© Георги Кожухаров Още по темата Поправка под прикритие Икономическото

...
© Георги Кожухаров Още по темата Поправка под прикритие Икономическото
Коментари Харесай

Румен Радев наложи вето върху промените, които позволяват скрита приватизация

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Поправка под прикритие

Икономическото министерство се пробва да прокара законова смяна, с която да позволи на неразрешените за приватизация сдружения да апортират парцели в смесени компании
31 авг 2018
Чака се името и на друга корекция

Промените в Закона за държавната благосъстоятелност
31 авг 2018 Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху три текста от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, гласувани дефинитивно от Народното събрание на 10 октомври. С тях се основава благоприятни условия за скрита приватизация на компании от забранителния лист. В момента в него има 178 сдружения, измежду които са такива от военно-промишления комплекс (като ВМЗ, " Кинтекс " ), държавни лечебни заведения, комунални компании (ВиК), обектите на национална противоречива база и други (виж прикачения файл).
Документ
Забранителен лист

Към момента тези сдружения или елементи от тях, които имат структуроопределящо значение за стопанската система или висока социална и обществена значителност, подлежат на приватизация единствено след решение на Народното събрание. Промените, гласувани предходната седмица, дават опция да се заобиколи това ограничаване, като първо отстраняват възбраната да се апортират парцели и движимости благосъстоятелност на компаниите от забранителния лист в други сдружения с държавно и общинско присъединяване. На второ място, дава се право на Министeрския съвет да взема решения за апорт на парцели и движимости, които не са обособени елементи от такива сдружения в смесени сдружения с общинско присъединяване. Така на процедура, макар общата възбрана за приватизация на такива компании без решение на Народното събрание, те могат да бъдат изпразнени от благосъстоятелност посредством апорти в други сдружения, през които да преминат в частни ръце, а самите държавни компании да останат " кухи ".

" Така се основава още по-реална заплаха за скрита приватизация във връзка с сдружения, които би трябвало да подлежат на приватизация единствено след решение на Народното събрание... В сегашния миг, когато останалите за приватизация обекти са малко, се усилва ползата към комерсиалните сдружения от забранителния лист. ", написа в претекстовете на президента, оповестени на уеб страницата на институцията.

Законопроектът беше импортиран през юни от дълъг лист от депутати, главно от " Обединени патриоти ", само че и с някои знакови лица от ГЕРБ, непретенциозно положили подписи по-назад, като да вземем за пример ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, Красимир Велчев - зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, и други Внасянето на законопроекти, с които съществено се прекатурват разпоредбите за ръководство и надзор върху обществен запас, от депутати, вместо от Министерския съвет, към този момент е отработен способ за пробутване на лобистко законодателство в Народното събрание на практика без претекстове и без властта да носи отговорност.

Към момента в Закона за държавната благосъстоятелност е записано, че не могат да се апортират парцели и движимости - благосъстоятелност на търговски сдружения, включени в забранителния лист (приложение № 1 към член 3, алинея 1 " Списък на комерсиалните сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала или обособени елементи от тях " на Закона за приватизация и следприватизационен контрол). Тази възбрана се отстранява с измененията, прокарани от ръководещите.

Това опонира на задачата на забранителния лист, а точно - да не се приватизират без решение на Народното събрание сдружения, които имат структуроопределящо значение за стопанската система или висока социална и обществена значителност, написа в претекстовете на президента към ветото. Имуществото, което е било апортирано става благосъстоятелност на сдружението, в интерес на което е изработен апортът, без против това да има насрещно заплащане.

" Когато апортът се прави в сдружение, което не е в забранителния лист, няма спънка след това това сдружение да бъде приватизирано дружно с апортираните парцели и движимости на сдружението от забранителния лист. По този метод се основава законова опция за скрита безвъзмездна приватизация на сдружения от забранителния лист посредством апортиране на техни парцели и движимости ", се споделя още в претекстовете на президента.

" Нещо повече, като се анулира общата възбрана за апортиране на парцели и движимости на сдружения от забранителния лист, и в същото време се основава особено предписание, изискващо решение на Министерския съвет единствено при апорт на необособени елементи от тях, всички други типове апорт остават позволени без никакви специфични правила. Това важи да вземем за пример за апорт на обособени елементи, право на прилагане, право на градеж, патент, право на вземания и други Доколкото за тях в измененията няма никакви специфични условия, те отсега нататък ще могат да бъдат осъществявани и без решение на Министерския съвет ", написа още там.

Другият оспорен от президента текст е обвързван с премахването на " един значим юридически прийом за отбрана на държавния интерес, когато търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване учредяват или вземат участие с парична или непарична вноска в търговски сдружения, чийто капитал не е тяхна благосъстоятелност. Отнема се опцията в тази догадка създалите апорт търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване да имат блокираща квота при взимане на решения за изменение на устава или на дружествения контракт, за увеличение и понижаване на капитала, за подписване на покупко-продажбите по член 236, алинея 2 от Търговския закон, за осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с имущество - предмет на непаричната вноска, както и за превръщане и преустановяване на сдружението.

Това предписание ще рефлектира и върху комерсиалните сдружения от забранителния лист, които няма да могат да се опълчват на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в интерес на трети лица. Така се основава още по-реална заплаха за скрита приватизация във връзка с сдружения, които би трябвало да подлежат на приватизация единствено след решение на Народното събрание ", написа в претекстовете.

Това е десетото несъгласие, наложено от президента от началото на неговия мандат. До момента единствено едно е било доказано от Народното събрание – против лобистката корекция в Закона за приватизацията, станала известна като поправката " Домусчиев ", с която на практика се икономисват на шепа едри приватизатори неустойките от несъблюдение на приватизационни отговорности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР