© Denis Balibouse Още по темата Форумът в Давос: Код

...
© Denis Balibouse Още по темата Форумът в Давос: Код
Коментари Харесай

Европа срещу Тръмп на Световния икономически форум в Давос

© Denis Balibouse Още по тематиката
Форумът в Давос: Код алено за планетата

Глобалното стопляне и рискът от естествени бедствия ще преобладават пред тематики като терористични закани и миграция на Световния стопански конгрес
21 яну 2018
Тръмп в международната търговия

Новият американски президент не е блъфирал в предизборната си акция. Първите му решения са в посока протекционизъм и повреждане на интернационалните съглашения
27 яну 2017 " Не мисля, че Макрон ще успее да се оправи с това да бъде контра-Тръмп. "
Робин Ниблет, шеф на аналитичния институт Chatham House в Лондон.Политици, представители на бизнеса и банкери ще се срещнат в швейцарския курорт Давос на Световния стопански конгрес. Тази година главната тематика на започващото във вторник събитие е " Създаване на споделено бъдеще в един раздран свят ".
Десетилетие след банкрута на американската капиталова банка Lehman Brothers, който провокира световната финансова рецесия, стопанската система още веднъж бележи напредък и фондовите пазари доближиха рекордни равнища. И въпреки всичко, международните водачи се опасяват, че обещаващите стопански вероятности могат да се окажат неизпълними поради обезкуражаващия брой геополитически закани – от протекционизма и изменението на климата до хакерските атаки и заплахата от нуклеарна война, написа Reuters.

" Не всички геополитически закани са закани за финансовите пазари ", споделя Аксел Вебер, ръководител на швейцарската банка UBS.

Докладът за световните опасности, оповестен от Световния стопански конгрес предходната седмица, сподели, че мнозина виждат нараснал риск от политически и стопански борби сред водещите страни през тази годинa.

Съединени американски щати против всички

Участието на американски президент за пръв път от съвсем две десетилетия ще бележи четирите дни на форума в Давос. Форумът ще бъде открит във вторник с тирада на индийския министър председател Нарендра Моди и ще завърши в петък с обръщението на Тръмп към голямата публика. Официални представители на Белия дом споделиха през уикенда, че ограничението на активността на държавното управление в Съединените щати е малко евентуално да попречи на президента да пътува.

В дните сред Моди и Тръмп, водачите на най-големите европейски страни, отсъстващи от Давос предходната година и въодушевени от личното си икономическо възобновяване, ще предложат различна визия на тези на Тръмп и Си Цзинпин, китайският президент, който съгласно европейците не е извършил обещанието си отпреди година да отвори Китай за задгранични вложения.

" Обвинението " ще бъде водено от френския президент Емануел Макрон, който предложения доста от бизнес водачите, които ще бъдат в Давос, във Версайския замък в понеделник, с цел да ги убеди да влагат във Франция. Френският президент ще приказва на форума в сряда, когато ще предложи своя " диагноза " на глобализацията и ще дефинира визия за справяне с нараствашите неравенства, световното стопляне и възхода на национализма.

" Не мисля, че Макрон ще успее да се оправи с това да бъде контра-Тръмп ", сподели Робин Ниблет, шеф на аналитичния институт Chatham House в Лондон.

Към позицията на Макрон ще се причислят немският канцлер Ангела Меркел, която ще се завърне на международната сцена след месеци на политическо безпокойствие в страната си, и италианският министър председател Паоло Джентилони. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се връща в Давос след 20-годишно неявяване, също се чака да приказва.

Сред другите присъстващи водачи ще бъдат английският министър председател Тереза Мей, израелският Бенямин Нетаняху и няколко африкански водачи, в това число новият президент на Зимбабве Емирсън Манганга, деветима водачи от Близкия изток и Северна Африка, шестима от Латинска Америка и канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Министър-председателят на Канада ще бъде концентриран върху значимата седмица за договарянията за Северноамериканско съглашение за свободна търговия (NAFTA). Канадският министър председател чака Съединени американски щати да се отдръпна от комерсиалното съглашение, само че е уверен, че за трите страни (Мексико - бел. ред.) е по-добре да останат в него. Докато е в Давос, Трюдо ще бъде хазаин на полемика за икономическите кръгове " Канада-САЩ " с бизнес водачи, като ще подчертае значимостта на връзките сред двете страни.

Миналата година единственият делегат от лагера " Тръмп " беше Антъни Скарамучи, финансист от Ню Йорк, който беше уволнен единствено след 10 дни като шеф по връзките в Белия дом.
Тази година на събитието се чака да дойде огромна делегация от Съединени американски щати, включително министърът на финансите Стив Мнучин, държавният секретар Рекс Тилерсън и зетят на Тръмп Джаред Кушнер.
За първи път от години Иран няма да бъде показан. Служителите на Световния стопански конгрес не можаха да кажат дали късната анулация на наличието на иранския външен министър Джавад Зариф е имало нещо общо с решението на Тръмп да приказва.

Gender quality и в Давос

Тазгодишната конференция ще включва няколко сесии за полов тормоз, акцент върху придвижването #MeToo, което избухна след изказвания за полово принуждение на холивудския продуцент Харви Уанстайн.

Форумът беше подложен на критика през последните години, че не съставлява дами и затова тази година във форума ще вземат присъединяване седем дами, в това число Кристин Лагард, началник на МВФ и Джини Ромети, изпълнителен шеф на IBM.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР