© Георги Кожухаров 15 къщи за гости не приемат туристи,

...
© Георги Кожухаров 15 къщи за гости не приемат туристи,
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" ще си търси 4.5 млн. лева от къщи за гости, строени с европари

© Георги Кожухаров 15 къщи за посетители не одобряват туристи, а се употребяват за персонални цели, при други 74 са открити " отклонения ". Това сочат резултатите от инспекциите на 295 къщи за посетители, строени с европари, които към момента са в интервал на мониторинг за поддържане на инвестицията - петгодишният период след осъществяването им.Проверката бе назначена след идването на новия аграрни министър Десислава Танева, чиито предходник Румен Порожанов подаде оставка точно поради абсурда с употребените като частни парцели къщи за посетители.

В България са издигнати 746 къщи за посетители, които са получили 202 млн. лева европейски дотации. Голямата част от тях обаче към този момент са отвън така наречен интервал за мониторинг и не могат да бъдат глобени от фонд " Земеделие ". През април прокуратурата назначи инспекция на всички обекти, която би трябвало да откри дали има данни за закононарушение при реализацията на плановете.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 4.5 млн. лева дотация за възстановяне

15-те открити къщи за посетители, които са употребени като персонални парцели, са получили дотация от 4.5 млн. лева.от програмата за развиване на селските региони, стана ясно от изказване на земеделския министър Десислава Танева, представена от организация " Фокус ". Сумата ще бъде изискана назад от фонд " Земеделие ". При други 75 къщи са открити разнообразни отклонения от заложените в бизнесплановете действия, за които ще бъдат наложени наказания. Техният размер може да бъде сред 5 и 15% от полученото подкрепяне.

Извън обектите под наблюдаване от фонд " Земеделие " са били тествани и още седем други, за които е получен сигнал до институциите от медии, излиза наяве от информацията.

Oще няма резултати от инспекцията на прокуратурата

Скандалът с къщите за посетители, който струваше поста на някогашния аграрни министър Румен Порожанов, стартира през април, откакто следствие на " Биволъ " и " Благоевград нюз " сподели, че някогашният зам. министър на стопанската система Александър Манолев употребява като персонален парцел къща за посетители край Сандански, издигната с евросубсидии на територията на негов парцел, само че чийто притежател е млада жена, щерка на бавачката на фамилията. Впоследствие Манолев подаде оставка и му бе повдигнато обвиняване. Тогава по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров стартира инспекция на всички къщи за посетители в страната, употребили финансиране от програмата за развиване на селските региони, само че досега няма обществено оповестена информация какви са резултатите от нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР