© Георги Кожухаров Дъщерното дружеството на държавната Булгартрансгаз - Газов

...
© Георги Кожухаров Дъщерното дружеството на държавната Булгартрансгаз - Газов
Коментари Харесай

Започва регистрацията на търговци за газовата борса

© Георги Кожухаров Дъщерното сдружението на държавната " Булгартрансгаз " - " Газов хъб Балкан ", което ще бъде оператор на борсата за търговия с природен газ, разгласи, че открива регистрацията на евентуалните участници на пазара.

Първият търг за освободени от " Булгаргаз " количества природен газ, които ще се доставят през 2020 година, е плануван да се организира на 9 декември. По тази причина срокът за регистрация на търговците е до 4 декември по електронен път и до 6 декември по пощата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Съпровождащите Регистрационната форма документи би трябвало да се показват в оригинал на езика на издаването им и при потребност се съпровождат от превод на български или британски език. Документите се удостоверяват с апостил в сходство с Хагската спогодба от 1961 година, а преводът следва да бъде нотариално удостоверен ", изясняват от " Булгартрансгаз ".

Регистрацията не значи обвързваща оферта

Регистрацията за присъединяване от страна на евентуалните купувачи на освободените количества газ няма да ги задължава да създадат обвързващи предложения в търговете или да се записват в останалите сегменти на комерсиалната платформа. Също по този начин не е обвързвана с други такси с изключение на оповестената в плана на съглашение сума от 0.1 лева./мВтч за транзакцията при сполучливо подписан контракт за доставка.

Планът за така наречен освобождение на количества от " Булгаргаз " планува за 2020 година почти 7% от общото годишно ползване в страната да бъде препоръчано на търгове, за идната година размерът е 13.5%, по-късно за 2022 и 2023 година е надлежно 20% и 27.5%, а най-после стига до 35%. Като цяло борсовата търговия с природен газ най-малко официално ще унищожи държавния монопол в бранша и ще сътвори конкурентна среда, само че през първите години от съществуването й действителният резултат от нея ще е дребен, тъй като главен продавач ще си остане " Булгаргаз ", а предлаганите от него количества ще са предпочитано за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина единствено в краен случай, което пък изключва задграничните търговци от схемата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР