© Георги Кожухаров Годишнината от ядрената авария в Чернобил на

...
© Георги Кожухаров Годишнината от ядрената авария в Чернобил на
Коментари Харесай

Уикенд новини: Управляващите разхлабват ограничителни мерки, близо 3 млн. души по света са с COVID-19

© Георги Кожухаров Годишнината от нуклеарната повреда в Чернобил на 26 април 1986 година остана някак на назад във времето в неделния ден. За разлика от преди 34 години, в този момент хората всеобщо са затворени по домовете си поради ковид и следиха различен гърмеж - този на незавършената постройка на ИПК " Родина " в София.

От понеделник обаче ще бъдат отворени за прилагане парковете, а министър председателят Бойко Борисов разгласи, че се обмисля вид за по-ранна анулация на изключителното състояние. Обмисля се и обновяване на образователните занятия. Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че има два разновидността за това. Единият е стартиране на напълно дребните възпитаници и детските градини, с цел да бъдат освободени родителите от грижата за тях и надлежно да се възобновяват индустриалните процеси. Другата е да се пуснат единствено по-големите възпитаници (особено 7-ми и 12-ти клас), на които им предстоят значими изпити за продължение на образованието, кандидатстудентски акции и така нататък Засега по-вероятен наподобява вторият вид, защото се допуска, че по-големите деца ще могат по-стриктно да съблюдават противоепидемиологичните ограничения, като окончателното решение ще бъде взето при започване на май.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Здравният министър пък издаде заповед за обновяване на действия по асистирана репродукция, които бяха краткотрайно прекратени. Всеки пациент обаче ще се приема като евентуално инфектиран с COVID-19 и ще му се прави предпазен PCR тест.

Тази година за първи път няма да има боен церемониал на 6 май - празника на българската войска и Гергьовден, разгласи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Чествания ще има единствено във военните учебни заведения, с цел да не се провокира скупчване на хора.

На този декор кредитната организация Fitch резервира рейтинга на България, само че ревизира вероятността от позитивна на постоянна. Иначе в идващите работни дни ще бъде спряно отоплението в жилищните здания в София, откакто през уикенда стартира прекъсването на топлоподаването в публичните пространства. Парното ще бъде спряно последно в болничните заведения, като евентуално това ще стане на 30 април.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА В БЪЛГАРИЯ

Големите паркове в София се отварят на следващия ден за родители с деца


От на следващия ден огромните паркове в София ще бъдат отворени за разходки на родители на " дребни деца ", заяви министър председателят Борисов. Това са Южен парк, Северен парк, Западен парк, НДК, Борисовата градина, парк " Заимов ", парк " Дружба " и парк " Студентски ". Те ще бъдат налични сред 09:30 ч. - 18:30 ч. , а притежателите на домашни любимци ще могат да ги разхождат преди 9:30 ч. и след 18:30 часа. Кмета на София Йорданка Фандъкова разгласи, че в същия период ще се позволяват и " единично спортуващи хора " , само че сходно позволение липсва в заповедта на здравния министър и евентуално ще предстои на в допълнение уочнение .
Документ
Заповед за парковете

Детските и спортни площадки ще са затворени, а по пейките няма да е разрешено да се сяда. Забраната за визити продължава да важи за градинките, а за реда на разходките ще наблюдават, както чиновници на Столична община, по този начин и служители на реда.

Управляващите обмислят и разхлабване на рестриктивните мерки за пътешестване

Извънредното състояние може да бъде анулирано по-рано от 13 май,
разгласи през вчерашния ден министър председателят Борисов. Той е упълномощил на адвокати да предложат по какъв начин тъкмо това да се случи, само че въпреки всичко да останат някои от противоепидемиологичните ограничения - като наложителното носене на маски. Обмисля се и разхлабване на възбраната за пътешестване и опцията за визити на вили, дребни хотели или къщи за посетители в интервала петък, събота и неделя. При всички случаи обаче заведенията за хранене и моловете ще останат затворени. Засега не е ясно от по кое време може да се случи това отхлабване на ограниченията, само че е несъмнено, че при минимален сигнал за утежняване на обстановката с разпространяването на ковид още веднъж ще бъдат засилени ограничаващите ограничения.

Матурите се отсрочват със седмица

Вместо на 20 и 22 май държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще се проведат на 30 май и 1 юни , а външното оценяване на седмокласниците ще бъде на 13 и 15 юни, а не на 9 и 11 юни. Това разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев, като увери, че в изпитите няма да бъде включван материал, който не е преподаден и усвоен . Ако обаче изключителното състояние бъде удължено е допустимо датите да се изместят още повече.

АЕЦ " Белене " е комплициран на пауза

Срокът за избор на стратегически вложител по плана за АЕЦ " Белене " ще се забави и след 22 май , както беше планувано, поради ковид. Пред съветски публицисти представител на " Росатом " е оповестил, че България е уведомила публично компанията за това като няма нова планувана дата за провеждането на търга. Формалната причина за отлагането е, че претендентите нямат достъп до документите по плана, която се намира в така наречен осведомителна стая, която пък се намира в НЕК.

Арест за певицата ЛиЛана

Певицата Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, брат ѝ Александър (бийтбоксърът SkilleR) и още трима души бяха задържани през уикенда и упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално асимилиране на европейски средства по стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Те са арестувани за 72 часа при профилирана интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи и ДАНС, под управлението на Специализираната прокуратура. Проверява се и възможната връзка на Деянова с Васил Божков .

...И Пожарна охрана СВЕТА

Растат спекулациите за гибелта на водача на Северна Корея, само че няма удостоверение

Ким Чен Ун

[Reuters]
Нарастват спекулациите, че водачът на Северна Корея Ким Чен Ун е мъртъв или във вегетативно положение . В събота вечерта няколко медии оповестиха за това, само че до момента няма удостоверение нито от Пхенян, нито от Сеул или Вашингтон. По-рано през седмицата се появиха информации, че Ким се възвръща след претърпяна на 12 април сърдечно-съдова интервенция . Според Reuters Китай е изпратил експертен екип в Северна Корея, в който има и медицински лица. Японският седмичник Shukan Gendai заяви, че китайски доктор, изпратен в страната като част от екип за лекуване на Ким, счита, че забавянето на осъществяването на елементарна процедура е разболял тежко водача. Представители на Съвета по националната сигурност към Белия дом са отказали коментар пред Bloomberg в събота вечерта.

Официалните жертви на covid-19 към този момент са над 200 хиляди, а инфектираните надвишават 3 млн. души по света

Починалите от новия ковид, за които е публично известно, към този момент са повече от 200 хиляди, а броят на инфектираните по света всеки миг ще надвиши 3 милиона. Днес Англия мина символичния предел от 20 хиляди умряли, само че другояче международната ранглиста по този тъмен индикатор се оглавява от Съединени американски щати, следвани от Испания и Италия. Все отново в двете най-засегнат европейски страни новите инфектирани и смъртните случаи не престават да понижават . Reuters обръща внимание на темпото, с което COVID-19 заля света - първото известие за смъртен случай пристигна на 10 януари в китайския град Ухан, след 91 дни умрелите надминаха 100 хиляди, а единствено още 16 дни бяха нужни до днешния предел от 200 хиляди.

Белгия също разгласи, че ще разхлаби ограниченията от 4 май

Белгия, която е най-силно наранена от ковид като смъртни случаи на глава от популацията - 6 жертви на 10 000 души, също разгласи, че oт 4 май пристъпва към постепенна анулация на рестриктивните мерки. Тогава ще отворят магазините за текстил и ще бъде позволено събирането на другари навън, стига да се съблюдава безвредно разстояние. От 11 май ще отворят всички останали търговски обекти , без заведения за хранене, кафенета и фризьорските салони, а след 18 май ще се възстановят услугите, при които се планува непосредствен контакт. Възможно е да бъде позволено пътуването на по-дълги дистанции в страната. Носенето на маски става наложително в публичния превоз и целесъобразно на публични места. Предвижда се в учебно заведение да се върнат единствено младежи, които са пред довеждане докрай на междинното обучение. Едва от 8 юни е допустимо да бъде позволено да отворят заведенията за хранене, а по-късно и за кафенета и питейни заведения. Дотогава се чака решение и за летните почивки, само че до 31 август е в действие анулацията на всеобщи събития като концерти и фестивали.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Фотограф: Цветелина Белутова
Днес беше взривена незавършената 17-етажната постройка на ИПК " Родина " на бул. " Цариградско шосе ". Тя е строена през 80-те години за издателско-полиграфичен комплекс и беше разрушена заради нефункционалните й характерности и градивни проблеми.

" Предстои почистване на терена, с цел да го подготвим за бъдещи вложения.Възложили сме на интернационална компания да изследва градоустройствените благоприятни условия на парцела, както и да направи разбор на пазара на недвижими парцели в България. Тя би трябвало да ни предложи разновидности за инвестиция ", разясниха управлението на Фирма " Изток плаза инвест ", притежател на терена..

КАКВО СЛЕДИМ

Изтича срокът за данъчните заявления


На 30 април изтича срокът, в който физическите лица , които са получили приходи от наем, авторски права и други приходи отвън трудовите, би трябвало да ги заявяват в Национална агенция за приходите. Това може да стане по електронен път с ПИК или електронен автограф. Едноличните търговци, в това число плащащи патентен налог, и земеделските стопани, избрали да се таксуват като еднолични търговци, тази година подават годишните си заявления за приходите до 30 юни .

Новата цена на природния газ

На 1 май Комисията за енергийно и водно контролиране ще разгласи новата цена на природния газ, за клиентите на " Булгаргаз ". Заявлението на държавния снабдител планува спад от 6.67%, само че поради задълбочаващата се рецесия и пониженията на международните пазара е допустимо крайната цена да е още по-ниска.

Съединени американски щати се чака да разгласят стесняване на стопанската система през първото тримесечие

В сряда вниманието ще бъде ориентирано към данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за първото тримесечие. Прогнозите са стопанската система да се е свила с 4% през интервала от януари до март спрямо предходното. През март огромна част от страната беше поставена под карантина поради ковид, което удари съществено бизнеса. Китай към този момент разгласи най-лошите данни за Брутният вътрешен продукт на страната през първото тримесечие, през май ще станат известни данните за еврозоната и Европейски Съюз.

#STAYATHOME

Уебинар
Как да се погрижим за хората и културата в компанията по време на рецесия


С присъединяване на: Мария Атанасова, шеф " Човешки капитал " за района EMEA, Progress Виктор Фачев, управител " Човешки запаси ", SiteGround В новата действителност на отдалечена работа HR експертите се сблъскват с непознати до този миг провокации. Те би трябвало да запазят културата в организацията, да поддържат хората ангажирани, да им оказват помощ да се оправят със напрежението от несигурността, която обгръща всеки детайл от живота ни. " Капитал " и " Кариери " поканиха HR мениджъри от разнообразни компании, които ще споделят практични хрумвания и принадлежности по какъв начин да се погрижим за чиновниците си по най-хубавия метод в актуалните условия.
05 май | 15:00 ч Уебинарът е безвъзмезден, само че изисква наложителна регистрация.

Какво забавно за гледане?

Животът продължава интензивно вкъщи, тъй че ето кои са новите заглавия на стрийминг платформите за месец април.

И нещо за четене

Пробвайте историите, включени в електронния алманах с разкази " Декамерон 2020 ", план на Сдружение за градски читални, чиято цел е да предложи нещо по-различно на фона на изключителното състояние и времето у дома.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР