© Георги Кожухаров Към селата, населявани от роми, има особено

...
© Георги Кожухаров Към селата, населявани от роми, има особено
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ромите превземат Северозапада

© Георги Кожухаров Към селата, населявани от роми, има изключително мощен приток на пари от чужбина. Още по тематиката
Мнения Daily - Фейсбук сътвори илюзията, че знаем всичко

И още: Защо е рано да приказваме за трета световна; В БГ-туризма мъчно виреят нежни души
12 апр 2018
Мнения Daily - Вторичната грандомания на Третия Рим

И още: Подплашен народец се ръководи лесно; Тумор ли е Орбан
11 апр 2018 Етнически несъответствия

Ромите завладяват Северозапада

От разбор на Бистра Узунова за " Дойче Веле "

Лондон Сити, най-заможният район в Европейски Съюз, има близо 140 пъти по-голям БВП на глава от популацията, в сравнение с Перник, Видин или Сливен в България, сочат данните на Евростат за 2014 година. Регионът на Северозападна България е в дъното на тази ранглиста по беднотия. А по какъв начин наподобява той в очите на външния наблюдаващ?

" Посетихме доста села в района, които се намират едно до друго. Установихме, че има големи разлики - в едното кипи същински живот, а другото е изцяло изоставено и всичко е замряло. Това надали се дължи единствено на инфраструктурни разлики, тъй като двете села са в директно съседство - край едно и също шосе. Възможно е обаче, най-малко такава е нашата догадка, да се окаже, че етническата конструкция на селата играе роля в това отношение ", споделя немския професор по стопанска система от Университета за приложни науки " Анхалт " доктор Хенрик Егберт. Той познава България от дълги години, а ползата му към района бил в допълнение предизвикан от известието на Евростат от предходната година, съгласно което приходите на глава от популацията там са едвам 30% от междинното равнище на приходите в Европейски Съюз.

" Останахме с усещането, че селата, които са обитаеми най-вече с роми, просперират, а селата, в които живеят най-вече българи, се развиват в противоположната посока. Има напълно ясни белези за това, че към селата, населявани от роми, има изключително мощен приток на пари от чужбина - да вземем за пример от родственици, работещи в Германия, или от разнообразни помощи, получавани извън ", споделя проф. Егберт. С други думи - в района като цяло попадат приходи, които не попадат в формалните статистики, въпреки че доста покачват благосъстоянието на обособени общини.

" Но Северозападът има и различен огромен проблем - неравенството и преразпределението на богатства от по-бедните към по-богатите. Едно развиване, което е доста нездравословно за района и за цяла България ", споделя ръководителката на българското посланичество на немската фондация " Фридрих Еберт " Хелене Кортлендер.

Вследствие на цялостната съсипия, в която изпадна селското стопанство след краха на социализма, първоначално беше значимо да се обезпечи някакво култивиране на земята ", показва тя. " В последна сметка това подтиква огромна централизация на земя. Действително в този момент има процъфтяващи компании, които обработват големи по повърхност земи и създават доста. Това единствено по себе си не е неприятно, само че въпросът е дали дотациите не попадат съвсем единствено в концерни, които създават главно земеделски първични материали за експорт? Подобно развиване смазва дребните компании и подтиква неравенството в допълнение ", споделя Хелене Кортлендер.

При работата си в Северозападна България немските специалисти забелязали, че там има прекомерно малко дребни бизнесмени и компании с 5 до 20 служащи. " Има или доста огромни компании, или извънредно дребни, само че междинното съсловие на процедура липсва ", споделя проф. Егберт. Ако се работи за основаването на работоспособен междинен бизнес, в това число и в аграрната сфера, районът би могъл да усети позитивен резултат, счита той. Другата му рекомендация е обвързвана с обществения бранш - в районите на България на процедура няма компании, които да работят с най-новите и съвременни технологии.

Германският специалист счита, че би било допустимо в българския Северозапад да се построи да вземем за пример една свръхмодерна болница, която да употребява най-новите технологии в науката, тъй като не е нужно всичко да се концентрира единствено в столицата на страната. София е огромният привлекателен център, а това обезлюдява и провинцията, установи проф. Егберт. Той допуска, че може да се стигне до забележителна централизация на роми изключително в по-малките обитаеми места, защото наклонността измежду етнически българи е да емигрират.

----------- Подготвя се ново застрояване край Каварна и в парк " Странджа ".

Бетониране

Министерства отново поведоха война с българската природа

От коментар на Евгений Дайнов за " Дневник "

Фотограф: Надежда Чипева
Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с запазване и стопанисване на природата, й афишират война два пъти годишно: зимна акция и пролетна такава? Зимните акции, до момента, включваха бойни дейности като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 година ( " Дюнигейт " ) и, по-неотдавна, решението на държавното управление от 28 декември 2017 година за предаването на още територии от Пирин в ръцете на Цеко Минев.

Пролетните бойни дейности на властта срещу природата са, като предписание, по-зрелищни. Започнали със свалянето на отбраната на парк Пирин през 2008 година, те продължиха с префасонирането на Закона за горите в сгода на Цеко Минев (2012 г.), заливането на " не-бетон " върху " не-дюни " в плажа Корал по Великден 2015-та и прочие

Пролет е и министерствата, настоящи като авангард на държавната война против природата, се раздвижиха.

Министерство на околната среда и водите, да вземем за пример, готви прекрояване на картата на предпазените територии към Каварна, по този начин щото плажът Болата да може да се трансформира в гето като Слънчев бряг. А към този момент три години, макар признанието на тогавашния еко-министър Василева, че всичко, издигнато на и към плаж Корал е изцяло нелегално, Министерство на околната среда и водите не прави нищо за срутване на това всичко. Дори не-бетонът върху не-дюните си седи, законсервиран, в очакване на стартовата свирка за юруша. Може би тя ще прозвучи точно тази пролет...

По-дейни в бойните дейстевия към този момент е Агенцията по горите. С гръм и тропот уволни дисциплинарно шефа на парк Странджа, тъй като... вдигнал заплатите на чиновниците си със спестени от фонд " Работна заплата " средства. Не това, несъмнено, е същинската причина – а това, че е пролет и би трябвало да бъде унищожена някаква природа. А уволненият Златаров се бореше и против противозаконната " Златна перла ", и против изсичането на самата Странджа. И щеше да се бори против идното настъпление на булдозери в поверения му парк.

Тук в бойните дейности за унищожаването на българската природа се включва локален авариен корпус - община Царево, известна с партизанската си война от предходната година против плажуващите на Корал. Обявен е нов общ организационен проект (ОУП) на община Царево (предния път той беше спрян с митинги в София и правосъдни каузи, водени от локални хора). В този Общ устройствен план е планувано на мястото на " Златна перла " да бъде издигнато ново вилно населено място, а застроената територия в Синеморец и Резово да бъде удвоена.

В Синеморец, да вземем за пример, ще бъде застроена цялата околност " Поляните ", раждайки още едно населено място с размери, малко по-големи от настоящето село. Пред именития бар " Кораба ", с аспект към устието на река Велека, се задава още един пояс застрояване. Край на изпращането на слънцето над Странджа в края на деня с чаша нещо студено в ръка...

Откъде да бъде взета земята, планувана за застрояване? От предпазените територии на парк Странджа, няма от кое място другаде. Кой е претрупан със задачата да пази предпазените територии? Министерство на околната среда и водите на Нено Димов. Какво прави Министерство на околната среда и водите по ОУП-Царево? Нищо. Според информацията, разпръсквана от локалната власт, Министерство на околната среда и водите единствено щяло да " оказва помощ " с този министър отпред. За всеки случай, локални кметове пропагандират локалните да посрещат с вили и барикади " зелените ", когато дойдат да гледат, какво става...

Тази тъкмо атака е добре планувана, като сериозна военна интервенция. Затова бе уволнен шефът на парк Странджа от шефа на горите Гогов - тъй като нямаше да даде от парка му да бъдат отхапвани нови земи. Новият шеф, назначен незабавно и без конкурс (т.е. без-законно) - допуска се, че той ще подпише, каквото би трябвало.

Пролетта пристигна и страната още веднъж разгласи война - на нашата природа и на нас самите. До лятото може и да завоюват войната, в случай че не вършим нищо в отговор.

------ Посланието, написано с ракети, би трябвало да се преведе на езика на думите.

Ударите в Сирия

Съединени американски щати, Англия и Франция играят неприятното ченге

От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов

Фотограф: Handout
Военният удар на Съединени американски щати и сътрудници в Сирия разбираемо измести другите тематики от седмицата, като имаше една специфичност в медийното му отразяване – мненията преобладаваха над информацията, в това число в новинарските излъчвания. И това също е разбираемо, тъй като ударът е на първо място обръщение (в този смисъл физическото поразяване на задачите не е изключително важно), той е текст, написан с ракети, който би трябвало да бъде преведен на езика на думите. Ето наличието му, или най-малко част от него, в обобщение.

1. Използването на химическо оръжие през днешния ден не трябва да остава ненаказано (настояването за доказателства със правосъдна годност за виновността е тактичност за измъкването на виновника).

2. Вашингтон удостоверява, че и по времето на Тръмп не се е отказал от ролята си на " международен служител на реда ", подготвен да пази със мощ човешките права (това, прочее, беше ясно подсказано още с предходния удар през предишния април – отново в Сирия и отново поради приложимост на химическо оръжие).

3. Непрестанно напомняната, изключително от Кремъл, опасност от международен спор няма да е спирачка в осъществяването му на тази роля " единствено мир да има ".

4. Съединени американски щати не са подготвени да правят отстъпка пред възходящото геополитическо въздействие на Русия в Сирия и района.

5. Не е разтърсена военната взаимност сред натовските страни в опълчването им на съветския интерес, и Турция продължава да ѝ принадлежи.

6. Западът ръководи връзките си с Русия все на " две скорости ", като Съединени американски щати, Англия и Франция играят неприятното ченге, а Германия – положителното (ние, правилни на горчивия си исторически опит, отново сме с Германия).

7. Преоценката на военното наличие на Русия на Средиземноморието не е на дневен ред (ракетите грижливо го отминават).

8. Връщането към политическото решение на споровете към този момент неизбежно ще включва и въпроса за свалянето на Башар Асад. Едва ли ще му оказват помощ клипчета като това по какъв начин на сутринта след ударите отива на работа все едно, че нищо не се е случило.

Въобще, нещо се случи - светът остава същият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР