© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Георги Кожухаров Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук. КПКОНПИ видя спор на ползи при някогашния началник на БЕХ Петьо Иванов Отстраненият през юли изпълнителен шеф на БЕХ Петьо Иванов е бил в спор на ползи, до момента в който е съвместявал този пост с присъединяване си в съвета на шефовете на " Булгаргаз ". Това излиза наяве от оповестено през днешния ден, само че взето на 18 септември решение на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). В него се показва, че като началник на БЕХ Иванов непозволено е дал своя вот самичък за себе си при назначението в " Булгаргаз " и си е определил възнаграждението, заради което му е наложена санкция от 15 хиляди лева и е постановено отнемането на получените приходи (около 60 хиляди лева, в случай че се съди по декларация пред самата КПКОНПИ). Актът може да се апелира пред Административен съд – София, в период от 14 дни след връчването, което не е ясно по кое време е станало. Към момента обаче няма данни за постъпила тъжба против това решение.

Извън съответния проблем това слага въпроса дали същите обвинявания не следва да бъдат отправени и към други някогашни ръководители на БЕХ, и към актуалните - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. Коен с изключение на изпълнителен шеф на държавния енергиен холдинг в този момент е член на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ", Динчев е изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а Андонов е изпълнителен шеф на " Мини Марица-изток ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Транзитът на газ през България понижава, а цените за вътрешния пазар са високи След като дълго време цените на внасяния в България газ бяха допустими, а държавната " Булгартрансгаз " устойчиво печелеше от преноса на съветски газ, в последната половин година картината е към този момент напълно друга.

През последните шест месеца България заплаща двойно повече за доставения в страната природен газ в съпоставяне да вземем за пример с цените на австрийския газов хъб. В същото време преносът на съветски газ по трансбалканския газопровод е намалял фрапантно. Растящият ценови диференциал демонстрира, че двете държавни газови сдружения - " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", към момента не съумяват да се възползват от лимитираните благоприятни условия за различни доставки, нито от опцията да изискат предоговаряне на цените, по които " Газпром " продава на България.

По време на кръгла маса по проблемите на нефтените и газовите пазари, която се организира в София през седмицата, Валентин Кънев, ръководител на съдружие " Балканска и Черноморска петролна асоциация ", показа данни, че за последните 6 години България е платила за вноса на съветски газ 4.68 милиарда $, до момента в който същите количества биха коствали 4.37 милиарда в случай че бяха купени от австрийския газов хъб. С друге думи, страната е похарчила над 300 млн. $ допълнително единствено поради контракта на " Булгаргаз " с " Газпром ".
Държавните централи се бавят с предлагането на електрическа енергия за 2020 година В последните месеци следим невиждана за свободния пазар на електрическа енергия обстановка - цялостен недостиг в предлагането на базова мощ с доставка през 2020 година Това оповестиха от асоциацията " Свободен енергиен пазар " в отворено писмо до отрасловия министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и шефовете на държавните енергийни сдружения. В него се показва, че от началото на 2019 година до сегашния миг има препоръчани единствено 10 МВт базов артикул с доставка за първото полугодие на идната година и няма никакви предложения за второто полугодие. Което основава голяма неустановеност за цялата стопанска система, изключително на фона на високите борсови цени през последните месеци.

" Това е безусловно неприемлива обстановка на изкуствено създаван недостиг от производители на базова електрическа енергия заради неналичието на различни снабдители, която изправя българската стопанска система пред съществени опасности ", настояват търговците ток.

" Въгледобив Бобов дол " е оповестена в неплатежоспособност Свързаната с енергийния предприемач Христо Ковачки " Въгледобив Бобов дол " най-сетне е оповестена в неплатежоспособност. Производството беше намерено преди повече от седем години, само че беше отсрочено поради признат възстановителен проект. От решение на Кюстендилския областен съд от началото на седмицата обаче излиза наяве, че компанията постоянно не е изпълнявала отговорностите си по проекта и към този момент дължи на страната над 102 млн. лева Това е и повода за оповестяването й във банкрут. Самото решение предстои на обжалване пред по-горна инстанция.

Европейски Съюз може да създава толкоз ток от ВЕИ, колкото използва Ако 17.4% от общата територия на Европейски Съюз бъде заета с вятърни турбини и слънчеви панели, би могло да се създаде три пъти повече електрическа енергия, в сравнение с е нужна на страните членки. Този извод е изработен в нов разбор въз основата данни ENSPRESO (поддържана от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия) за капацитетите на сила от възобновими източници.

Чрез потреблението на модерни технологии, спътници, Географска информационна система системи и компютърни модели са изчислени опциите за инсталиране на ВЕИ в обособените страни. Обобщените данни демонстрират, че при оптимално потребление на даденостите годишно може да се създават по 8400 TWh ток от вятър на сушата, 1300 TWh от офшорни вятърни централи, 11 000 TWh от слънчеви панели и 2300 TWh от биомаса. Или общо 24 000 TWh. За съпоставяне - през 2017 година първичното енергийно ползване (т.е. от всички енергийни източници) на Европейски Съюз е било 18 154 TWh по данни на Евростат.

" Газпром " евентуално ще продължи преноса през Укрйна Ако в Украйна към 1 януари 2020 година не бъде основан самостоятелен газотранспортен регулатор, единственият път ще е продължение на настоящият контракт при нови, обновени към настоящо време пазарни условия. Това е декларирал ръководителя на " Газпром " Алексей Милер на среща с премиера Дмитрий Медведев.

Договорът за пренос на съветски газ за Европа през територията на Украйна изтича на 31 декември 2019 година. До тогава Украйна би трябвало да вкара европейското законодателство и да сътвори самостоятелен метафоричен оператор, с който Русия се съгласи да подпише контракт. Този развой обаче се бави и в този момент " Газпром " предлага продължение на настоящият контракт за пренос на газ, за какъвто и да е период.

Total се насочва към пазара на газ и горива на дребно в Индия Френската енергийна компания Total ще купи 37% от дистрибуторския бизнес с горива на индийския промишлен конгломерат Adani Group. Това е част от вложенията й в страната в размер на 600 млн. $ във време, в което интернационалните групи се конкурират за дял на бързо развиващия се пазар, оповестява Financial Times.

МВФ намали прогнозата си за цената на петрола Международният валутен фонд намали прогнозата си за цената на петрола на интернационалните пазари през 2019 година и 2020 година надлежно с 3.74 и 5.94 $ – до 61.78 и 57.94 $. Това стана ясно от октомврийския отчет за международната стопанска система World Economic Outlook.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР