© Георги Кожухаров Още по темата Фалиралият застраховател Олимпик -

...
© Георги Кожухаров Още по темата Фалиралият застраховател Олимпик -
Коментари Харесай

Прокуратурата и ДАНС влизат в Комисията за финансов надзор заради "Олимпик"

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Фалиралият осигурител " Олимпик " - кой, какво, за какво и какъв брой

Най-често задаваните въпроси, които засягат близо 200 хиляди клиенти, сключили " Гражданска отговорност " със затворената кипърска компания
18 авг 2018
Българска социалистическа партия желае изключително съвещание на Народното събрание поради Търговския указател и ЗК " Олимпик "
17 авг 2018
Фалирал кипърски осигурител остави 275 хиляди без " Гражданска отговорност "

ЗК " Олимпик " продаваше застраховки в България посредством локалния си клон, а лицензът й бе лишен през май
14 авг 2018
КФН извади кипърската ЗК " Олимпик " от пазара на " Гражданска отговорност "

Причината е отнемането на лиценза на компанията майка в островната страна
16 май 2018 В проблема към банкрутиралия кипърски осигурител " Олимпик " с изключение на потърпевши, регулатор и политици се намеси и държавното обвиняване. Тази заран основният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция в Комисията за финансов контрол, която ще се реализира от Върховната касационна прокуратура и ДАНС.

Акцията наподобява като опит на ръководещите да тушират напрежението по проблема както показват дейности. В края на предходната седмица Българска социалистическа партия изиска изключително съвещание на Народното събрание за спрелия Търговски указател и по проблема " Олимпик ", а през уикенда водачът на левицата Корнелия Нинова и министър председателят Бойко Борисов влязоха в неприсъствен разговор по тематиката.

Какво ще се ревизира

" Предмет на инспекцията са метода на реализиране на държавния осигурителен контрол от страна на Комисията, на отрасловия й заместник-председател, управляващ ръководство " Застрахователен контрол " и на това ръководство, във връзка с съответния осигурител. Ще бъде тествано спазването на условията на закона за започване на активността на клона на ЗК " Олимпик " в България, осъществяването на пълномощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов контрол, както и упражняването на настоящ контрол, в това число след издадената възбрана " Олимпик " да подписва нови контракти и да удължава периода на досегашните ", се споделя в формалното известие на прокуратурата.

В него няма пояснения какви възможни нарушавания вижда воденото от Цацаров ведомство. От българската КФН още от 10 май (от когато е възбраната му да подписва нови полици) застъпват тезата, че нямат съвсем никакви надзорни функционалности над " Олимпик ", което оперира в страната на база на кипърския си лиценз и единния паспорт даващ му независимост за даване на услуги в целия Европейски съюз.

От известието не излиза наяве и дали прокуратурата планува да прави инспекции и в офисите на самата банкрутирала компания, нито дали е желала помощ от кипърските управляващи.

Приглушено неодобрение

Въпреки изказваните в медии и обществени мрежи рецензии към КФН, до момента проведените митинги на клиенти на " Олимпик " събират минимално наличие от най-много няколко десетки души. По данни от Гаранционния фонд компанията в България има близо 200 хиляди полици " Гражданска отговорност ", които бяха автоматизирано прекъснати от 18 август. До края на предходната седмица 66 хиляди от клиентите на " Олимпик " бяха сключили контракти с други застрахователи.

Основните претенции на протестиращите са в няколко посоки - действието на полиците им да бъде продължено, те да бъдат обезщетени от българския Гаранционен фонд и в КФН да понесат отговорност с оставки.

Проверката се реализира от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е предоставена на Държавна организация " Национална сигурност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР