© Георги Кожухаров Директорът на дирекция Миграция и защита на

...
© Георги Кожухаров Директорът на дирекция Миграция и защита на
Коментари Харесай

България е била уведомена от ЕК за проблеми в системата за даване на убежище

© Георги Кожухаров Директорът на дирекция " Миграция и отбрана на Европейска комисия " предизвестява в писмо за пробойни в българската система за даване на интернационална протекция. " Капитал " разполага с него, а за наличието му заяви и уеб сайтът Balkan Inisight.
В писмото се предизвестява за несъответстващи условия за банкет и настаняване на непридружени малолетни бежанци, както и за неприятните условия в лагерите, неналичието на процедури за оценяване на уязвимостта на търсещите протекция, неналичието на работеща интеграционна стратегия и на съответна правна помощ и преводачески услуги. Освен това специфичен акцент се слага върху метода, по който се третират хора от афганистански генезис - съгласно Европейска комисия " поразително невисок " % от тях получават бежански статут - 2.5% през 2016 година в България, при междинни 56% за Европейски Съюз. В писмото се твърди, че афганистанците " постоянно се задържат за дълги интервали " и се напомня, че всяка молба за протекция би трябвало да се преглежда самостоятелно.
От Европейска комисия изброяват 11 съответни точки, по които Държавната организация за бежанците (ДАБ) би трябвало да отговори. Писмото е с дата от началото на юли месец 2017 година Нито българското посланичество на Европейска комисия, нито ДАБ са дали отговор на запитването на Balkan Insight за коментар или за потвърждаване на достоверността на писмото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР