© Георги Кожухаров На всеки преврат по казан ракия за

...
© Георги Кожухаров На всеки преврат по казан ракия за
Коментари Харесай

Мнения Daily - Как се сваля властта

© Георги Кожухаров На всеки прелом по котел ракия за участниците.

Превратно

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се смъква властта

От коментар на Лола Монтескьо за " Клуб Z "

Дайте ми малко власт и една-две медии и гледайте по какъв начин се прави пуч! Ето ви пет елементарни стъпки, с цел да свалите всяка власт:

1. Най-важното е да улучите точния миг. Преврат не се прави лятото, простаци! Все отново у нас ли ще организираме пуч или в Гърция, където се е изнесло целокупното поданство? Около празници ситуацията е същото. Есента е сезонът, в който хората вършат зимнина, пращат децата на учебно заведение, стягат колите за зимата, довършват ремонтите с бързите заеми, дето са ги взели през лятото... Никой няма време да се занимава с противодържавни действия, по тази причина не става. Зимата също е проблематична – от една страна има доста празници, от друга е студено. Остава единствено пролетта. Обаче и през пролетта празник до празник, да му се не видяло. Като почнем от 1-и март, па 3-и март, па 8-и март, па Великден, па да си починем от Великден и станало май. 1-и май, Гергьовден, 9-и май, 24-и май... И хоп, ето, че лятото пристигнало. Затова, в случай че желаете в действителност да изкарате хората по улиците и в гората, зачеркнете им някой почивен ден. Даже за по-сигурно – махнете цялостен пакет почивни дни едновременно. Примерно тоя през май. Това е най-сигурният метод да накарате да заловен тоягите тъкмо тези, които в никакъв случай другояче не излизат по митинги и преврати – държавните служители.

2. Трябва да е ясно против кого е превратът. Че в този момент тъкмо стане ясно кой е евентуалната му жертва, и пристигна някой рейс с ръгбисти от Перник или животновъди от Ямбол и плурализира гледната точка. Накрая на деня към този момент не знаеш ще го смъкваме ли, тоя дет щяхме да го смъкваме, или ще го спасяваме, та хората махват с ръка и превключват канала на " Гласът на България ".

3. Дръпни им шалтера, ма не на БНР, главанако! Спри им " Планета ", " Веселина ", репресирай Преслава, арестувай Криско... Ето ти тогава отзив, няма да остане човек, дето не е схванал, че страната тоя път си отива.

4. Не намесвай непознати сили! На тоя народ, в случай че му вземеш Русия и ракията, умрел си...

5. Като споделих ракията, отново ще повторя. НЕ ПИПАЙ РАКИЯТА! Не може нито да му я спреш, нито да му я забраниш, постоянно ще те измами, та по-добре му я обещай. На всеки прелом по котел ракия за участниците. Селското поданство незабавно ще се включи.

------
Всяко антидемократично деяние вътре в страната е в поддръжка на външните сили.

Пропаганда

Борбата с " хибридчиците " изисква висока демократична просвета

От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов за " Дойче веле "

Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния либерален свят, сходно на тероризма, бежанците, световното стопляне. В своя медиен аспект тя е битка сред два описа за обществото - на демократичните демокрации от западен вид и на властническите режими от източен - и е продължение на Студената война сред руския и евроатлантическия блок. Само че преди руската агитация беше ориентирана основно във вътрешността, към личния народ. Сега, с помощта на развиването на отзивчивите технологии, е ориентирана и на открито, основно към страните от Европейски Съюз за смяна на геополитическата им ориентировка.

Фотограф: Надежда Чипева

По обясними аргументи България е най-податливата на кремълско въздействие измежду страните в Европейски Съюз. Един от заслужилите кремълски фронтоваци даже има непокътнато място в централното обедно предаване на публичното радио - " 12+3 ". Двама от основателите на предаването обявиха в намерено писмо, че ги е позор от него, тъй като десетилетия след рухването на комунизма употребява " перфидните пропагандни способи на Централен комитет на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност ". Присъствието му в многогласието на програмата обаче може да се изтърпи по-лесно, в сравнение с опитът да бъде свалена от ефир колежката му Силвия Великова.

Тя е измежду изявените фигури на специалността, потвърдила способността си да извършва най-трудната ѝ функционалност - сериозната по отношение на властта. Затова обяснението на управлението на БНР, че не е спазвала плурализма на гледните точки, прозвуча прекомерно безпомощно. Този плурализъм е наложителен не за обособения публицист, който има право на свое мнение, а за обособеното предаване в публичните медии. И в случай че липсва, отново по закон, е работа на медийния регулатор да го откри. Такава констатация за " Преди всички ", където водеща е Великова, несъмнено, няма. Тогава не остават доста други благоприятни условия с изключение на да се одобри, че е била свалена от ефир под натиска на властта, поради сериозно отношение към нея.

Великова бе върната в ефир с намесата на министър-председателя и поради солидарността на журналистическата гилдия в БНР, която има най-големи съпротивителни сили в цялата медийна среда. Това обаче не попречи стратегия " Хоризонт " на идната заран, във съдбовния петък 13-ти, да замлъкне изцяло за близо пет часа. Обясненията, че е за профилактика на предавателите, са неубедителни, тъй като такава се прави по напълно различен ред. Ако се окаже, че програмата е спряна не по механически аргументи, а да вземем за пример с цел да бъдат осуетени реакциите в ефир против отстраняването на Великова, това ще е посягане върху правата на слушателите в мащаб, който ще вкара проблема в учебниците.

Всяко антидемократично деяние вътре в страната е в поддръжка на външните сили, които желаят да попречат на принадлежността ѝ към демократичния свят. И тъй като битката с " хибридчиците " изисква висока демократична просвета - не просто да им се запушат устите, а да се сътвори такава демократична обществена среда, в която те да не могат да виреят. " Със кавги като през миналата седмица, това няма по какъв начин да стане, колкото и силовите ни ведомства да си играят на " стражари и апаши " с русофилите.

-----------
Правителствената политика по проблема е извънредно спорна.
Късо съединяване

Изкупуването на ток от така наречен " американски централи " е неуместна комедия

От коментар на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

За по-малко от седмица държавното управление съумява да трансформира извънредно сериозен и безизходен проблем – този с дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила от Топлоелектрическа централа Марица-изток 1 и 3, в неуместна комедия.

Първото деяние в нея е протоколно решение на Министерския съвет (МС), с което се " дава мандат на заместител министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят договаряния с " Контур Глобал " за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа сила ", подписан сред " Националната електрическа компания " и " Контур Глобал Марица Изток 3 ". Това е необичайно минимум по две аргументи. Първо, липсва какъвто и да било мотив за сходно решение и второ, макар разликите сред двете централи, дълготрайните им контракти са доста сходни, заради което нормално се преглеждат в комплект, а в решението на Министерски съвет няма и дума за Топлоелектрическа централа Марица-изток 1. С други думи особеното отношение към двете централи може елементарно да докара до искове за неравноправно отнасяне на пазарните участници.

Второто деяние в комедията е изявлението на министъра на енергетиката по тематиката, което повдига още повече въпроси. Според министъра прекратяването на дълготрайните контракти е вследствие на изплащането на инвестицията, в това число допустима норма на възвръщаемост, в Топлоелектрическа централа Марица-изток 3, а продължаването на действието на контракта би представлявало неприемлива държавна помощ. Това е необичайно, тъй като в края на ноември 2015 година в отговор на въпрос на депутат същият министър изяснява, че Европейската комисия е образувала произвеждане по отношение на съществуване на държавна помощ. " Евентуалното квалифициране на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила като непозволена държавна помощ ще стане при привършване на следствието, като способена да направи тези квалификации е Европейската комисия и по-конкретно Главна дирекция " Конкуренция ", изяснява министърът. Ако способният орган е Главна дирекция " Конкуренция ", който към момента не се е произнесъл по съществуването и допустимостта на хипотетичната държавна помощ, по какъв начин министърът на енергетиката реши, че продължаването на контракта за изкупуване на електрическа сила от Топлоелектрическа централа Марица-изток 3 е освен държавна помощ, само че е и непозволена такава?

С две думи – въпросът с съществуването на държавна помощ, предварителното преустановяване на договорите (ако бъде открито, че има държавна помощ и тя е недопустима), както и правене на механизми, които да разрешат на двете централи да продължат да работят, е извънредно комплициран и лишава доста време. Правителствената политика по този проблем през последните години се характеризира с голям брой спорни дейности, гарнирани с още толкоз бездействия, които освен губят време, само че и усилват несигурността както пред работата на централите, по този начин и пред положението на електроенергийния бранш като цяло. В резултат на изгубеното време " лесните решения ", за които към този момент има опит и положителни практики в други страни членки на Европейски Съюз, стартират да понижават, а ръководещите са потвърдили, че импровизирането и новаторския метод не са им мощна страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР