© Francois Lenoir Още по темата Няма как на евроизборите

...
© Francois Lenoir Още по темата Няма как на евроизборите
Коментари Харесай

Юнкер отново иска институционален преврат в ЕС

© Francois Lenoir Още по тематиката
Няма по какъв начин на евроизборите през 2019 година да има транснационални листи, съобщи Юнкер
от Дневник,14 фев 2018
Не желая " европейска супердържава ", сподели Юнкер на Англия
от Дневник,14 фев 2018
Юнкер отбрани потреблението на метода за " водещия претендент " при избора на негов правоприемник
от Дневник,14 фев 2018
Юнкер " дърпа " България към еврозоната поради своя дневен ред
от Дневник,13 фев 2018 Въпреки скептичното отношение на множеството страни членки за следващ път през днешния ден ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер показа стратегия за промени в институциите на Европейски Съюз, която би засилила ролята на европейската администрация. Заедно с концепциите европейския бюджет да се достави със свои " лични " източници на финансиране, това би отслабило въздействието на страните членки върху политиката, одобрявана в Брюксел.

Само един отпред
Това, което в този момент предлага Европейска комисия, е усилване на ролята на нейния ръководител, която беше отслабена през 2009 година Тогава беше въведен постът ръководител на Европейския съвет, който съставлява държавните и държавните ръководели на страните членки. Основната му задача е да координира така наречен лидерски дневен ред – т.е. насоките, които би трябвало да бъдат следвани от Европейската комисия. Например в този момент при договарянията за овакантяване на Англия Европейският съвет одобри общата рамка, която би трябвало да бъде следвана от европейската администрация.

На процедура преди едно десетилетие страните членки сложиха известни ограничавания на Европейска комисия, която постоянно се е разглеждала като авангарда на европейския план за " все по-тесен съюз ". Сега Европейска комисия желае да обърне обстановката с две стъпки.

Първата е да се утвърди практиката на на така наречен водещ претендент. През 2014 година транснационалните политически партии като Европейската национална партия или Партията на европейските социалисти издигнаха свои представители, като концепцията беше по-късно претендентът на водещата партия да бъде утвърден от страните членки като ръководител на Европейската комисия. След което неговото одобряване от Европейския парламент би било условност.

Въпреки че от чисто правна позиция страните членки нямат обвързване да одобрят предлагането, през 2014 година Юнкер съумя да се наложи. Тогава само Англия и Унгария намерено се възпротивиха на неговата кандидатура, а Германия дълго време имаше съмнения.

По принцип концепцията звучи рационално – представителят на водещата партия да оглави европейската изпълнителна власт (каквато до известна степен е Европейската комисия), по този начин както става в националните парламентарни системи. Проблемът е, че действително надали някой в България или Финландия е дал своя вот за Юнкер да заеме този пост. По време на конференцията си през днешния ден ръководителят на Европейска комисия се обиди на подмятането на италиански публицист, че в Италия на изборите за Европейски парламент през 2014 година хората са дали своят вот за Силвио Берлускони, а не за него. Отговорът на Юнкер беше, че италианците би трябвало повече да четат и да се образоват.

Също по този начин изборът на партиите на техния претендент е толкоз затворен развой, колкото беше и преди, когато страните членки се договаряха на среднощни съвещания. С въвеждането на водещия претендент имената, които се разискват в управленията на партиите, идват единствено от тесния кръг на политиците, които са познати повече в Брюксел, в сравнение с в страните членки. Например конкурент в ЕНП на Юнкер беше Мишел Барние, някогашен френски еврокомисар. Барние през 2016 година изненадващо, най-малко за непознаващите механизмите на брюкселската властова машина, беше назначен за основен договарящ от името на Европейски Съюз по Brexit. Така на процедура европейската администрация още повече се капсулира.

Втората концепция е обединяването на ръководителите на Европейска комисия и Европейския съвет, т.е. да се отстранен измененията в Договора за Европейски Съюз от 2009 година Самият Юнкер призна, че тази концепция евентуално няма да се случи скоро, само че съгласно него би трябвало да се обмисли от страните членки. Ако обаче тя се реализира, ръководителят на Европейска комисия ще има още по-силна позиция след като и да било, защото той или тя освен ще бъдат отпред на европейската администрация, само че ще ръководят и съвещанията на държавните и държавните ръководители на страните членки.

Един от образците за нуждата от промени, който Юнкер даде през днешния ден при представянето на концепциите на Европейска комисия, е доста индикативен за мисленето на европейската администрация.

" Европейски Съюз, с всичките си нюанси, работи добре, тъй като Юнкер и Туск (председателят на Европейския съвет – бел. ред.) имаме положително съдействие. Представете си за секунда, че двамата ръководители са в спор, това би било злополука. Председателят на Европейския съвет да показва дневния ред, както е в този момент, а ръководителят на Европейска комисия да откаже да го извършва. "

На процедура Юнкер споделя, че може да не извършва волята на страните членки, които са го избрали на поста. И с цел да не се случи това, той предлага сливането на двата поста, което би направило по този начин, че, от една страна, ръководителят на Европейска комисия ще координира изработването на дневния ред на Европейски Съюз, а, от друга, ще управлява неговото приложение. В същото време, за разлика от парламентарните системи, където депутатите могат да гласоподават избор на съмнение на министър-председателя, за ръководителя на Европейска комисия няма планувана сходна процедура.

" Аз съм твърдо срещу основаването супердържава, ние не сме съединени европейски щати ", беше безапелационен Юнкер, макар че предложенията на Европейска комисия клонят точно към това.

Третото значимо предложение на Европейска комисия е европейския бюджет да се финансира по-малко с вноски от страните членки, а с повече доходи, които не биха зависили от волята на националните столици. Например една от концепциите на Европейска комисия е приходите от продажбата на права за излъчвания на въглероден двуокис да влизат в европейския бюджет вместо в бюджетите на страните членки. То още веднъж е ориентирано към усилване на ролята на Европейска комисия по отношение на страните членки, които биха имали по-малка независимост да постановат политиката си на европейските служители.

Идеи, които мъчно ще минат
Идеята за водещия претендент към този момент беше обществено отхвърлена от френския президент Еманюел Макрон, считан за най-проевропейския държавен глава. В немската преса пък се води открита акция против повторението на практиката от 2014 година В началото на седмицата немският в. Frankfurter Allgemeine Zeitung разгласява коментар, съгласно който Юнкер макар желанието на страните членки се пробва да вкара страни като България в еврозоната, с цел да укрепи своето състояние.

Двете предложение на Европейска комисия - за институционални промени и за промени в европейския бюджет, не оферират нещо ново по отношение на обсъжданото в последните години. Целта им е да насочат дебата на идния Еврoпейски съвет идната седмица, с който ще стартират разискванията на бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР