© Георги Кожухаров Кредитът от Българската банка за развитие (ББР)

...
© Георги Кожухаров Кредитът от Българската банка за развитие (ББР)
Коментари Харесай

Балада за някогашните банкери

© Георги Кожухаров Кредитът от Българската банка за развиване (ББР) за сдружение от орбитата на колекторската компания " С. Г. груп ", който взе главите на управлението й, по никой параграф не е най-скандалното, което са произвели. През последните две и половина години под ръководството на Стоян Мавродиев банката има и доста по-големи, и доста по-зле обезпечени, и доста по-политически оцветени заеми. Те не са загадка - бяха описвани от медиите, а общественото отвращение се подминаваше със снизходително безмълвие на всички равнища. В различен миг това щеше да се случи и с този заем.

Той не е сламката, която прекърши гърба на камилата. Просто имаше неприятния късмет да се появи в изключително сензитивен миг, когато всяка искра неодобрение може да подпали цялата плява дружно с камилата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някои анализатори евентуално ще разчетат в общественото линчуване на Мавродиев от Бойко Борисов борба с Движение за права и свободи, доколкото в този мандат банката (както и съвсем целият портфейл компании към икономическото министерство) им е дадена на безплатна концесия. Възможно е и дейностите на премиера в действителност да са обмислен ход, употребявайки удачния миг на изключителното състояние. По-вероятно е те да са част от добре работещия конвенционален инстикт на Борисов да се отървава от пасивите за рейтинга си със размах.

Това трансформира идните назначения на ново управление на ББР във значим тест - освен като политическа багра, а и като чистоплътност и експертност. Ясно е, че един път отворена като ковчежница за политици и едри предприемачи, капакът й мъчно ще може да хлопне. Извънредното състояние обаче дава добър късмет със скърцане да се попритвори най-малко дотолкоз, че банката да се ограничи до неотложната си задача - да канализира помощ за бизнеса и хората. А за почистването на наследството на някогашния банкер Мавродиев евентуално ще можем единствено да си мечтаем да има кой да извади едни милиони да изкупи неприятните заеми. Той си отива, само че свършеното от Средства за масова информация и качествена публицистика остава. И е тъпо, че тези, които взимат решенията, го виждат чак когато пристигна рецесията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР