© George Frey Производителят на популярното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma

...
© George Frey Производителят на популярното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma
Коментари Харесай

Американският производител на обезболяващи Purdue Pharma иска защита от фалит

© George Frey Производителят на известното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma подаде документи за отбрана от банкрут в неделя, откакто се поддаде на натиска върху нея поради присъединяване й в опиоидната рецесия в Съединени американски щати, оповестява Reuters. Kомпанията, която се ръководи от семейството милиардери Саклър, има против себе си заведени хиляди каузи точно поради OxyContin. Обезболяващото е с висок коефициент на пристрастяване, само че е относително елементарно за достъп посредством рецепта.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на предишния месец Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за подхранването на опиоидна рецесия в Съединени американски щати, като тя беше първата компания, която беше наказана. Това отвори вратите за обилни правни дейности и евентуално огромни финансови наказания против редица фармацевтични компании, които до момента са ги избягвали.

Бордът на Purdue се срещна в неделя вечерта и реши да подаде молба за протекция от банкрут. Обявяването на фалит ще разреши законово преустановяване на заведените каузи и ще даде опция на компанията да договаря с локалните управляващи и други ищци. По-рано тази година производителят на медикаменти предложи сред 10 и 12 милиарда $ за извънсъдебно споразумяване на заведените против нея каузи.

Компанията реализира авансово съглашение за разрешаването на каузи в 24 щата и пет територии на Съединени американски щати, както и с юристи на повече от 2000 града, окръзи и други ищци. Много други обаче не утвърждават препоръчаното споразумяване, създавайки основата за правни борби по отношение на това кой носи отговорността за опиоидната рецесия в Съединени американски щати, лишила живота на близо 400 хиляди души сред 1999 и 2017 година

Хиляди градове и окръзи в Съединени американски щати, както и съвсем всеки щат, са завели дело против Purdue, а в някои случаи и против семейството Саклър, която управлява компанията. Исканията за компенсации са на стойност милиарди долари, като в исковете се твърди, че компанията и фамилията нападателно са промотирали обезболяващите медикаменти, заблуждавайки лекарите и пациентите по отношение на зависимостта и рисковете от предозиране. Както Purdue, по този начин и семейство Саклър отхвърлят обвиняванията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР