© Георги Кожухаров На 18 юни главният изпълнителен директор на

...
© Георги Кожухаров На 18 юни главният изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Танцуващият с вълци

© Георги Кожухаров На 18 юни основният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев тържествено открива " Пътища за партньорства ". Получава поздравления за двайсегодишнината на банката от икономическия министър Емил Караниколов, който гордо регистрира, че ББР е отпуснала 400 млн. лева заеми за бизнеса през 2018 година

Превъртаме лентата един ден обратно. На 17 юни Стоян Мавродиев подписва контракт за заем с " Роудуей кънстракшън ". Не знаем по какъв начин е протекло това пътищно партньорство, тъй като не е обществено оповестено. А е значимо, тъй като със сумата 148.5 млн. лева това е рекордно огромен заем за ББР, представляващ над 10% от портфейла й, и на доктрина би трябвало да служи като витрина за триумфите на банката.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Може би проблемите са, че компанията е никому незнайна и неотдавна основана, формалният й притежател също е никому незнаен, сумата ще отиде за покупка на актив, който няма по какъв начин да има такава стойност... A главното й " достолепие " са изобилните връзки с тогавашния цар на софийския отпадък Румен Гайтански-Вълка.

Дисонансът сред тези два дни е стряскащ. От едната си страна ББР се пробва да показа лъскавата си част пред света и най-много пред институциите, които и обезпечават финансиране, като Европейската комисия. А от другата влиза във все по-зле обезпечени покупко-продажби, които и много рисков хедж-фонд би подминал. Добавянето на Вълка е единствено най-голямата черешка върху листата от огромните й клиенти, който е като сборник на съмнителните герои на прехода - започващ от Георги Гергов и стигащ до Делян Пеевски.

Дискусията каква би трябвало да е ролята на ББР е значима. Има икономисти, които виждат в нея смисъл да финансира разнообразни области, където има потребности, само че частните банки нямат интерес. Има и такива, които биха я приватизирали на секундата. Но надали ще се откри някой да застане зад държавна банка, чиято все по-основна функционалност е да оказва помощ на олигарси да си избавят рушащите се корпоративни империи. Или да си вършат нови.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР