© Георги Кожухаров Още по темата Поправка под прикритие Икономическото

...
© Георги Кожухаров Още по темата Поправка под прикритие Икономическото
Коментари Харесай

Земеделско дружество за семена ще бъде спряно от приватизация

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Поправка под прикритие

Икономическото министерство се пробва да прокара законова смяна, с която да позволи на неразрешените за приватизация сдружения да апортират парцели в смесени компании
31 авг 2018
" Калинел " приватизира общинското " Четпром " - Тетевен

Цената е 1.2 млн. лв., договорката включва отговорности за вложения и 265 нови работни места
27 авг 2018 Дружеството " Сортови семена - Елит ", чийто мажоритарен притежател е земеделското министерство, ще бъде спряно от приватизация. Такова изменение на закона към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание, откакто държавното управление гласоподава текстовете на съвещание на Министерския съвет.

" Сортови семена - Елит " има клонове в Кнежа, където стопанисва завод за сушене и калибриране на хибридна царевица, както и опитна станция за семепроизводство в Бяла Слатина. То беше оповестено за приватизация през 2000 година, като няколко други структури към него са продадени.

Проточила се приватизация

Държавното сдружение " Сортови семена - Елит ", което поддържа продуктова листа с достоверни български сортове и хибриди семена, е оповестено за приватизация напролет на 2000 година По това време то е разполагало със седем клона в страната, разнообразни здания и опитни полета. Част от тях са били раздържавени, като през 2016 година се направиха два опита в Агенцията за приватизация да се продаде и клонът на сдружението в Бяла Слатина, където има опитни полета, само че предложения не бяха подадени.

В момента " Сортови семена - Елит " е с капитал от 745 хиляди лева, а балансовата стойност на материалните активи е 394 хиляди лева Според последния оповестен финансов доклад на компанията, който е за 2016 година, тя е осъществила доходи 347 хиляди лева и загуба 159 хиляди лева

Защо се стопира раздържавяването

Според претекстовете на импортирания законопроект запазването на конструкция за произвеждане на семена " ще е фактор, гарантиращ по-голяма резистентност и непоклатимост на земеделското произвеждане ", както и инструмент за интервенция на пазара на семена при нужда - да вземем за пример е посочена обстановка с покачване на цените. В текстовете е посочено още, че тя е належащо да се приключи и поради проточилата се с години процедура и неналичието на инвеститорски интерес.

Във финансовия доклад на компанията се показва, че заради обстоятелството, че сдружението е в процедура по приватизация, то не може да тегли заеми, да получава дотации, което го слага в " неконкурентна дарба " по отношение на другите компании в сектора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР