© Георги Кожухаров Още по темата Национална служба за охранване

...
© Георги Кожухаров Още по темата Национална служба за охранване
Коментари Харесай

Закрийте НСО

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Национална работа за охранване

НСО желае да легализира статута си на хибрид сред преторианска армия на властта и система за обезпечаване на привилегии
3 апр 2015
Транспортната компания на властта

Атентатът против Доган може да стане мотив НСО напълно да се реформира. Или просто да получи още пълномощия
25 яну 2013 Миналата седмица Национална работа за защита (НСО) забърка следващ скандал. Той още веднъж беше обвързван със брачната половинка на президента. Във видеоклип, обиколил обществените мрежи, се виждаше по какъв начин телохранител на Десислава Радева се кара с пътен служител на реда. Твърденията в медиите бяха, че това е мерцедесът от НСО, който обслужва първата дама. Точно против мястото, където е паркирана лимузината на ул. " Фритьоф Нансен ", се намира бутиковият магазин на известната фешън дизайнерка Невена Николова, тъй че се допуска, че Радева е била там.

Този случай за следващ път демонстрира, че НСО не е работа за защита, а за обслужване на фамилиите на новата номенклатура на България. Очакванията, че признатият закон за службата ще регламентира активността й, не се оправдаха - той просто циментира високомерното държание на чиновниците й. Това е следващият противен случай, при който НСО попада в новините. Извън въпроса за какво е належащо брачната половинка на президента да има защита, изниква питането редно ли е колата на службата да я вози по бутици и ателиета.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. НСО е правоприемник на мрачното Управление безопасност и охрана (Пето управление н - Пето ръководство на Държавна сигурност. При измененията през 1989 година едно от главните претенции по митингите беше да изчезнат привилегиите на комунистическата номенклатура, като се закрие Управление безопасност и охрана (Пето управление н. То обаче мимикрира в нова работа, която последователно отново стартира да обгрижва мощните на деня. За съпоставяне - по времето на социализма Управление безопасност и охрана (Пето управление н е охранявало 15 души - 13 членове на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и двама кандидат-членове. Днес коли на НСО обслужват повече от 60 души. Преди " 10 ноември " единствено Тодор Жиков е имал пилотна кола или конвой, през днешния ден това се прави за най-малко трима - за премиера, за президента и за ръководителя на Народното събрание.

През последните години раздуването на номенклатурата на НСО е необикновено. Така за 2019 година бюджетът й ще бъде големите 40,5 млн. лева - с 3,3 млн. лева повече от актуалната и с близо 10 млн. повече от 2015 година Тоест данъкоплатците всяка година заплащат от ден на ден и повече за защита на властта, само че НСО генерира главно кавги. Службата на процедура дублира активността на редица структури в Министерство на вътрешните работи и това я прави по-скоро паразитна. Крайно време е властта да я закрие и да престане да обгрижва властимащите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР