© Fabrizio Bensch Община Дългопол, която е с население около

...
© Fabrizio Bensch Община Дългопол, която е с население около
Коментари Харесай

Малката община, която пое тестването на COVID-19 в свои ръце

© Fabrizio Bensch Община Дългопол, която е с население към 13 хиляди души и се намира сред Шумен и Варна, рядко влиза в новините. Но сега тя евентуално е единствената в България, която самодейно ще тества свои поданици за сметка на общината.

Планът е да се изследват за сметка на общината чиновниците на Спешна помощ, полицията, данъчния отдел и осведомителния център на общината, както и кметските наместници. Това заяви пред " Капитал " Георги Георгиев, кмет на Дългопол. Георгиев е отпред на общината за втори мандат, като в първия си е бил претендент от Политическа партия " Глас национален ", а в този момент е определен като претендент от ГЕРБ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Досега са доставени 250 теста, а от сряда започваме поетапно по наш график да викаме хората за проучванията ", споделя той. Става въпрос за бързи проби вид igM - кръвни проби, които могат да засекат, че тестваният е в дейна фаза на инфекцията или към този момент създава антитела.

Целта на необятното тестване е да върне естествения темп в общината последователно. " Идеята е моя. Хората стартират да се плашат и ще ни би трябвало доста време да ги вкараме назад в работен режим. Идеята на тестването е да се успокоят хората, да знаят, че тези, които ги обслужват, са здрави ", изясни Георгиев.

Тестването

По проект ще се закупят общо 1000 теста, тъй като по този начин ще може да се ревизира близо 10% от популацията на града.
Доставените до момента 250 теста са купени от столичната компания " Елта - 90М ", споделя Георгиев. Самите проби са коствали 13.60, което значи, че все още общината е платила 3400 лева за тях. Преди към две седмици общинският съвет е подкрепил финансирането на това начинание. Поръчани са и останалите проби, които са на " малко по-добра цена ", само че пък процедурата по доставка е мудна, изяснява кметът. Досега страната пък е направила общо към 10 хиляди теста, тествани в държавни лаборатории, а настрана от това частните лаборатории са създали над 6000 проучвания през последните 2-3 седмици.

Кметът на община Дългопол Георги Георгиев

Фотограф: Политическа партия ГЕРБ
Медицинският център на Дългопол има подписан контракт с лицензирана лаборатория във Варна, където се ревизират пробите. Личните лекари и чиновниците им също ще могат да тестват на доставните цени, като общо ще би трябвало да заплатят 25 лева, защото 11.40 лева е услугата по обработка на пробите. Същото се отнася за всички, които са излезли от карантина. " До 3 април имахме 230 души, сложени под карантина, като 102-ма от тях към този момент са излязли от нея, динамичен е процесът. Днес да вземем за пример имаме двайсетина нови, а до 10 април ще излязат от карантина най-малко 200 ", изясни градоначалникът. По думите му, преди да стартират още веднъж образователни занятия онлайн, ще изследват и към 300 учители и педагогичен личен състав.

Въпреки че не счита, че ще имат позитивен резултат за COVID-19, Георгиев отбелязва, че с шефа на лабораторията са се разбрали да се взима кръв от вена, а не от пръста, с цел да стигне тя за два теста, ако първият е позитивен и по този начин резултатът да може да се удостовери. Ако въпреки всичко открият вирусоносител, ще следват регламентирания протокол за известяван на Регионалната здрава ревизия, прецизира кметът.

Другите ограничения

Кметът Георги Георгиев изясни, че са раздали и 3800 маски от плат на възрастните хора гратис, като общината ги е закупила по 1 лева от локален производител. Отделно общината е присъединена към Системата за несъмнено електронно връчване - нещо като електронна предложена поща за документи. Тя се поддържа от Държавна организация " Електронно ръководство " и в този момент, когато физическия контакт би трябвало да е стеснен, би могла да е от изгода. Секретарят на общината Кинка Балинова изясни пред " Капитал " обаче, че системата не се употребява повече по време на изключителното състояние, в сравнение с преди него.

Дългопол също е от общините, които вкараха мярката за вечерен час, само че поради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април ще би трябвало да анулира мярката. Според заповедта би трябвало да се анулират всички ограничавания, които локалната власт е сложила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР