© Георги Кожухаров Като цяло у нас разследваща журналистика няма.

...
© Георги Кожухаров Като цяло у нас разследваща журналистика няма.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Посегателство върху свободата на словото има

© Георги Кожухаров Като цяло у нас проверяваща публицистика няма. Още по тематиката
Мнения Daily - Никъде в Евангелието не написа за " българско ДНК "

И още: България наподобява като територия, където е " обикновено " публицист да бъде убит; Медиите даже към този момент не се срамят от зависимостите си
9 окт 2018
Мнения Daily - Прокуратура и полиция няма да заловен убийците на Виктория

И още: Русофилите, волно или не, се оказват милитаристи; Новото райониране може да ореже евросубсидиите за 1/3 от българите
8 окт 2018 След убийството в Русе

Посегателство върху свободата на словото има

От публицистичен коментар на " Клуб Z "

Като медия, която се въздържаше да спекулира, че към този момент разкритото грубо ликвидиране е безусловно посягане върху свободата на словото, имаме право и сме длъжни да напомним на премиера Бойко Борисов следното:

1. Все още България е на 111-о място по независимост на словото. На последно място както в Европейски Съюз, по този начин и на Балканския полуостров.

2. Все още огромна част от медийната благосъстоятелност е съсредоточена в едно лице. Това може би не е по този начин по документи, само че може да се види от публицистичната политика на множеството медии. Те не вършат нищо друго, с изключение на да славословят властта.

3. Все още държавното управление директно управлява медиите, като европейските средства минават централизирано през него. И то взема решение на коя медия да отпусне и на коя не.

4. Все още има доста локални деребеи, огромна част от тях свързани с ГЕРБ, които са в положение да смачкат всеки публицист отвън София, дръзнал да разкрие някое безсрамие.

5. Като цяло у нас проверяваща публицистика няма. И измежду главните аргументи за това са точно горепосочените четири обстоятелството.

--------- Урокът от тези два дни е и за жителите, и за медиите, и за властта.

Истински неистини

Не се сърди, дребосъче

От коментар на Мая Младенова за Offnews.bg

Фотограф: Георги Кожухаров
Бруталното убийството на журналистката Виктория Маринова бе разкрито скоростно след невиждан вътрешен и интернационален напън. Причината за това бе освен жестокостта на закононарушението, а допускането, че то би могло да е обвързвано с следствие за корупция.

Макар още през цялото време версията за връзката сред закононарушението и работата на починалата Виктория да бе третирана като едва евентуална, точно тя откри необятен интернационален отзив.

При оповестяването на арестувания причинител Борисов яростно разгласи, че " българи направиха по този начин, че за България да се приказва като за Малта и Словакия, да се очернят страната по най-нагъл метод и да се радват България да е в отрицателните вести ".

Прав е. Но единствено ненапълно.

Защото зад ширещия се народен нихилизъм се крият години корупция, неистини, афери, олигархични връзки, кръгове, недосегаеми за правораздаването лица. Имена, които шестват по заглавията в медиите и в никакъв случай не са изричани от властта.

Борисов и българските управляващи сами се сложиха в ролята на лъжливото овчарче. И даже в този момент, до момента в който си вършеха работата професионално и разкриха за часове причинителя, мнозина не им имаха вяра. Не им повярваха нито у нас, нито в чужбина.

Урокът от тези два дни е и за жителите, и за медиите, и за властта. Трагичният случай от Русе някак съумя да концентрира в себе си безчет проблеми и всеки видя в него личната си болежка: сигурността, дезинформацията, лъжата, корупцията.

--------- Този човек стартира да барикадира България, да се окопава против неприятния Запад.

Верижна реакция

От тази заран Борисов е в лагера на Орбан

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: Надежда Чипева
След " изявата " от сутринта към този момент няма никакво подозрение, Борисов ще се кара на ЕНП и на западните водачи, които обърнаха внимание на убийството на Виктория и приканиха управляващите да разкрият килъра. А международните медии описаха за последните журналистически професионални изяви на убитата.

И какво е обидното за властта или " омаскаряването " в тази позиция? Може би са си представяли, че всички ще притаят мирис, ще млъкнат и чакат да кажат " конграчулейшънс " на нашия мачо - баш министър.

От тази заран Борисов е в лагера на Орбан - маската му падна. Този човек стартира да барикадира България, да се окопава, да ни трансформира в обсадна цитадела, да нарежда себе си против неприятния Запад, единствено и единствено с цел да резервира властта си. Това е едно към едно тактиката на Москва за вбиване на чеп сред нас и западните ни сътрудници.

Това беше неизбежно - властническата власт постоянно се изражда, най-после стартира да истеризира средата и да търси врага във всеки, който не е склонен с нея и не приветства нейните безумства. А след външния идва и вътрешният зложелател, като всичко се опакова в обсадна нервност. За това прокарват и настояването за задържане за 48 часа, за предоставяне пълномощия на КПКОНПИ, която не е свършила работа за 5 стотинки, само че желае още пълномощия да арестува.

Всичко доста комфортно се получава - баш министърът ни херой, националистите получават най-удобната топка и пистата, по която, към този момент със замръкнал бежански проблем могат да завоюват идващите избори. Идиоти, братя, идиоти - ще разсипят страната си единствено с цел да потвърдят патологията в характера си и опазят неистовата си жадност за власт, която е доста над техните заслуги и благоприятни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР