© Dimitar Kyosemarliev На фона на повишеното обществено внимание към

...
© Dimitar Kyosemarliev На фона на повишеното обществено внимание към
Коментари Харесай

Екоминистерството не публикува данни за състоянието на язовирите от два месеца

© Dimitar Kyosemarliev На фона на нарасналото публично внимание към водните запаси в страната и лесните провокации към суматоха, Министерство на околната среда и водите (МОСВ) към този момент трети месец не разгласява справките за положението на комплексните и значимите язовири в страната. Последният документ е за ноември, като такива няма за декември и януари.

От ведомството от седмици не дават отговор на въпросите на " Капитал " за какво на уеб страницата им липсват месечните информации и отхвърлят ги демонстрират. Така поръчките на новия екоминистър, Емил Димитров - Ревизоро, че ще обиколи всички язовири и ще ревизира къде са проблемите, в действителност остават единствено на думи. Липсата на гласност в тази ситуация повдига подозрения, че или анализите за водите у нас въобще не са направени, или данните са толкоз стряскащи, че не трябва да стигат до необятната общност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Радомир без вода

Междувременно водната рецесия в Перник е напът да засегне и Радомир, в който живеят към 20 хиляди души. От заповед, оповестена на уеб страницата на " ВиК Перник ", излиза наяве, че от два месеца водоподаването в част от града е нерегулярно, като стопира изцяло сред 23 часа и 5 сутринта.

Във вторник пред БНР кметът на Радомир Пламен Алексиев дефинира обстановката в Перник и Радомир като " извънредно изнервена ". " Ситуацията е предаварийна, тъй като към този момент имаме воден режим във висока и ниска зона по наставления на ВиК оператора, с цел да може да се резервира вода ", споделя той като прецизира, че в този момент с помпи се трансферира вода, което не е дейно. Високите етажи на блоковете оставали без вода, тъй като налягането е малко. Той е предложил два разновидността за деяние на институциите в актуалната обстановка, като те включват и подмятания за финансиране и присъединяване от страна на страната, с цел да се изпълнят решенията по-бързо.

След като в края на ноември стана ясно, че вода, предопределена за Перник, е отивала в Радомир, посредством тръба от един от източниците на язовир " Студена " - " Врелото ", водоснабдяването на града към този момент става помпените станции " Опалово " и " Сиреняците ". От към две седмици обаче помпите в " Опалово " се изключвали непрекъснато поради понижаване на водата във водоизточника. Според инженерни изследвания загубите в довеждащия тръбопровод от " Опалово " до контейнер " Ниска зона " в Радомир възлизат на 40%.

Кметът Алексиев е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на районното развиване, регионална администрация на Перник и " ВиК Перник ", по тази причина, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и упорства за незабавни ограничения за спешен ремонт на довеждащия тръбопровод. " Първият вид коства 280 хиляди лева, с цел да може непотребната вода от Старо село да се вкара в помпената станция " Опалово " и оттова да се изтласка към Радомир. Вторият е доста по-скъп, тъй като изисква 15 км напорен тръбопровод ", споделя той пред БНР.

По думите на Алексиев общината може да " стартира ремонт със лични сили ", което ще отнеме три месеца.

Проблем и в Ямбол
Във всички 44 села на територията на община Тунджа е неразрешено използването на питейна вода за небитови потребности. " ВиК Ямбол " е предложило мярката, която ще е в действие до повишаване на количествата във вододайните зони, оповестява БНР. Такава възбрана има и в община Болярово.
Продължилото няколко месеца засушаване, амортизираната до прекаленост мрежа и незадоволителните количества във вододайните зони са аргументите довели до възбраната, посочи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.
Ново решение за Дупница

Същевременно министър Емил Димитров е отпуснал вода от язовир " Дяково ", който доставя Дупница, за Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и компанията " Ай Ви Пи Комършъл ", откакто на 31 януари бе подредено да се стопират доставките на вода за питейни потребности, до момента в който не си инсталират водомери.

С изменение на графика от 10 февруари 2020г. обаче въпреки всичко са отпуснати количества вода на двете предприятия " за питейно-битови потребности ". От документа излиза наяве и че през водопреносната мрежа на предприятията се доставят селата Палатово и Баланово, само че това е нелегално, защото компаниите не са регистриран ВиК оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР