© Георги Кожухаров Добре де, ГЕРБ са жива вода, ще

...
© Георги Кожухаров Добре де, ГЕРБ са жива вода, ще
Коментари Харесай

Мнения Daily - При Борисов всичко расте, но не старее

© Георги Кожухаров Добре де, ГЕРБ са жива вода, ще пием до дъното. Още по тематиката
Мнения Daily - Какво му беше на Орешарски...

И още: Заплахата за война идва от Путин, а не от НАТО; Демокрацията в заплаха, само че Движение за права и свободи надали го е грижа
31 окт 2018
Мнения Daily - Защо прокуратурата удря Каракачанов

И още: Новите политически бруталисти ни трансформират в аудитория на " Биг Брадър " ; Германците са изтощени от Меркел
30 окт 2018 Memento mori

При Борисов всичко пораства, само че не старее

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус От коментар на Емилия Милчева за " Клуб Z "

Още през 2012 година Бойко Борисов, тогава министър-председател, се похвали, че с помощта на неговото ръководство - има-няма три години, продължителността на живота в България се е нараснала с... една година. Ако беше правилно, няма да е зле да избираме все ГЕРБ, с цел да станем столетници.

Днес, шест години по-късно, пресслужбата на Министерския съвет излезе с просторно прессъобщение, натъпкано със статистически данни и емулгаторни фрази за текстова заварка. Основната му цел е да каже, че междинната дълготрайност на живота в България се усилва. Защото през вчерашния ден европейската статистическа работа (Евростат) заяви, че България е страната на хората с най-къс живот в Европейски Съюз.

В пространното известие на държавната пресслужба не се опровергават данните на Евростат, освен това - оттова цитират даже по-ниска междинна дълготрайност на живота в България от тази на Евростат - 74.8 години.

Но какво ни споделя това съобщенийце - при ГЕРБ се живее добре, порастват приходите, порастват живородените деца, пораства междинната възраст на дамите при раждане на първо дете, абе, всичко пораства.

По отношение на стандарта и качеството на живот на популацията се следят положителни промени, написа в това известие. Не написа, че коефициентът на неравенството е най-голям в България.

Правителството регистрира осъществяване на " обновената Национална тактика за демографско развиване на популацията в България (2012-2030 г.) ". Но неотдавна учени показаха разбор, направен по поръчка на фондация " Фридрих Еберт ", и ясно демонстрираха, че казусът не е в " ниската раждаемост " у нас, тъй като тя си е естествена като за Европа, а в това, че " няколко общини записват такава смъртност, каквато имат райони във боен спор ".

Всъщност какво се оказва - че междинната дълготрайност на живота се е нараснала с малко повече от месец по отношение на предходния интервал на ръководство (2014 - 2016 г.), в който управляваше отново Борисов. Добре де, ГЕРБ са жива вода, разбрахме скритото обръщение в прессъобщението. Ще пием до дъното.

------

Ако Каракачанов не пази стабилността, стабилността ще се стовари върху него.
Стокхолмски синдром

Как се крепи непоклатимост

От коментар на Полина Паунова за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Годината е 2014. Според следствие на прокуратурата, Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци, без действителни доказателства за подобен генезис. Удостоверенията са нужни за натурализацията на чужденци на съображение български генезис, което е едно от условията за придобиване на български паспорт.

Резултатите от прокурорската инспекция бяха толкоз скандални, че единственото разумно пояснение за дейностите на ДАБЧ изглеждаше да е това: корупция. Сигналът до прокуратурата е квалифициран от някогашната шефка на дирекция " Българско поданство " в Министерството на правораздаването Катя Матева. По-късно Вътрешна македонска революционна организация (които поддържат кабинета " Борисов 2 " ) ясно демонстрират какво желаят: в декларация от парламентарната естрада упорстват за уволнението на Катя Матева. Малко по-късно тя получава разпореждане да приготви за преразглеждане всички над 7 000 стопирани преписки.

Днес годината към този момент е 2018. От Движение за права и свободи афишират, че ще предизвикват анкетна комисия в Народното събрание, която да се занимае точно с това - търговията с българско поданство. Но всички тези инициативи остават спорадични, наподобяват без продължение, а властта все едно не чува, че по тематиката се приказва. Прокуратурата пък като че ли не помни за инспекцията си от 2014 година.

Междувременно държавното управление от дълго време се е сменило, а водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов е предложил Петър Харалампиев за началник на ДАБЧ. Всичко си върви постарому. До тази седмица, когато се стига до шумната акция в Агенцията за българите в чужбина. Харалампиев е задържан, а обществените обвинявания са точно за търговия с българско поданство.

Вследствие се разиграва водевилен сюжет: повтарят се всички тези обвинявания, разследвани преди този момент от редица медии, само че останали без публичен отзив. И защото връзките сред Вътрешна македонска революционна организация и Агенцията са забележими и проследими в годините обратно, вицепремиерът и водач на партията Красимир Каракачанов мелодраматично заплашва, че ще се гръмне, в случай че бъде потвърдена корупция, въвличаща групировката му в абсурда.

Случаят може и да Ви наподобява чудноват, само че в действителност е напълно нормален за родната реалност, в която централна роля има държавното обвиняване. За да се разбере въпросът с " ненадейно избухналния " скандал с българското поданство, за който е ясно е, че съществува най-малко от четири години, би трябвало да се обърне внимание на политическия подтекст. А той, несъмнено, е обвързван с вълшебната думичка " непоклатимост ". Иронията е, че тази непоклатимост, която тресе цялата страна, сега зависи напълно от " Обединените патриоти ". И по тази причина те би трябвало да бъдат подчинени, като достъпът до власт не е задоволителен.

Така че проблемите в проблема " Българско поданство " са най-малко два. Първият: самата търговия с българско поданство, за която се написа и приказва от години и която удостоверява съмнението, че корупцията е просмукала всички равнища на българската държавност. И вторият: репресивният уред, който не просто взима заложници, а напряко внедрява свои " подчинени " във властта, с цел да работят по този начин, както е нужно за запазване на стабилността.

------

И двамата изкусно блокираха евентуалните си политически съперници.

Астрални близнаци

По какво си наподобяват Борисов и Меркел

От коментар на Александър Андреев за " Дойче Веле "

Фотограф: Николай Дойчинов
Ангела Меркел малко по малко се отдръпва от политическата сцена. За Германия това е същински политически земетръс, само че и в България сеизмографите скоро ще записват нещо сходно. И то не (само) тъй като Бойко Борисов от много време се профилира като политически обожател и почитател на немската канцлерка.

Меркел оглавява ХДС към този момент 18 години, а като канцлер ръководи четвърти мандат. Тя съумя да придвижиконсерваторите в центъра на обществото, като внимателно и последователно отваряше партията си за една по-либерална и по-екологически виновна политика. Меркел завоюва и задълго удържа благосклонностите на болшинството германци със своя сдържан политически жанр и с голямото си възприятие за отговорност. И не на последно място: през тези близо две десетилетия тя изкусно блокираше и в последна сметка обезвреждаше всички действителни или евентуални съперници.

Вижте единствено какъв брой наподобява тази политическа биография на политическия път, извървян от Бойко Борисов. Неговата партия ГЕРБ също съумя бързо да се настани в центъра на българското общество - като политическа мощ, отворена във всички направления. Самият Борисов ( " Вие сте елементарни и аз съм елементарен, по тази причина се разбираме " ) проникна политически в ДНК-то на доста българи и напълно неслучайно кара към този момент трети премиерски мандат. И не на последно място: през задачите тези близо 10 години той изкусно блокираше и в последна сметка обезвреждаше всяка политическа конкуренция в по този начин нареченото българско " дясно ".

И планът " Меркел ", и планът " Борисов " наподобяват към този момент изчерпани. При това без значение от обстоятелството, че под ръководството на Ангела Меркел Германия процъфтява стопански, а в България през трите мандата на Бойко Борисов икономическите индикатори също трайно вървят нагоре. Разбира се, сред двете страни и сред двете персони има бездна от разлики - задоволително е да съпоставим нивата на корупция, на медийна независимост и на благополучие или пък политическия жанр на Меркел и този на Борисов. И въпреки всичко започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един интервал, който бихме могли да назовем " пердах на негри в тъмна нощ " - както политически неточно се споделяше в моето детство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР