© George Frey Производителят на популярното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma подаде

© George Frey Производителят на популярното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma подаде ...

Американският производител на обезболяващи Purdue Pharma иска защита от фалит.

© George Frey Производителят на популярното обезболяващо OxyContin Purdue Pharma подаде документи за защита от фалит в неделя, след като се поддаде на натиска върху нея заради участието й в опиоидната криза в САЩ, съобщава Reuters. Kомпанията, която се управлява от фамилията милиардери Саклър, има срещу себе си заведени хиляди дела именно заради OxyContin. Обезболяващото е с висок коефициент на пристрастяване, но е сравнително лесно за достъп чрез рецепта.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми В края на миналия месец Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за подхранването на опиоидна криза в САЩ, като тя беше първата компания, която беше осъдена. Това отвори вратите за значителни правни действия и потенциално големи финансови санкции срещу редица фармацевтични компании, които досега са ги избягвали.

Бордът на Purdue се срещна в неделя вечерта и реши да подаде молба за закрила от фалит. Обявяването на банкрут ще позволи законово прекратяване на заведените дела и ще даде възможност на компанията да преговаря с местните власти и други ищци. По-рано тази година производителят на лекарства предложи между 10 и 12 млрд. долара за извънсъдебно уреждане на заведените срещу нея дела.

Компанията постигна предварително споразумение за разрешаването на дела в 24 щата и пет територии на САЩ, както и с адвокати на повече от 2000 града, окръзи и други ищци. Много други обаче не одобряват предложеното уреждане, създавайки основата за правни битки относно това кой носи отговорността за опиоидната криза в САЩ, отнела живота на близо 400 хил. души между 1999 и 2017 г.

Хиляди градове и окръзи в САЩ, както и почти всеки щат, са завели дело срещу Purdue, а в някои случаи и срещу фамилията Саклър, която контролира компанията. Исканията за обезщетения са на стойност милиарди долари, като в исковете се твърди, че компанията и семейството агресивно са промотирали обезболяващите лекарства, заблуждавайки лекарите и пациентите относно зависимостта и рисковете от предозиране. Както Purdue, така и семейство Саклър отричат обвиненията.

Източник: capital.bg