© Георги Кожухаров Да имаш свое жилище е българският начин

...
© Георги Кожухаров Да имаш свое жилище е българският начин
Коментари Харесай

Мнения Daily - Бездомник за финансов министър не става

© Георги Кожухаров Да имаш свое жилище е българският метод да заявиш, че си виновен. Още по тематиката
Мнения Daily - Черно море е Ахилесовата пета на НАТО

И още: Вашингтон само търси съдружници против Китай; Мохамед бин Салман изцяло зависи от Тръмп
3 дек 2018
Мнения Daily - " Патриотите " се сваряват на политическия котлон

И още: Кой е " по-натовец " - Борисов или Радев?; Как се изроди правосъдното самоуправление
29 ное 2018 Дом за нашите деца

Бездомник за финансов министър не става

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Тъй като до този миг има към 100 аргументи Владислав Горанов да не продължава да бъде финансов министър, желая да прибавя 101-вата: Не става за ръководство на финансите на цяла страна един човек, който не може да ръководи персоналните си финанси по този начин, че да има лично жилище.

Ние може да сме на последно място по приходи на популацията във всевъзможни ранглисти, само че сигурно сме на едно от първите места по владение на недвижимата благосъстоятелност жилище.Обект на злоба сме на чужденците, които първо от приходите си отделят огромна сума за наем и едвам по-късно си вършат фамилния бюджет. У нас общо взето жилище няма единствено този, който не е поискал или си е пропил/проиграл парите. Да имаш личен дом е българският метод да заявиш, че си виновен към фамилията си.

Владислав Горанов си имал дом. Само че той бил на десетия етаж и фамилията му претърпяло стрес и уплах при земетресението в Перник през 2012 година. Тогава решил да одобри предлагането на кръстника си да живее в негов свободен апартамент от 180 кв. м. Не се споделя на кой етаж е жилището на кръстника, малко ми е обезпокоително, в случай че е на първия, тъй като тогава пък е застрашено от наводнения, които се случват на места из страната.

Какво щеше да направи един естествен български мъж? Много е допустимо да направи същото – да се реалокира в свободно жилище на родственик. Докато продаде жилището на десетия етаж и си купи друго, на по-нисък етаж. За тази цел са задоволителни няколко месеца, хайде година, само че шест години?!

--------------
Протестите против замърсяването в дунавския град бяха първите спонтанни опозиционни прояви в тоталитарна България.

Задушаване

Падането на Живков стартира от обгазяването на Русе

От спомените на доктор Веселина Антонова, оповестени от " Клуб Z "

Фотограф: Николай Дойчинов
През 2018-а се навършват 31 години от русенските митинги за чист въздух на майките с колички. Предлагаме ви спомените на доктор Веселина Антонова, която неотдавна откри и галерия със фотоси от събитията преди три десетилетия.

На 28 септември 1987 година в 14 часа в центъра на Русе, най-големия крайдунавски български град, е цялостно с офицери от Окръжното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Случайни минувачи няма. Само за няколко минути пред смаяните погледи на офицерите и наблюдаващите през тъмните прозорци на кабинетите си локални комунистически ръководители към безмълвната бетонна постройка постепенно, доста постепенно вървят уплашени, обезверени, обречени хора. Те носят плакати: " Русе жертван град ли е? ", " Живот за децата на Русе! ", " Мирна проява за въздух! ", " Дайте ни чист въздух! ", " Искаме крепко потомство ", " Хлор - не! ", " Спрете кошмара, който отравя дните и нощите ни! "

За първи път недоволни жители излизат на открит митинг и дават обществен израз на неодобрението си към ръководещите. Действията на участниците са подчинени на общата им воля да спасят своя град от хлорните обгазявания от химическите фабрики " Верахим " в Гюргево. Те изрично показват недоволството си от неспособността на държавната власт да ги отбрани от трансграничния екологичен проблем.

Дългогодишното ръководство на Българска комунистическа партия е изчерпало механизмите да взема решение външнополитическите и вътрешноикономическите проблеми на страната. Тоталният партиен монопол поражда противоречие и прочувствена и действителна нужда от рецензия на съществуващата реалност. Тайните служби установяват, че към 20-30 хиляди българи се отнасят враждебно към властта, само че се опасяват намерено да изразят недоволството си. Противопоставянето стартира, когато обществото бе наранено в най-дълбоките естествени човешки права - правото на чист въздух.

Първите обгазявания на атмосферния въздух на Русе, регистрирани от Регионалната ревизия по запазване на естествената среда (РИОПС), са през януари 1982 година Инсталирани са два прибора, доставени от Унгария, които записват 104 пъти съществуване над пределно допустимите концентрации (ПДК) на хлороводород в атмосферния въздух. Обгазяванията зачестяват и през 1986 година те са 128 пъти, т.е. през ден! Темата за медиите е табу, което в допълнение основава чувството за неизбежност и беззащитност.

Организатори на първите несанкционирани митинги против тоталитарната власт са паркостроители от общинска компания " Паркстрой " -Русе. Те построяват и поддържат зелената система на града и не желаят повече да бъдат пасивни очевидци на екологичната покруса. Сформира се неофициална група от родственици, другари, сътрудници и по този начин се учредява Движението за самоотбрана на Русе, което на 27 септември 1987 година обществено декларира своето битие. Движението за самоотбрана на Русе е първата изява на зараждащото се гражданско общество в социалистическа България, унищожено след преврата на 9 септември 1944 година

Важно е да се подчертае, че процесът на възникване (възраждане) на гражданското общество в България, почнал в Русе, не се реализира безредно и макар еуфорията, той е проведен и зависещ на общата воля на уредниците и участниците да спасят своя град от екологичния проблем. Наблюдава се висока самоорганизация на митингите, демонстрирана още в началната фаза на равноправност на зараждащото се гражданско общество, и почива на групирането на осъзнати общи ползи. От Русе стартира мъчителният развой на една огромна промяна – " отваряне " на " затвореното общество ", в което България живя 45 години.

----------

Миньорите няма смисъл да стачкуват, тъй като страната е на тяхна страна и отхвърля да прави промени.

Снишаване

Въглищата са обречени

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Опустошителните последствия от климатичните промени стават все по-очевидни. През това време описът от почитатели на Тръмп, които се канят да се отдръпват от Парижкото съглашение, отчетливо набъбва. България не е измежду тях. Но пък е срещу слагането на по-амбициозни екологични цели, тъй като, както сподели президентът в Катовице, ние държим на " обществения аспект " и " запазването на хиляди работни места ". Ето какво значи това на процедура.

Миньори и енергетици стачкуват - първо в Раднево, на другия ден в София под прозорците на властта. Което е ненужно, защото властта е на тяхна страна - царува цялостно единогласие.

Мантрата, че тецовете цапат, е неистина, споделя синдикалист. " Запазването на комплекса " Марица изток " е и за по-чист въздух, тъй като битовото отопление е главният замърсител ", поддържа го министърът на околната среда. И твърди, че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ще може да оперира с въглищата до привършване на количествата (още 50-60 години).

" Европа желае да ни затвори, с цел да не добиваме въглища. За нас без " Мини Марица изток " няма живот ", споделя протестиращат миньор. Мините и ТЕЦ-ът изрично имат бъдеще, тъй като страната си е на мястото. Съкращения няма да има, твърди министърът на енергетиката в Раднево.

Засега централата няма по какъв начин да спре, тъй като (особено през зимните месеци) няма какво да я замести. Но терзанията на протестиращите за работните им места и за приходите им са изцяло основателни. Което не може да се каже за успокоителните уверения и обещания на ръководещите. Първо, тъй като в реалност тази централа е измежду най-силно " цапащите " в Европа. И второ, тъй като поради това " цапане " освен тя, само че и целият европейски въглищен бранш са подложени на напън по едно и също време от две направления, като в менгеме.

От едната страна са новите условия за филтриране на изхвърляните във въздуха серен диоксид и азотни оксиди. Те са нездравословни сами по себе си, само че също така във взаимоотношение с амоняка образуват една от най-опасните разновидности на фините прахови частици. До началото на 2021 година централите би трябвало да влагат, с цел да покрият тези условия, или да затворят.

От другата страна са внезапно поскъпналите през тази година въглеродни квоти. Причина за повишаването е промяната на европейската скица за търговия с излъчвания, която цели да подтиква промишлеността да влага за понижаване на тези излъчвания. Или просто да спре работа - правото да замърсяваш атсферата е към този момент толкоз скъпо, че производството става стопански неизгодно.

Как българската страна се пробва да се измъкне от това менгеме? От една страна чака Европейска комисия да ѝ позволи пролонгация за филтриране на отровните газове - с аргумента, че " нужните вложения ще имат тежка обществена цена ". От друга страна посредством всевъзможни еквилибристики налива десетки и стотици милиони в така и така затъналата в задължения централа, с цел да може тя да продължи да работи. С вярата, че Европейска комисия ще се смили и за квотите и че по отношение на страни като България ще приложи някакъв " диференциран метод ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР