лева в съоръжение, Европарламентът стяга контрола върху онлайн търговията, Брюксел утвърди закон за отбрана от китайския дъмпинг
20 ное 2017
Alibaba влага 3 милиарда $ в китайски оператор на хипермаркети

Гигантът върви по стъпките на Amazon, която по-рано през годината купи Whole Foods в Съединени американски щати
20 ное 2017 1. Европарламентът може да наложи несъгласие на фосфатите в месото

Членовете на комисията на Европейския парламент по публично здраве и сигурност на храните показаха съществени опасения по отношение на въздействието върху здравето на фосфатите, употребявани като хранителни добавки. Те се опълчиха на предлагането на Европейската комисия да разреши потреблението на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (включително и за дюнери), без значение дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче.
Правилата на Европейски Съюз по принцип не позволяват използването на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това заради огромния брой изключения от тези правила фосфатните добавки от ден на ден се употребяват в замразеното месо, с цел да запазят усета и да задържат водата.
Евродепутатите напомнят, че научно проучване от 2012 година е открило евентуална връзка сред фосфатните добавки в храни и покачвания риск от сърдечно-съдови болести. Европейският орган за сигурност на храните тогава даде оценка, че не е допустимо този риск да бъде обвързван с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 година друго научно проучване също откри връзка сред питателните режими с високо наличие на фосфор и нарасналата смъртност в популацията на Съединени американски щати.
Членовете на комисията на Екологичен потенциал по околна среда, публично здраве и сигурност на храните взеха решение да изчакат резултатите от настоящото изследване на Европейския орган за сигурност на храните за вероятните негативни резултати на тези добавки, който е оповестил, че ще преразгледа сигурността на фосфатните добавки в храните до 31 декември 2018 година
До момента не е открито в България да се употребява месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за сигурност на храните, оповестяват от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

2. Remix продаде над 120 хиляди продукта по време на Black weekend

Платформата за облекла втора ръка remixshop.com продаде 120 хиляди продукта по време на четирите дни от първата за сдружението Black weekend акция. За сполучлива връзка търговецът заложи на особено създаден ефирен клип, оповестиха от сдружението.
Фирмата неотдавна откри новия си склад, който е един от най-големите фешън хранилища на онлайн търговци в Източна Европа. Площта му е 2600 кв.м, а рафтовете за депозиране на продуктите заемат 12 хиляди кв.м. Инвестицията с всички планувани бъдещи автоматизации и съоръжение е за 3 млн. лева
Remixshop.com е онлайн компания за търговия на дребно с облекла втора ръка, която оперира в седем страни в Европейски Съюз. В Remix работят над 500 чиновници. Компанията предлага и услугата " Продайте на Remix ", ориентирана към всеки, който има ненужни нови или непокътнати облекла и аксесоари в дрешника си. През уеб страницата нa Remix клиентът поръчва специфичен плик, в който да изпрати своите облекла с пощальон за сметка на компанията. След приемането им чиновници на Remix ги сортират, правят оценка и снимат. Подходящите за продажба се качват на уеб страницата, а след продажбата техните притежатели получават % от цената.

3. Брюксел отбелязва резистентен растеж на пивоварната промишленост - горе вдясно

Производството на питие в Европейски Съюз за миналата 2016 година е над 400 млн. хектолитра – равнище, което се реализира за пръв път от началото на икономическата рецесия през 2008. Износът на бира от страните членки също записва напредък и доближава 51.4 млн. хектолитра, стана ясно по време на обичайния конгрес на пивоварите на Европа в Брюксел.
В страните от Европейски Съюз броят на пивоварните е 8500, като за 2016 година е повишен с 1100. Секторът обезпечава 2.3 млн. работни места. Между 2014 година и 2016 година потреблението на бира в евросъюза се е повишила с 2%. За същия интервал износът на бира от страни на общността за трети пазари има растеж от 20%. Годишно от производството и продажбите на питие се генерират над 43 милиарда евро бюджетни доходи за 28-те страни на Европейски Съюз, като единствено приходите от данък за 2016 година са 11.3 милиарда евро.
За 2016 година страната ни се подрежда на 12-то място в Европейски Съюз по размер на пазара на питие с продажби от 5.55 млн. хектолитра и изпреварва Дания, Ирландия, Швеция, Словакия и други Традиционен водач е Германия с 85.5 млн. хектолитра бира. България се подрежда на 12-о място и по консумация на бира на глава от популацията със 76 л. Първите три позиции по този индикатор са на Чехия със 143 л, Германия – 104 л и Австрия – 103 л.

4. " Т маркет " сътвори лична сбирка подправки - долу вляво

Веригата магазини " Т маркет " сътвори лична сбирка подправки в партньорство с българската компания " Миа фуудс 21 ". Селекцията е под името Giardenia и съдържа 47 разновидности на обичайни и екзотични подправки. Серията предлага и подготвени миксове, които улесняват приготвянето на ястията, и се продава във всички магазини на веригата.
Собствен на " Т маркет " е " Максима България " - част от холдинга Maxima Grupe, който оперира вериги за търговия с бързооборотни артикули в още четири страни - Литва, Латвия, Естония и Полша.
Първият " Т маркет " в България е открит през 2005 година Сега супермаркетите на компанията са 64 в 31 града, а чиновниците й са над 1400.
Миналата година " Максима България " откри 14 нови магазина, в които влага 19 млн. лв.. Дружеството обнови визията и оборудването на шест магазина, а през 2017 реновира още 11.
През декември следва разкриване на нов търговски обект в столицата.

5. Carrefour и Fnac Darty се сплотяват при покупката на техника

Френските търговски вериги Carrefour и Fnac Darty подписаха партньорство, посредством което ще имат опция да се договарят за по-добри условия при доставките на домашен уреди и потребителска електроника във Франция. Споразумението ще влезе в действие при договарянията за доставки през 2018 година, а двете вериги ще поддържат самостоятелни търговски политики.
Очакванията са изпълнителният шеф на Carrefour Александър Бомпард, който е и някогашен шеф на Fnac, да показа на 23 януари новата тактика на компанията. Инвеститорите се надяват, че Бомпард ще усъвършенства представянето на хипермаркетите на групата във Франция. Предшествениците му не направиха по този начин нужните промени и компанията не съумя да генерира доходи и облага над упованията на анализаторите. Освен това засилената конкуренция в бранша в страната принуди Carrefour да понижи цената на огромна част от продуктите си.
Миналата година един от главните съперници на Carrefour във Франция - Casino, реализира сходно съглашение с мебелната верига Conforama, с цел да понижи разноските си. Освен това Conforama се контракти с английската компания за онлайн търговия Ocado да употребява платформата ѝ.

Накратко

Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са спечелилите в акцията " Съхрани родния усет " на " Лидл България ", която започва през септември и събра близо 1500 оферти от цялата страна. През пролетта на 2018 година двата продукта ще станат част от продуктовата линия на веригата " Родна стряха ". Освен това те ще донесат на своите създатели и парична премия от 10 000 лв..

Британско-холандската група Unilever ще продължи да разчита на сливанията и придобиванията, с цел да се оправи с непрекъснато намаляващия растеж на приходите си. От началото на 2015 година компанията e направила 18 придобивания на обща стойност 8.8 милиарда $, или приблизително към 500 млн. $ на договорка.

Британската група Kingfisher разгласи, че е завършила придобиването на магазините от веригата Praktiker в Румъния. Цената на договорката не беше оповестена, а регулаторните органи към този момент я утвърдиха. Kingfisher е купила всички акции на " Praktiker Румъния " от турския вложител Омар Суслъ, който от 2014 година е единствен акционер във веригата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР