© Екатерина Леондиева Лутането из улиците на Венеция може да

...
© Екатерина Леондиева Лутането из улиците на Венеция може да
Коментари Харесай

Сегашно интересно време

© Екатерина Леондиева Лутането из улиците на Венеция може да предложи избран абсурд – протестни надписи против круизните кораби, до момента в който се организира Венецианското биенале, което в края на XIX век е основано, с цел да притегля повече гости към тогава западащия град. Въпреки че биеналето придобива модела на настоящите за интервала интернационалните изложби и панаири и последователно се построяват непрекъснати национални павилиони, се резервира първичната концепция за обща галерия, основана на предложения към определени актьори. Днес тази галерия се разгръща сред две обширни местоположения - парка " Джардини " и някогашната корабостроителница " Арсенале ", притегля над 500 000 гости и съставлява сърцето на събитието. Най-общо нейната цел е да обхване положението на изкуството в света.

" Да живееш в забавни времена "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази година кураторът Ралф Ругоф (от лондонската Hayward Gallery) показва две обособени изложения, като за всяка от двете местоположения са подбрани разнообразни произведения от поканените 79 художници. Темата " Да живееш в забавни времена ", която сплотява както главните изложения, по този начин и националните павилиони, е необятно подложена на критика като неразбираема, неоригинална или прекомерно обща и отворена към разнопосочни тълкования. Често назоваваме забавни неща, които заобикаляме да определим.

За Ралф Ругоф това, наподобява, е издирван резултат. Още повече той прегръща обстоятелството, че тази фраза неведнъж е представена от политици и публични фигури като антично китайско проклинание, каквото се оказва, че тя в действителност не е. Това за него прибавя нов слой, приобщавайки и тематиката за подправените вести - различен забавен аспект на нашето съвремие.

Илюстрация
От павилиона на Франция

Увеличаване

От павилиона на Франция

Автор: Екатерина Леондиева Смаляване

Полет над общите изложения

Темата се разпростира по доста от предстоящите способи - от обществени тематики като насилието на расова основа или политиките на идентичността, през военните спорове, консуматорството, екологичните промени и всеобщото чувство за постепенно предстоящ армагедон, до по-интимни погледи като възприятието за самотност в един претъпкан свят. Особено мощно се открояват технологиите като движещ фактор на съвремието - както като средство, по този начин и като обект на обособени произведения.

Can’t Help Myself (2016) от двамата китайски създатели Sun Yuan и Peng Yu (в централния павилион) e една от най-разпознаваемите съоръжения на Биеналето. Индустриален робот е програмиран безспирно да пробва да задържи течност, сходна на кръв, в избран периметър. Той извършва това посредством серии хореографирани придвижвания и жестове, придаващи му човешки качества и приканващи към многозначителни тълкувания. Посетителите от време на време се скупчват, снимат, а гидовете изясняват на разнообразни езици. В отсрещния завършек на залата от двора на учебно заведение в мексиканско гранично градче са пренесени елементи от бетонна стена, по която са забележими следи от патрони. Инсталацията (Muro Ciudad Juarez, 2010) с създател Тереса Марголес недвусмислено добавя робота, насочвайки вниманието към тематиката за насилието.

Илюстрация
От инсталацията Can’t Help Myself

Увеличаване

От инсталацията Can’t Help Myself

Автор: Екатерина Леондиева Смаляване

След още няколко зали апаратура на преносима ограда (Untitled, 2009), която последователно разрушава стената, на която е окачена, кара посетителите да забавят ход. Автор е индийската художничка Шилпа Гупта, която изследва идеологическите проявления на границите. В " Арсенале " е подредена звукова апаратура от същия създател - For, in your tongue, I cannot fit (2017-2018). От висящи микрофони симфония от гласове рецитира стихове от стотина поети от разнообразни столетия и генезис, платили със свободата или живота си за своето творчество и убеждения. Недвусмислено обръщение, презентирано по въздействащ метод.

Илюстрация
Индийската художничка Шилпа Гупта изследва идеологическите проявления на границите

Увеличаване

Индийската художничка Шилпа Гупта изследва идеологическите проявления на границите

Автор: Екатерина Леондиева Смаляване

Опитът демонстрира, че на биеналето елементарно биват видяни огромните, динамични съоръжения, ексцентричните статуи, големите платна или необикновената приложимост на нови технологии. Работи, които изискват внимание и размисъл, елементарно могат да останат на назад във времето, даже и за най-отдадените гости.

" Как живеем " - българският павилион

До палацо " Джустиниан Лолин ", където се обитава българският павилион, стигам, откакто съм се лутала по тихи, тесни улички и мостчета. Минути преди да затвори, из изложбата се разхождат няколко гости. Някои от тях очевидно не вършат опити да вникнат в наличието, като се изключи млада немска двойка, която следи деликатно и възкликва с облекчение, разбиращо, до момента в който чете съпровождащия изложбата текст. Надниквам в книгата с мнения и виждам, че най-малко един клиент мощно се е впечатлил от това по какъв начин се добавя работата на двамата художници - Рада Букова и Лазар Лютаков.

Въпреки че българският павилион е прекомерно минималистичен в своя метод по отношение на размаха на събитието, не трябва да подценяваме неговото наличие. Важно за всяка страна е да се включи в разговора и той прави това, разкривайки някои от парадоксите, с които живеем. Вероятно не е изненадващо, че национално присъединяване от това естество провокира разнопосочни мнения и затвърди раздялите в артистичните среди у нас. Критиките варираха от прочувствени нападки до предстоящото търсене на " националното " в българското показване. В сходен международен микс от гении, с цел да впечатлим би трябвало да се включим със личен глас. В идеалния случай този глас не би бил нито прекомерно " народен ", нито прекомерно " глобализиран " до степен, до която се слива с всичко останало.

Илюстрация
Българският павилион

Увеличаване

Българският павилион

Автор: Екатерина Леондиева Смаляване

Националните павилиони са единствено ехтене на отминали " забавни " времена, в които построяването на самобитни разкази е имало смисъл в подтекста на зараждащи се страни. В днешно време това не измества функционалността им на пространства, където се реализира културна дипломация, само че сигурно се изисква съвременен метод.

През 2019 година Венецианското биенале демонстрира по какъв начин може да се подходи с необикновено въображение към проблемите и положението на нашия свят, само че без риск да променим коренно усещанията си за него.

Тазгодишното издание на биеналето във Венеция продължава до 24 ноември. www.labiennale.org

Акценти от националните павилиони

Литва - Sun & Sea (Marina)
Автори: Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte, Lina Lapelyte
Куратор: Lucia Pietroiusti

Павилионът на Литва потвърждава, че дребна балтийска страна може да заслужи премията " Златен лъв " за национално показване. Той съставлява " плажна оперета ", която ни среща с световното стопляне посредством напълно работен сюжет. На пръв взор елементарен ден на плажа, разрастващ се на фона на тиха, унасяща мелодия, избухва в песни за персоналните неудобства и терзания на плажуващите. Всички те са разследване от екологичните промени - да вземем за пример жега и безсилие, липса на сняг по Коледа, изчезващи типове или разцвет на водораслите. Усещането е за траурна лекост и примирие.

Гана - Ghana Freedom
Куратор: Nana Oforiatta Ayim
Автори: El Anatsui, Ibrahim Mahama, Felicia Abban, Lynette Yiadom-Boakye, John Akomfrah, Selasi Awusi Sosu, дизайн на павилиона Sir David Adjaye

Гана взе участие за първи път на биеналето и нейният павилион среща позитивни мнения от издания като The Guardian и Frieze. До огромна степен той дава отговор на упованията, търсенията и интереса към тематиката за постколониализма. Павилионът включва актьори от ганската диаспора и е иницииран от куратора Nana Oforiatta Ayim и архитекта David Adjaye, основан в Лондон. Те създават плана и го оферират на държавното управление, което избира да поддържа присъединяване.

Илюстрация
Акцент от павилиона на Гана: инсталацията Earth Shedding its Skin (2019) от El Anatsui се занимава с тематики като екологията, употребата на запаси (например злато) и всеобщата консумация.

Увеличаване

Акцент от павилиона на Гана: инсталацията Earth Shedding its Skin (2019) от El Anatsui се занимава с тематики като екологията, употребата на запаси (например злато) и всеобщата консумация.

Автор: Екатерина Леондиева Смаляване

Сингапур - Music for Everyone. Variations on a theme
Автор: Song-Ming Ang

Павилионът преглежда самодейност на сингапурското държавно управление от 70-те години, наречена " Музика за всички " - серия от концерти с главно типичен, западен репертоар, целящи да изградят и възпитат младата нация. Видеоинсталацията Recorder Rewrite демонстрира различни подходи към музикалното обучение и инструмента флажолет.

Франция - Deep Sea Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre
Автор: Laure Prouvost
Куратор: Martha Kirszenbaum

Павилионът на Франция е пътешестване към подсъзнанието - в него се влиза по дребна пътечка през заден вход. Авторът Laure Prouvost подхожда към него посредством концепцията за октопод, създавайки сюрреалистично прекарване за посетителите. Видеоинсталацията в центъра на павилиона подчертава върху флуидността на идентичността и паметта - тя съставлява филм за едно пътешестване из Франция на гърба на кон, споделено с необикновени персонажи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР