© Dimitar Kyosemarliev Паниката изтика на заден план ежедневните ни

...
© Dimitar Kyosemarliev Паниката изтика на заден план ежедневните ни
Коментари Харесай

Мнения Daily - Изглежда, че баналното зло не плаши никого

© Dimitar Kyosemarliev Паниката изтика на назад във времето ежедневните ни грижи.
В сянката на ковид

Изглежда, че баналното зло не плаши никого

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Допреди малко повече от месец водната рецесия в Перник доминираше новинарските излъчвания и водещите заглавия. Днес този проблем е покрит от суматохата поради ковид и от страха от нова бежанска вълна през България.

Паниката обаче изтиква на назад във времето баналното зло - проблемите, които всекидневно тровят живота на хората в България.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова неотдавна назидателно попита къде е обещаният тръбопровод от Мало Бучино до Перник, защото срокът за построяването му бил изминал. Стотина хиляди перничани са на воден режим от 18 ноември насам - имат вода по 7 часа дневно.

Каквото и да споделя Нинова, до завършването на спешното 13,5-километрово трасе, чиято първа копка беше направена на 1 февруари, остават по-малко от 4 километра. Монтират се и помпите в помпената станция, огласи неотдавна спешният щаб в Перник. Вероятно към средата на март водопроводът ще бъде приключен и пуснат в употреба, след което водоподаването от язовир " Студена " ще спре.

Развръзката за водата на Хасково, в която естественият уран беше над оптимално допустимите стойности от 0,03 мг/л, лиши много повече време - близо 3 години. По време на парламентарния надзор предишния петък министърът на районното развиване Петя Аврамова заяви, че на 5 февруари са взети проби от питейната вода. Резултатите от контролния мониторинг се чакат в средата на март. В взаимозависимост от тях Районната здравна ревизия в Хасково ще реши дали да падне настоящата възбрана за прилагане на водата за битови потребности.

Докато поради водата на Хасково не пострадаха нито високопоставени служители, нито партийни функционери, поради рецесията в Перник трима души са с обвинявания. Пернишката история задейства и това: обзор на ВиК операторите и на водопроводната мрежа в България.

В края на януари Басейновите дирекции към Министерство на околната среда и водите започнаха инспекции на водовземанията на всички ВиК оператори, както и дали са инсталирали измервателни устройства. Язовир " Студена " да вземем за пример нямаше подобен водомер, откакто, незнайно по кое време, бил спретнат от компанията, отдала го чартърен.

Какво се оказа? 40% от общо 7 400 водовземни уреди към ВиК сдруженията работят без позволение. От което следва, че би трябвало да бъдат затворени - т.е., половин България да остане на изсъхнало. Опасността от водни режими не е за подценяване - шест от общо 52 значими язовира, следени от Министерство на околната среда и водите, са с размер под 50%.

Но не са единствено трупаните с години проблеми на водните сдружения - чакат и боклуците. Предстои окончателното приемане на законодателни промени, които плануват регистърът за импорт и експорт на боклуци да стане обществен.

Още по-съществено е предлагането за наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при горенето на боклуци. Повече от необичайно е, че до момента не е имало сходно условие, с изключение на за съоръжения, които горят над 100 тона дневно.

Изглежда, че баналното зло не плаши никого.

----------

България към този момент не може да разчита на така наречен " разходни преимущества ".

Макроикономика

Рекордната претовареност маскира проблемите с работната мощ

От коментар на икономиста Лъчезар Богданов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Извън по-скоро кардиналния спор за метода и успеваемостта на макроикономическото ръководство в границите на Европейски Съюз е потребно още веднъж да откроим няколко структурни казуса на българската стопанска система върху които Европейската комисия (не за пръв път) слага акцент в отчета за България:

Фотограф: Цветелина Белутова

- Реалната икономическа конвергенция, или изпреварващият стопански напредък в България спрямо по-богата част от общия пазар, изисква доста повишение на продуктивността. Демографските процеси " тежат " на капацитета за дълготраен напредък в такава степен, че българският бизнес и държавно управление би трябвало да влагат в технологии и физически капитал, а дружно с това и да подобрят и разширят обсега на образованието и придобиването на умения на работната мощ.

- Текущото равнище на капиталова интензивност е незадоволително за модернизиране на стопанската система. Подобрения в бизнес средата и спомагателни начинания за поощряване на вложения - локални и външни - би трябвало да са приоритет както на националната политика, по този начин и в дейностите на локалните управляващи. Същевременно България към този момент не може да разчита на така наречен " разходни преимущества " - това се вижда от относителното стесняване на нископроизводителните и трудоемки действия в последните години на фона на запазването и даже увеличението на интернационалната конкурентоспособност в браншове, разчитащи на неценовите преимущества при забележителното повишаване на заплатите.

- Рекордно високата претовареност и исторически невижданото ниско равнище на безработицата до известна степен " маскират " структурните проблеми на пазара на труда. Част от популацията не е интензивно, дълготрайната безработица в някои райони е на високи равнища. Същевременно делът на така наречен NEETs - младежите, които не са в обучение, образование или претовареност - продължава да е висок, макар подобрението в последните години. Все още важен брой хора от уязвими групи - живеещи в дребни и отдалечени обитаеми места, от роми или лица с увреждания - остават изключени от заетостта без значение от растящото търсене на труд.

- Изглежда политиките, ограниченията и услугите в региона на общественото включване и образованието към момента не са задоволително добре ориентирани към същинските фактори, влияещи на бедността, отпадането от учебно заведение и дефицитите в знанията и уменията. Накратко, неравенствата във опциите пред децата - и бъдещата работна мощ - са към момента високи.

- Ключови обществени стратегии са недобре структурирани, нямат устременост и са неефективни за поддръжка и поощряване на излизане от бедността и присъединяване в стопанския живот. В подтекста на предстоящата демографска картина и потребността от развиване на човешкия капитал, промените в решаването на разнообразни обществени проблеми последователно усилват значимостта си. Ромите не престават да срещат съществени провокации, а жилищните условия стопират общественото включване.

----------

Всъщност колажната политика става повсеместна.
Адаптация

Образът на Макрон стартира да става неузнаваем

От коментар на Владимир Шопов за " Свободна Европа "

Френският президент се пробва да се трансформира във виртуоз на хибридната политика, a la carte сглобка, която събира в себе си привидно несъвместими позиции и се пробва да приказва на най-различни обществени групи. С малко самообладание е изцяло допустимо да го залепите в много различен колаж и политики с противоположен знак. Независимо от релативно мощната роля на страната, няма подозрение, че Макрон се пробва да наложи и значително либерализиращи ограничения като понижава налози, реформира склерозирали обществени системи, най-много пенсионната, подтиква предприемачеството, модернизира самата конструкция на стопанството.

Фотограф: Ciro De Luca

Иновациите, дигитализацията и зелената стопанска система са все по-често в неговата изразителност. Все повече обаче, сходно държание не наподобява на тактическа двойнственост, а на ново политическо обикновено.

Взаимстването на хрумвания и позиции от разнообразни идеологии не е оригиналност. " Радикалният център " или " Третият път " на Тони Блеър бе измежду последните и най-популярни опити за синтез. Помирението на лейбъристите с пазарната стопанска система, европейската интеграция и новия индивидуализъм бе цената на политическото завръщане, само че и обща координатна система за късната социалдемокрация.

Емануел Макрон все по-често получава обвинявания в изменничество и двуличие, либералите го уличават в първото, а консерваторите във второто. Това е цената на хибридната политика.

Но оттатък политическата изразителност, в действителност колажната политика става повсеместна и в нея се впуснаха всички. " Зелените " са напът да одобряват необратимо пазарната стопанска система и ще се опитат да реализират задачите си посредством нейното " позеленяване ".

В Австрия, те се съгласиха да застанат едни до други с партия, която желае да смъква налози и да укрепва националната еднаквост. Десницата пък е напът да отстъпи от фундаменталната си съпротива към фриволното харчене на обществени средства, трупане на задължения и разгръщане на страната.

Борис Джонсън изостави целомъдрието на обществените финанси и стартира да дава обещание вложения в най-различни направления. В годините на Доналд Тръмп пък, Америка доближава невиждани равнища на задлъжнялост.

Под особена блокада е социалдемокрацията. Тя губи гласоподаватели във всички направления - към крайната левица, зелените и консерваторите. Затова и все по-често прави завой надясно.

Датските социалдемократи на процедура се причислиха към анти-имигрантския консенсус и съумяха не просто да овладеят своя електорален спад, а даже се върнаха във властта.

На целия този декор, това, което прави Макрон, не е изключение, а ново обикновено. Социалната фрагментация, възходящото съмнение в обичайни партии и престижи, както и скупчването на голям брой структурни проблеми, трансформират западната политика и всички се надпреварват да се приспособяват, с цел да не изпаднат от борда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР