© Георги Кожухаров 1. Как властта пак направи услуга на

...
© Георги Кожухаров 1. Как властта пак направи услуга на
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Какъв е новият подарък на местната власт в Бургас за Доган, кои сектори наемат служители в момента

© Георги Кожухаров 1. Как властта отново направи услуга на Доган. Този път за морските сараи

В историята с морските сараи на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган край Росенец нищо не е това, което наподобява. Плажът не е плаж, кеят-пристанище е хидротехническо оборудване, а постройките, населявани от години, са в действителност градеж. От 2014 година до през днешния ден събитията към морската резиденция на Доган, ситуирана на нос Чукалята в парка Отманли, са проява на това по какъв начин централна и локална власт, прокуратура и политически партии - ръководещи и съпротива, могат да бъдат впрегнати в обслужването на ползите на един човек.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В близки до властта и Движение за права и свободи медии се твърди, че Доган прекарвал цялото лято в резиденцията. В изявление по тематиката кметът на Бургас Димитър Николов твърди, че по документи [сараят] е строителна площадка, плажът не е публично плаж, а пристанът е " частно хидротехническо оборудване ". В кадастъра на парцела е записано единствено, че там има " хангар, хранилище, гараж " и " административна, делова постройка ". Освен приключените през 2016 година две съществени здания в парцелите се появяват още обекти. Последно - в края на април Общинският съвет в Бургас гласоподава импортирано изключително предложение на кмета на града, с което трансферира на компанията - притежател на сараите, общинския път, който водеше до залива. Вижте историята тук.

2. След мощния скок в безработицата въпреки всичко има браншове, които наемат чиновници

Десетки хиляди съкратени за по-малко от три месеца. Такава е късата равносметка от въведеното в средата на март изключително състояние. Зад сухите цифри обаче се крият разнопосочни динамичности. Епидемията на практика затвори някои бизнеси, а други бяха ударени от срутва на основни пазари или клиенти. Наред с най-пострадалите браншове като туризъм и превоз обаче има и бумтящи - да вземем за пример куриерските услуги и питателните магазини, които дори търсят хора. Практически незасегната остава IT промишлеността, където в най-лошия случай фирмите забавят наемането на нови чиновници.

За разлика от някои развити стопански системи, където ударът е всеобщ и безработицата скача в пъти, България към този момент демонстрира резистентност, а рецесията по-скоро трансформира, в сравнение с покосява пазара на труда. Засилва се използването на гъвкави и различни способи на работа - да вземем за пример отдалечена или почасова, а един път оценили преимуществата им, работодателите сигурно ще продължат да ги ползват. Прочетете в този текст.

3. Розопроизводството в България е изправено пред свръхпроизводство на цвят, рекордно ниски изкупни цени, непродадено масло и свити външни пазари

" Такава акция до момента не сме имали " - това е рефренът на тазгодишния сезон по събирането и преработката на цвета от маслодайна роза, който към този момент е в разгара си. Проблемите на пазара, които се следят от няколко години, в този момент напълно се задълбочават - има свръхпроизводство на цвят, изкупните цени са най-ниските за последните 10 години, преработвателите са с непродадено масло, а пазарите му, които са главно външни, се свиват. В допълнение, това е и първият розобер в изискванията на новия Закон за маслодайната роза, посредством който страната се пробва да оказва помощ да се решат пазарните проблеми. Заради него в бранша тестват правила, вършат промени и се пробват да усвояват нови привички. Като похлупак на всичко и Коронавирус обстановката затруднява работата на разнообразни равнища, само че и катализира някои процеси в бранша. Оптимистите имат вяра, че акция 2020 е сериозният безпорядък, от който ще произлезе новият, по-добър ред в розопроизводството в България и то ще стъпи на здрави основи. Подробности - тук.

4. Свитото търсене смъква наемите на жилища в София

Коронавирус рецесията към този момент смъква наемите на жилищата в София. Още в първия месец след 13 март някои организации заговориха за внезапни спадове в наемните цени с до 20% спрямо равнищата преди изключителните ограничения. През втория тази наклонност продължи, само че с по-умерени темпове.

Новото са засилващите се упования, че пандемията ще промени и географията на търсенето. Ако работата от отдалеченост се резервира като процедура и след изключителното състояние, към този момент няма да е толкоз значимо квартирата да е покрай офиса. Как рецесията размества пазара четете тук.

5. След корона-удара върху заведенията, възобновяване ще е постепенно и мъчно, бизнес моделите ще се трансформират още, а доставките ще играят все по-важна роля

" Ресторантите ще продължат да съществуват, тъй като разчитат на прочувствената човешка потребност от връзка посред ни. Всичко друго може да стане виртуално, само че не и това " - по този начин разяснява бъдещето на бранша един от най-известните и титуловани шеф-готвачи в света - Хуан Рока, притежател на El Celler de Can Roca в Каталуня.

Това е истина, само че е реалност и че бизнесът на заведенията просто бе нокаутиран от невижданата рецесия и дружно с туризма и самолетните компании е измежду най-пострадалите - локално и световно. Преотварянето им в този момент не носи бързо облекчение за притежателите, които в идващите месеци чакат да минат през доста сложен интервал и постепенно възобновяване. Правилата за отдалеченост, непредвидимото развиване на епидемията, страховете на хората, неналичието на туристи, сянката на рецесията - всичко това носи голяма неустановеност за бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР