© Eric Gaillard Бордът на директорите на Renault отложи решението

...
© Eric Gaillard Бордът на директорите на Renault отложи решението
Коментари Харесай

Renault отлага решението за сливане с Fiat Chrylser

© Eric Gaillard Бордът на шефовете на Renault отсрочи решението дали да стартира обединение с Fiat Chrysler на стойност 33 милиарда евро, написа Financial Times. В случай, че договорката въпреки всичко се трансформира в действителност, новата компания би станала третият по величина производител на коли в света. Официалното предложение за обединение от страна на Fiat Chrysler пристигна в края на май.

" Бордът на шефовете реши да продължи да преглежда с интерес опцията от сходна композиция, както и да продължи полемиките по тематиката ", разясниха в публично изказване от Renault. " Заседанията ще продължат в сряда. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сложна сметка

В борда на шефовете на Renault влизат и двама представители на японската Nissan, с която от френската компания са в алианс. Съдбата на този алианс обаче е неразбираема. Според хора, покрай обстановката, двамата японски представители в борда най-вероятно няма да вземат участие в вероятно гласоподаване, с цел да не застрашат 20-годишния алианс сред двете компании.

Другата компликация пред искащите договорката в Renault ще бъде френската страна, която продължава да държи 15% от акциите във компанията. Държавата също има свои представители в борда, които с изключение на всичко друго имат и двойни права за гласоподаване, което значи, че е съвсем невероятно тя да се случи, без да има утвърждение от нейна страна. Отново съгласно източници на FT, сега френската страна се пробва да си обезпечи място и в теоретичния предстоящ ръб на шефовете, при положение, че сливането въпреки всичко се случи. Франция желае и глас в избирането на бъдещия изпълнителен шеф, в случай че има подобен.

Проблеми има и с други вложители. Френският хеджфонд CIAM, активистки вложител в компанията, счита, че предлагането на Fiat Chrysler подценява цената на Renault, изключително откакто се сметнат и дяловете на компанията в Nissan и Daimler.

Така решението наподобява ще отнеме доста по-дълго време, в сравнение с в началото се очакваше и от страна на Renault, и от страна на Fiat Chrysler. Фрагментираната благосъстоятелност на компанията, както и неразбираемата бъдеща посока след ареста на някогашния изпълнителен шеф Карлос Гон, най-вероятно ще се окажат главните аргументи за забавянето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР