© Георги Кожухаров Още по темата БЕХ набра още 150

...
© Георги Кожухаров Още по темата БЕХ набра още 150
Коментари Харесай

Облигациите на БЕХ ще се търгуват на борсата от 2 октомри

© Георги Кожухаров Още по тематиката
БЕХ набра още 150 млн. евро от вложителите

С това общата сума на привлеченото посредством облигации това лято финансиране от държавното сдружение доближи 550 млн. евро
24 юли 2018
БЕХ емитира облигации за 400 млн. евро, с които ще заплати остарял дълг

Заемът на държавния холдинг е с най-ниската до момента рента и е за по-дълъг интервал - 7 години
24 юни 2018
БЕХ нае Citigroup и ПФБК за нова емисия облигации от най-малко 500 млн. евро

В края на годината падежират първите бондове на задлъжнелия държавен холдинг
20 май 2018 Търговията с облигации на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в България ще бъде допустима от идната седмица, 2 октомври, откакто са завършени и последните административни процедури по листването им на борсата, споделиха от медиатора на предлагането ПФБК. Така пред вложителите у нас ще се отвори опция за покупко-продажба на бумаги от емисията, която е от общо 5 500 облигации на стойност 550 млн. евро. Макар да няма публична информация за това какъв дял от нея бе записана от български институционални играчи, проявеният от тях огромен интерес е бил задоволен с опция за записвания, свидетелстват пазарни анализатори.

Според тях подобен вид бумаги обичайно се държат до падеж, а не за спекулации, което не предвещава дейна търговия и огромна ликвидност. Но в случай че при първичното предложение облигации от емисията на БЕХ са били добити от финансови вложители като взаимни фондове, да вземем за пример, то при вторичната продажба през фондовата борса има опция да последват покупко-продажби, в това число и с ритейл вложители.

Най-голямата на пазара

Емисията облигации на БЕХ за 550 млн. евро е рекордна по мярка за българска компания, а в историята на енергийния холдинг е трета подред. Тя бе пласирана това лято за да се рефинансира обвързване по падежиращ през ноември заем. Първоначално сдружението разгласи желание да набере към 500 млн. евро от интернационалните финансови пазари, като след това надвиши задачата си, структурирайки процеса на два стадия. През юни бяха продадени 7-годишни облигации за 400 млн. евро при рентабилност 3.5%, а през юли емисията бе преотворена и на вложителите бяха препоръчани в допълнение бумаги за 150 млн. евро при същите условия. Още тогава емисията бе записана за покупко-продажби на борсата в Дъблин, Ирландия, а качването й за търговия на БФБ се случи с известно закъснение по административни аргументи. От идния вторник обаче, 2 октомври, ще могат да се видят първите котировки купува или продава.

Сдържани упования

Това е първата по рода си и най-голямата по мярка емисия скъпи бумаги, която се появява на БФБ още повече в стопански бранш, който е атрактивен за вложителите. Прогнозите на анализатори са, че с изключение на имиджовия резултат за БЕХ и за БФБ, значително въздействие в търговията на борсата под формата на някакво раздвижване на пазара няма да има. Една от аргументите за това е огромният номинал на облигациите - 100 хиляди евро за лот. Това ненапълно лимитира опциите за придобиване от ритейл вложители, въпреки че съгласно консултанти на пазара има самостоятелни клиенти физически лица, които биха се заинтересували от тъкмо такава опция.

Другата, по-съществена причина да не се чакат доста покупко-продажби, е, че притежателите на такива облигации обичайно избират да не ги продават, а да ги държат до падеж - в тази ситуация до 2025-а година. За разлика от junk бондовете, които са умозрителен клас принадлежности с висок риск и носещи от време на време двуцифрена рентабилност, то корпоративните облигации на БЕХ се приближават до Държавните скъпи бумаги (ДЦК) - те имат присъден кредитен рейтинг и закрепена рентабилност през купонното заплащане. С това оказват помощ на финансовите вложители като банките да извърнат ликвидността, която не съумяват да раздадат като заеми в доходоносни принадлежности с невисок риск, още повече, че Българска народна банка полза свръхрезервите им.

При първичното предложение на облигациите на БЕХ, опция да запишат от тях имаха само институционални вложители, а ползата от България е бил забележителен. От мениджмънта на БЕХ обаче по този начин и не разкриха каква част от бонда бе записан от локални играчи, като само от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) оповестиха, че са подкрепили предлагането, записвайки 20% от книжата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР