© Fabrizio Bensch Няколко частни лаборатории се обединиха да споделят

...
© Fabrizio Bensch Няколко частни лаборатории се обединиха да споделят
Коментари Харесай

Частни лаборатории дават обобщена информация за заразените

© Fabrizio Bensch Няколко частни лаборатории се сплотиха да споделят обществено изцяло анонимизирани систематизирани данни от проучванията за ковид. Системата оповествява резултати от бързи и мудни проби. Данните са изцяло анонимизирани, даже не е допустимо да се откри от кои лаборатории идват резултатите, като се изключи че до момента присъединилите се лаборатории са пет. Данните могат да се видят тук.

Идеята за плана е на имунолога доцент Емилияна Конова от Медицинския университет-Плевен, а съветник е доктор Георги Тодоров от лаборатория " ПримаЛаб " Русе.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Предлагаме на всички наши сътрудници да качват анонимизирани данни от направените от тях мудни и бързи проби, с цел да помогнем по-бързо да се натрупа професионална информация, на чиято основа да бъдат взети решения за това какъв брой българи са преболедували, с цел да могат по-бързо да бъдат разхлабени ограниченията ", споделя доктор Тодоров.

В системата към момента няма въведени мудни проби, само че пък за четири дни са въведени резултатите от 217 бързи теста. От тях 11 души са с позитивни проби за IgG, което значи, че изследваните са прекарали инфекцията и имат имунитет. 12 от изследваните са с позитивни проби за антитела IgМ, което значи, че сега прекарват инфекцията симптомно или без признаци.

По наличние досега данни инфектираните са към 10% от изследваните. Това е относително невисок %, поради, че в лабораториите отиват хора, които имат подозрения дали са заболели. Изводът от това, е, че равнището на разпространяване на болестта сега в България е доста ниско, съпоставено даже с всички прилежащи страни.

Подобен е и изводът от първите проби на 1000 служители на реда. Броят на инфектираните с ковид и придобилите имунитет измежду тях е извънредно дребен - под един % и явно занапред на доста хора им следва да се срещнат с вируса.

Затова група икономисти оферират на работодателите да стартират всеобщо групово тестване на чиновниците във компаниите и работещите в заводите си на пулове по 10-20 души, с цел да могат да откриват инфектираните още в самото начало.

Каква е концепцията на икономистите

Асен Василев и Кирил Петков предложиха преди няколко седмици метод цялото население да бъде тествано по местоживеене на правилото на изборните секции с бързи проби, а здравите да тръгнат на работа. Идеята, обаче, изглеждаше скъпа за приложение и държавното управление не я утвърди.

Новата концепция на Василев и Петков в съдействие с проф. Николай Денков, учител по химия в Софийския университет, е работодателите сами да стартират да тестват на пулове своите чиновници с мудни проби. Пул-PCR-ите са позната процедура в Германия и Израел. Според тяхното предложение всяка седмица работодателите биха могли да тестват 20 души с една среда, като проучването ще излезе по пет лв. за един човек.

" През първите дни след заразяването хората нямат признаци, само че и към момента не са заразни. След четвъртия ден, обаче, те стартират да стават заразни. Идеята е да бъдат открити в тази ранна фаза и да бъдат изолирани, а останалите да продължат да работят ", споделя Петков.

Тъй като бавните проби са скъпи и не се намират елементарно, в тази ситуация, в една среда могат да бъдат поставени пробите от гърлото на 20 души и да се открие дали сред тях има болен. Пробата може да се вземе от самия човек или от здравно лице в офиса или в лаборатория. В София към този момент няколко лаборатории оферират групови мудни проби.

" Това е евтина концепция за сканиране на всеки отдел от компанията или завода, който защищава цялата компания. Ако повече работодатели се решат да го вършат, повече хора ще бъдат изведени под карантина, преди да станат заразни за другите ", отбелязва Кирил Петков. По думите му бавните проби " хващат " ковид още в първите дни и в случай че екипите се изследват всяка седмица, болестта ще бъде хваната още в самото начало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР