© Георги Кожухаров Община Пловдив е обявила обществена поръчка за

...
© Георги Кожухаров Община Пловдив е обявила обществена поръчка за
Коментари Харесай

Пловдив обяви повторно поръчка за ВиК ремонти за близо 25 млн. лв.

© Георги Кожухаров Община Пловдив е оповестила социална поръчка за 24.6 млн.лв. без Данък добавена стойност за реорганизация на ВиК мрежи в града. Това е трети опит планът да бъде предоставен, като към този момент съответното задание беше включвано като обособена позиция при две предходни поръчки, разграничени на позиции.

При всеки опит се стигаше единствено до един контракт, а другите елементи от търговете се прекратяваха поради липса на годни предложения. При първата поръчка една позиция завоюва " Пътинженеринг " и подписа контракт за близо 9.5 млн.лв. с Данък добавена стойност при започване на юли. В началото на септември пък община Пловдив разпореди контракт за 10 млн.лв. с Данък добавена стойност на ДЗЗД " Партньори ВиК Проект Пловдив 2019 ", в което вземат участие " Европейски пътища и " Грома холд " (бившите " Пътища Пловдив " и " Агромах ", които са свързани като собственост). Сега за новия търг крайният период за подаване на предложения е 18 ноември 2019г.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Условията на търга

Поръчката е за реорганизация на ВиК мрежата по бул. " Дунав " от бул. " Васил Априлов " до бул. " Брезовско шосе " и по бул. " Брезовско шосе " от бул. " Дунав " до Северен обходен колектор. При настоящето й оповестяване прогнозната й стойност е малко над 24.6 млн.лв . без Данък добавена стойност. При предходните две оповестявания цената е била доста по-малка - към 15 млн.лв. без Данък добавена стойност . От община Пловдив прецизираха за " Капитал ", че последният път, в който се афишира търга, към този момент работи променен Закон за публичните поръчки, влезнал в действие от 1 март 2019г.: " в осъществяване на член 21 от Закон за обществените поръчки е извършено пазарно изследване за цената на публичната поръчка ", споделят от общината. Видно от отчет за изследването, оповестен в профила на купувача, с цел да се стигне до тази цена, са употребявани две индикативни предложения на компании, чиито имена са скрити.

Двата критерия за оценка на офертите - техническата и цената, са с равна тежест. Освен това претендентите би трябвало през последните пет години да са направили ново строителство, главен ремонт или реорганизация на магистрални водопроводи и/или основни канализационни колектори в урбанизирани територии с обща дължина най-малко 2500 м. Участниците в процедурата би трябвало да имат и най-малък общ оборот от 30 млн.лв. за последните три завършили финансови години.

Самата поръчка ще би трябвало да се извърши за 458 дни.

Еврофинансирането

Най-големият търг в Пловдив за водна инфраструктура към този момент е с определен реализатор. Той е за пречиствателна станция за отпадни води и е на стойност над 70 млн.лв.

Търгът беше извоюван от ГБС, откакто всички съперници, измежду които някои от най-големите строителни компании като " Джи Пи Груп " и " Хидрострой " (иначе печелещи други огромни търгове) бяха отстранени с много странни претекстове. Това се случи преди отварянето на ценовите им предложения, а спечелилият завоюва с оферта, която е единствено със 140 хиляди лева под оптималния бюджет на търга - 70.44 млн. лв.. Като подизпълнител ГБС е заявила компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

В края на август министърът на околната среда Нено Димов подписа договорът за финансирането по ОПОС с община Пловдив. Общият размер на инвестицията е над 137 млн. лева, като програмата (осигурява безплатна финансова помощ в размер на над 97.4 млн. лева Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград. Cлед изпълнeниeто нa дeйнocтитe пo пpoeĸтa над 430 хиляди житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР