© Георги Кожухаров Опонентите на Пеевски ще трябва да бъдат

...
© Георги Кожухаров Опонентите на Пеевски ще трябва да бъдат
Коментари Харесай

Мнения Daily - Защо точно Гешев и никой друг?

© Георги Кожухаров Опонентите на Пеевски ще би трябвало да бъдат още бити.
Банализация на злото

Защо тъкмо Гешев и никой различен?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Петя Владимирова за " Дневник "

Ако се спирам на най-новия подробност от общественото държание на Гешев, то е тъй като той удостоверява неговото колосално себеусещане за безпогрешност, което го кара да вижда враговете - и своите, и на страната, единствено в съперниците и да отвръща на техните доводи с агресивно-грубиянска книжовност и без никакви причини всъщност. Гешев е авансово разделил обществото на два лагера - обвинени и необвиняеми, в чието установяване той персонално значително е взел участие и въз основа на това е определил кой има право даже да му задава въпроси. И всеки, който му опонира, е вкарван автоматизирано в лагера на неприятните, които заслужават в случай че не непосредствено използването на Наказателния кодекс, то заклеймяване посредством медиите на необвиняемия Делян Пеевски.

" Човек, който е подготвен да води всяка борба, в която бъде замесен, да отговори реципрочно на всяко нахлуване, на което бъде подложен " - по този начин го разказа членът на Висш съдебен съвет, арбитър Красимир Шекерджиев, в претекстовете си да не го поддържа. И предизвести, че " в случай че изберем основен прокурор, който дава отговор реципрочно на всяко едно нахлуване, то тогава ние по-скоро ще произведем доста войни, в сравнение с да доведем до работеща обстановка ".

Защо тъкмо Гешев и никой различен? Поне по две аргументи. Основната е, че би трябвало да изтече отминалост за закононарушенията на паралелната власт през мандата на Цацаров, в чиито условия рушенето на държавност, на визиите за правда и правдивост станаха банална нагледност и престанаха да впечатляват.

Баналността на злото обаче може да притъпи сетивата на хората и да ги демотивира за деяние, само че не може да анулира търсенето на отговорност за осъществени закононарушения от върховете на преплетените управляващи. Тоест закононарушенията ще би трябвало да бъдат прикрити, най-малко до момента в който изтече отминалостта им, защото пазителят и в действителност основният участник в упражняването на паралелната власт е точно прокуратурата заради характерната недостижимост на основния прокурор.

Втората причина: необходим е основен прокурор, който да узаконява бухалките на КПКОНПИ против критиците на паралелната власт. Гешев беше отгледан от Цацаров за тази цел и изкаран на авансцената още с ликвидирането, да повторя, на КТБ.

А подготовката за вдишване на антикорупционната комисия от също толкоз сигурен и тестван човек, като да вземем за пример самия настоящ основен прокурор Сотир Цацаров (дори и да не се удостовери крайна номинация, единствено споменаването е показателно), си личеше още от времето, когато цялата ръководеща котерия се нахвърляше устремно против всяка концепция на президента Радев за промени във функционалностите и метода на образуване на антикорупционната комисия, които президентът представяше на всеки призован от него Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ за битка с корупцията по високите етажи. И всякога целеустремено и проведено беше неодобрен.

КПКОНПИ е към този момент превърната в посмешище след апартаментгейта на нейните началници. Но съперниците на паралелната власт на Пеевски ще би трябвало да бъдат още бити - в случай че не е Цацаров, различен проверен/посочен ще размахва бухалката, а неговият човек Гешев като основен прокурор ще узаконява разправата.

---------- Презумпцията, че хората напущат България поради пари, е комфортна за властта.
Изтичане на мозъци

Управляващите да попитат емигриращите за какво си потеглят

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Умувайки по какъв начин да се оправят с обезлюдяването на България и несекващата емиграция, ръководещите взеха решение да пуснат в деяние едно смазочно масло, за което се счита, че оправя всичко - подкупването. Зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова заяви, че по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " се приготвя пакет от услуги в размер на 1200 лв. месечно, с които в границите на една година ще бъдат покривани разноски на млади българи, решили да се завърнат в страната. На първо време пари има за 350 фамилии. Ако получи утвърждение, екшън проектът за новата " Република на младостта " ще влезе в деяние от 1 януари следващата година.

Фотограф: Цветелина Белутова

Презумпцията, че хората напущат България единствено тъй като заплащането е ниско, е комфортна за ръководещите. Защото тя изключва положението на жизненоважни системи като:

- образованието, където с всяка минала година понижават както учениците, по този начин и положителните резултати;
- опазването на здравето, където медицинските сестри работят на две места, с цел да си обезпечат малко повече пари, а болните на диализа си купуват катетрите;
- общественото обезпечаване, където втората пенсия е " семки и бонбонки ".

Да не забравяме и мудната администрация, тромавите административни процедури, едва проведеното гражданско общество, неефективното правосъдие. Казано в резюме: посочената нагоре хипотеза е комфортна за управленците, защото отклонява вниманието от неспособността им да се оправят с изброените проблеми.

В България към този момент е имало сходна концепция: против 5000 лв. на семейство, опрощаване на налози, бонуси към заплатите и обезпечено жилище да се докарат 4000 експерти, с цел да се оживят Странджа и Сакар, които в тези години по време на соца са най-обезлюдените региони на България. Но проектът претърпя цялостен провал още преди да е изминал срокът на договорите. Макар да не идваха извън, а от вътрешността на страната, придошлите не се застояха, а тарикатите прибраха парите и бързо се изнесоха. Днес регионът припомня пейзаж от чернобилския Припят.

Вместо да пускат евтини примамки и да харчат средства за кариерни конгреси в чужбина, посещавани от най-вече 200-300 български мигранти, ръководещите могат да попитат заминаващите за Германия лекари, програмисти или строителни служащи за какво не остават на работа в родината си.

---------- И в двете страни се усеща международната криза, само че те реагират доста друго.

Затишие пред стихия

Как в Германия и България се готвят за рецесията

От коментар на Капка Тодорова за " Клуб Z "

Икономически България и Германия си наподобяват по две неща: и в двете страни стартира да се усеща международната криза, почнала преди няколко месеца, и в двете на власт с най-вече гласове са определени консервативни държавни управления, които обаче ръководят в коалиция с сътрудници. И тук приликите свършват.

Фотограф: Николай Дойчинов

Двете страни се оправят със забавянето на икономическия напредък сега по изцяло противопоставен метод. Германия изля голям поток пари в обществения бранш и това омекоти удара, който сега немският бизнес понася от влошената обстановка. В същото време единствено през последния месец българското държавно управление предложи промени, които удрят по джоба междинния поданик – като потребителската такса за лекарски обзор на децата или анулацията на заплащането на болничен през първия ден от боледуването.

Какви са точните сметки зад тези промени по този начин и не стана ясно, за неплатения първи ден болест се разбра единствено, че бизнесът губи от заболели чиновници по 180 милиона годишно и с препоръчаната смяна ще спести най-малко 60 милиона. Спестените пари пък щели да отидат за такси за детска градина на деца от фамилии с невисок приход. Доста неразбираема сметка, като се има поради, че заболяванията на чиновниците не са непрекъсната големина, въз основата на която да може да се заложи един непрекъснат разход. Какъв ще е резултатът върху обществената и здравната каса от това де факто понижаване на брутната заплата на чиновниците също никой не загатна.

Какво се случи в това време в Германия? Според статистиките елементарният жител и поданик в Германия към този момент остава пощаден от рецесията, като хората не престават всеобщо да харчат пари за артикули и това забавя темповете на рецесията. Парите за харчене пък са на разположение поради серията от ограничения, които държавното управление в Берлин през тази година взе в региона на обществените сфери.

- Увеличени бяха детските, които в Германия се взимат от всички деца без оглед на прихода.
- За последните две години бяха увеличени пенсиите на два пъти с по 3%.
- Пенсионерите в Източна Германия получиха по-голямо покачване, с цел да се навакса другояче огромната разлика със западните пенсионери.
- Старческите домове получиха повече финансиране и се увиличиха заплатите на личния състав, занимаващ се с възрастни и заболели.
- Студентите от фамилии с невисок приход получиха по-високи стипендии.
- Увеличена бе пенсията на по-възрастните дами, които са родили деца, само че не са имали опция да работят.
- На фамилиите с деца, които желаят да си построят дом, се отпуснаха по-изгодни заеми.
- Училищата получават повече пари за цифрово обучение.
- Болниците са с повишен бюджет.
- Вдигна се базовият приход, освободен от заплащане на налози.
- Намалена бе здравната вноска на работещите за сметка на дяла, който внася за тях работодателят.
- Решено бе да се анулира налог " Солидарност ", с който до момента се финансираше изравняването на източните провинции със западните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР