© Георги Кожухаров Ако има някой в сегашната ситуация, който

...
© Георги Кожухаров Ако има някой в сегашната ситуация, който
Коментари Харесай

В енергетиката всичко върви надолу

© Георги Кожухаров Ако има някой в сегашната обстановка, който същински да се радва на априлския сняг и очертаващото се по-студено време през първия месец от пролетта, то това са производителите на електрическа енергия и дистрибуторите на природен газ. Накратко - енергийният бранш. Извънредно ниските температури през това време на годината водят до изключително високо ползване на енергоресурси, което значително компенсира резултатите от спрялата на пауза стопанска система и изобщо блокирания публичен живот.

Разбира се, облагата за едни е разход за други - в тази ситуация всички консуматори, доста от които сигурно ще имат и проблем с приходите. Но точно студеното време през последните две седмици е избавителната сламка за българската енергетика. Въпреки спрелите фабрики и заводи, празните офиси, неработещите хотели и заведения за хранене и така нататък потреблението на ток в страната освен не понижава, а даже е по-високо по отношение на същия интервал на 2019 година Това обаче е краткосрочно положение, което скоро ще се промени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българският образец е по-скоро казус за Европа, дължащ се напълно на метеорологичните условия (средната температура за последните две седмици на март е с 3.4 С⁰ по-ниска по отношение на предходната година) и спецификата на пазара - огромна част от отоплението е на ток. Във всички страни, въвели ограничения за ограничение на ковид, има същински удар върху енергетиката. Потреблението пада с двуцифрени проценти, а след него и цените се срутват. В момента електрическата енергия и природният газ са на рекордно ниски равнища, има остатъци на мощности и количества, а производителите и доставчиците, наподобява, не виждат светлина в тунела и цените на фючърсите за ток и газ също остават ниски. В композиция с вихрещата се петролна война, съгласно шефа на Fitch Дмитрий Маринченко, актуалната обстановка може да се дефинира като най-голямата енергийна рецесия в новата история.

В един момент всичко се обръща

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Само допреди месец главните опасения в енергийния бранш бяха свързани с покачващите се цени на тока в резултат на все по-скъпите квоти въглероден двуокис и проектите на Европейски Съюз за въглеродно неутрална стопанска система (т.нар. Зелена сделка). Сега обстановката е тъкмо противоположната - страховете са ориентирани към прекомерно ниските цени на тока и предстоящото по-бавно възобновяване, което няма да разреши плануваната или даже никаква възвръщаемост на вложенията в нови мощности и ще забави навлизането на зелените технологии.

Според направен преди дни сюжет на консултантската компания ICIS потреблението на ток в Европа за интервала март - юни ще е с 10% по-ниско от предстоящото, цените на електрическата енергия ще се намалят приблизително с 9%, а отделените в атмосферата въглеродни излъчвания ще са с 25% по-малко, от което и цените на квотите ще паднат с към 20%. От юли до декември се приема, че ще има леко възобновяване на потреблението, само че като цяло то ще остане с 6.2% по-ниско по отношение на прогнозите преди епидемията от ковид. От ICIS обаче показват, че анализът е построен въз основа на ранна оценка на евентуалните въздействия и ще бъде прецизиран след по-голямо струпване на данни.

Отсега може да се допусна, че корекциите в сюжета ще бъдат надолу, защото през последните дни към този момент има по-големи намаления в цените и потреблението на доста места в Европа, а резултатите от рестриктивните мерки поради COVD-19 занапред стартират да се усещат в промишлеността.

Подобни са упованията и на S&P Global Platts. В отчет от предходната седмица, представен от Института за енергиен мениджмънт, консултантите изследват протичащото се в Италия и предвиждат спад от 5-7% на енергийното ползване в Европа за 2020 по отношение на 2019 година При цените пък упованията са за намаляване от 20%, продължаващо до края на тази година. Също по този начин S&P Global Platts позволяват до 15% спад на вложенията в бранша, като обръщат и особено внимание на вероятността за повишаване на междуфирмената задлъжнялост и даже ликвидна рецесия в някои ютилити компании при вероятно прекъсване или закъснение на заплащането на сметки от потребителите. Последното е изключително настоящо за България, където по принцип приходите са по-ниски и има продължителен проблем с обслужването на сметките при основна част от популацията.

Токов удар

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Безспорно първа и най-засегната страна от ковид е Италия и точно тя може да служи като насочна точка за прогнозиране на резултатите от рестриктивните мерки върху енергетиката. Данните за последните две седмици на март са красноречиви - съгласно Европейската мрежа на систематичните електропреносни оператори ENTSO-E потреблението на ток в Италия е спаднало с малко над 20% по отношение на същия интервал на 2019 година Такова фрапантно отклоняване не е отчитано в никакъв случай до момента и води след себе си резултата на доминото - борсовите цени на тока са с цели 40% по-ниски от тези през март 2019 година Подобна е обстановката в Испания, която е втората най-засегната от COVID-19 страна в Европа, и Португалия, чийто пазар е обвързван с испанския. Там потреблението е спаднало с към 9%, само че цените са с над 43% по-ниски.

" Индустриалното ползване в Италия е доста по-голямо от битовото и това, че италианците си стоят по домовете, не може да го компенсира ", сподели италиански търговец на сила пред S&P Global Platts. В резултат на това цената на електрическата енергия с доставка през април също се намалява - към този момент с 23%, като варира към 36 евро/МВтч. За съпоставяне през март междинната стойност стигна 32 евро/МВтч.

В множеството останали европейски пазари понижението на борсовите цени на тока е сред 20 и 30 %. Изключение прави само България, където спадът на годишна база през март е 19.4% (най-малкото в целия Европейски Съюз, в това число Сърбия). Основната причина за това е упоменатото към този момент по-студено време и фактът, че за разлика от Италия и Западна Европа като цяло, битовите консуматори всеобщо употребяват точно ток, а не природен газ за отопление. И въпреки всичко мощностите в страната не са натоварени - държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която работи главно за битовия сегмент, е задействала единствено два от осемте си блока, освен това дребните, и работи с 22% от мощността си.

Всъщност ниските борсови цени на тока ще доведат до същински финансов удар за производителите, които продават на свободния пазар. Такава да вземем за пример е АЕЦ " Козлодуй ", която генерира облагата си точно от покупко-продажби на Българската самостоятелна енергийна борса. Освен това по информация на " Капитал " поради срутва на цените на борсата част от дълготрайните контракти на нуклеарната централа с търговци на ток, подписани в края на 2019 година при цени от близо 100 лева./МВтч, към този момент не се извършват. И АЕЦ-ът е заставен да продава силата си по настоящите в този момент цени от към 55 лева./МВтч в сегментите " Ден напред " или " В рамките на деня ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Неприятна е обстановката и при ВЕИ производителите и топлофикациите, за които Комисията за енергийно и водно контролиране е определила, че могат да получат от борсата приблизително към 90 лева./МВтч и на тази база е фиксирала наградите им. В сегашните условия те реализират с към 40% по-ниски цени на борсата и надлежно не получават плануваните доходи.

ВЕИ на изкуствено дишане

Общото понижение в потреблението на електрическа енергия ще има един в началото позитивен резултат върху зелените упоритости на Европейски Съюз - съвсем всички страни членки ще съумеят да реализират задачите си за дял на ВЕИ силата към 2020 година Просто когато базата е по-ниска, присъединяване на соларите, вятъра и водата става по-голямо. Но действително рецесията ще забави осъществяването на Зелената договорка и сигурно ще отсрочи множеството планове за нови зелени централи.

Освен чисто финансова повода за това е и пазарна. При сегашните ценови равнища на електрическата енергия (около 30 евро/МВтч) и прогнозите за задържането им най-малко до края на годината няма по какъв начин слънчева или вятърна централа да работи без дотации. За да се случи това, са нужни цени от към 55 евро/МВтч, каквито бяха единствено преди два месеца. Не инцидентно в края на януари редица търгове за ВЕИ мощности в Северна Македония, Гърция и Турция бяха извоювани на напълно пазарен принцип, без никакви субсидии. Сега евентуално те няма да се осъществят в период.

Газ без пари

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Със сигурност напън върху този бранш ще окаже и протичащото се с петрола, който също е на рекордно ниски равнища. Но доста по-пряко ще е въздействието на природния газ, защото в доста страни в Западна Европа, в това число Италия, той се употребява за производството на ток.

Още преди рецесията с ковид цените на газа бяха стигнали извънредно ниски стойности от към 9 евро/МВтч, като аргументите за това бяха относително топлата зима, огромното произвеждане на LNG в Съединени американски щати и Китай, както и намаленото търсене в Азия. Сега обаче обстановката е невиждана - търговията на немския хъб TTF стигна до равнища от малко над 7 евро/МВтч на 31 март. За съпоставяне, предоговорената цена на съветския газ за България след понижението от 1 април с над 42% ще бъде над 13 евро/МВтч. Фючърсите на природния газ на Европейската енергийна борса (EEX) за април пък са за 6.8 евро/МВтч.

Анализ на Оксфордския институт за енергийни проучвания стига даже по-далече и предвижда цени от към 6 евро/МВтч през лятото. Това е стимулирано с съществуването на огромни ресурси и предстоящото извънредно едва индустриално търсене в международен мащаб.

България също би следвало да усети това, защото цената на доставяния от " Газпром " съветски газ към този момент включва и борсова съставния елемент. Освен в " Топлофикация София " обаче газът не се употребява в друга огромна централа за производството на електрическа енергия и по тази причина резултатът ще е най-малък. Също по този начин битовото ползване е извънредно едва развито.

Тези събития обаче може да слагат под въпрос реализацията на планове като продължението на " Турски поток " през България и по-скоро не самото строителство, а потреблението им. Ако " Газпром " не успее да се конкурира с ниските цени по европейските газови хъбове, просто няма да има кой да купува съветския газ и надлежно пренос по въпросния газопровод няма да има. А това би затруднило извънредно доста изплащането му - " Булгартрансгаз " разчита да разплати общата цена от над 2.5 милиарда лева към изпълнителя " Аркад " в идващите 10 години точно посредством приходите от директни такси.

Изчезващи квоти

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

По-ниското ползване на електрическа енергия и природен газ в Европа неизбежно ще засегне и търговията с квоти CO2. Прогнозата на ICIS е за забележителен спад на отделените излъчвания с 24.4% през 2020 година по отношение на прогнозите без ковид. Показателно е, че цените на квотите към този момент се сринаха и от над 23 евро/тон към 9 март към този момент са към 16 евро за звук. За съпоставяне - упованията бяха в края на 2020 година да доближат 30 евро/тон.

Това би било глътка въздух за ТЕЦ-овете, които горят въглища, само че тя ще бъде обезвредена от по-ниската продажна цена на тока. Единствено тежката промишленост би усетила директен позитивен резултат от по-ниските енергийни разноски и по-евтините квоти, само че пък пред нея има различен проблем. Тази година, до 30 април, предприятията би трябвало да закупят и верифицират пред Европейска комисия изразходените през 2019 година излъчвания CO2. И макар тоталната рецесия в Европа на 26 март Брюксел отхвърли да извърши настояванията на циментовата и стоманодобивната индустрия, както и на авиопревозвачите, този период да се удължи. Въглища: Цените на силата от Топлоелектрическа централа на въглища ще се намалят както поради забележителното поевтиняване на квотите CO2, по този начин и поради слабото търсене на ток. Това обаче няма да направи производството рентабилно, а единствено ще утежни финансовото положение на фирмите, защото непрекъснатите им разноски (заплати, осигуровки, прехрана и т.н) остават непроменени.

Природен газ: Очаква се спотовите цени на полутечен природен газ да продължат да понижават, защото търсенето ще остане едва. А това ще окаже напън и върху доставките от Русия, откакто " Газпром " се контракти с европейските страни за актуализиране на цените по отношение на тържищата.

Солари: Над 80% от търсенето на фотоволтаици се задоволяват от китайските производители, чиято активност бе мощно лимитирана през последните месеци. По тази причина упованията са до 2021 година цените на слънчевите модули да се усилят с 10% - 20%.

Вятър: Анализаторите чакат плановете в Близкия изток и Европа да бъдат най-тежко наранени, защото служащите всеобщо се връщат в родните си места заради суматохата от епидемията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР