© David Moir За автора Симеон Белорешки е инженер по

...
© David Moir За автора Симеон Белорешки е инженер по
Коментари Харесай

Как цивилизацията се развива с по-малко енергия

© David Moir За създателя

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от Американския университет в Благоевград, с дълготраен управнически опит в Близкия изток, а преди този момент съветник по енергийни планове в EMEA и началник на планове в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в " Марица-изток 2 " и редица планове в " Лукойл Нефтохим ". Текстът се разгласява в партньорство с www.gorichka.bg.

В тази публикация няма да върша прогнози какво следва, тъй като светът е цялостен с образци за непредвидени събития. Ще обърна внимание обаче на основополагащите фактори (извън политическите), които се оказват решаващи, в случай че оставите заблудите да шестват, както към този момент разисках в предна публикация. За задачата ще приложа математическия метод при доказване на теореми: първо се изрича тезата, след това се привеждат доказателства, доколкото е допустимо в този случай. И по този начин: " Навлизаме в стадий, при който е допустимо развиване на обществата, даже при понижаване на потреблението на сила. Преминаването към общество, чиято първична сила е напълно електричество от ВЕИ, е освен допустимо, само че и доста по-евтино, в сравнение с настоящия обичаен метод ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първата част е относително лесна за доказване през днешния ден, въпреки че дълго време това не е било по този начин. Развитието на човешката цивилизация постоянно е било обвързвано с увеличение на потреблението на сила. Едва през последните години започнаха да се прокрадват и други показа, като за първи път през 1980 година се загатва думата Energiewende (Енергиен преход) и концепцията, че напредъкът е вероятен и без непрекъснатото повишаване на потреблението на сила, и че тя може да бъде сменена с ВЕИ. И до момента в който това е добре демонстрирано от Германия през последните години, нейния опит не бе необятно приет и признат, заради подхранвания негативизъм и отказване на триумфите (описани тук ). Това, несъмнено, има учредения ненапълно, тъй като когато е впрегната цяла една страна, е разбираемо да се чакат сходни резултати, а и има деформиране на пазарните механизми.

Потребление на първична сила в Съединени американски щати (източник Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL)

Увеличаване

Потребление на първична сила в Съединени американски щати (източник Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL)

Преглед на оригинала Смаляване

Цивилизацията се развива и с по-малко сила

За да се разбере, че и без целенасочена държавна политика или интервенция това също може да се случи, ще преведа данни от отчета на Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), оповестен на 9 Април 2019, за потреблението на сила в Съединени американски щати. Наред с извънредно добре показаната графика за потреблението, ето главните заключения: Въпреки рекордната за Съединени американски щати в икономическо отношение 2019, общата консумация на сила е намаляла с 1% по отношение на 2018: Енергията от вятър има растеж 10% Енергията от солари има растеж 8% Употребата на природен газ се усилва с 3.5% (разбира се от доста по-голяма начална база) Употребата на въглища понижава с 14% Загубите (наречени тук " rejected energy " ) не се трансформират и са в действителност зашеметяващите 67%. С други думи, две трети от силата, която е добита и заплатена, в действителност се губи в атмосферата. И това не е нещо характерно за Америка, по този начин е общо взето в целия свят и се обуславя от актуалното равнище на успеваемост на технологиите сега. И тук, както и в останалия свят, най-големите " прахосници " са: производството на електричество от стандартни източници на сила (около 24 % от общата енергия) превоза (около 22 % от общата енергия) промишлеността (около 13 % от общата енергия) Една любопитна детайлност, която липсва на графиката (с известно основание) и която не е доста добре известна - показаната атомна сила е тази, която е отишла за електропроизводство. Тя обаче е за сметка на под 10% от силата в атомното гориво. Когато горивните пръти се извадят от реактора, отработеното гориво престоява дълги години в басейните да се охлажда и след това погребва в други складове. Ето за какво, в случай че се сметне общата успеваемост на произвеждане на ток от силата в атомното гориво, то тя е под 3%, което прави атомната сила най-неефективната по този индикатор. Това демонстрира голямото, да го назовем, топлинно замърсяване на АЕЦ - на всеки един ват електрическа сила, се губят в атмосферата 33 пъти повече топлинна сила. Повече, за тези, които се интересуват може да намерите тук.

Разбира се, в Китай и Индия, при възходяща стопанска система, ще има растеж на силата през идващите години, само че даже и там, потреблението на единица вътрешен артикул непрестанно понижава, тъй като това е основно за конкурентоспособността в дълготраен проект.

Плащате за 100 единици сила, само че получавате единствено 33.

Засега, запомнете това, че 67% % от всичката първична сила, която се използва, в действителност се губи като топлота в атмосферата. Иначе казано, ние всички плащаме едно, а получаваме в действителност 33% от него. Нека да дам един напълно несъответствуващ на пръв взор образец, само че индикативен и сладкодумен: какъв брой от нас, ще са щастливи да си купуват примерно онлайн 3 хляба, а да им доставят 1?! Това се случва ежечасно с силата, която употребяваме. Наистина, до неотдавна нямаше други възможности, само че през днешния ден към този момент има и от нас зависи дали желаеме да продължаваме да плащаме за нещо, което не получаваме.

Един от значимите аспекти на енергийното ползване, отвън електропроизводството и превоза, е отоплението на семействата с природен газ. Тук нещата на пръв взор също наподобяват ясно предопределени. Един казан на газ има успеваемост над 90%, до момента в който стандартното отопление на ток (макар че преобразува напълно електрическата сила в топлинна), е с обща успеваемост 33%. Ако обаче се създадат сметките за отопление с термопомпи, нещата получават напълно различен аспект.

Затова е забавен резултата от електрификацията в отоплението на семействата, който се преглежда в едно забавно изследване за Тексас на Pecan Street, излязло през септември 2019. Изследването преглежда опцията за цялостна електрификация на отоплението на семействата, които се отопляват най-вече на газ. Поради работата на климатиците през лятото обаче, се вижда пик на електрическата сила. Разглеждат се няколко разновидността, като долу са показани резултатите за вид, в който всички са с термпомпи с естествена успеваемост SEER 14 (standard), вид в който всички са с високо ефикасни термопомпи SEER 29.3 (superior), и непосредствен до действителността разбъркан вид, при който има 60% общоприети термопомпи и 40% високоефективни (blend). Сметките са направени на база същинските данни за 2011 година, както и по отношение на Типична Метеорологична Година (TMY):

Натоварване/разходи при електрификация на отоплението (източник Pecan Street)

Увеличаване

Натоварване/разходи при електрификация на отоплението (източник Pecan Street)

Преглед на оригинала Смаляване

При всички от прегледаните сюжети, осреднената сметка за сила за домакинство понижава сред 90$ и 451$ в двата крайни разновидността и 235$ при смесения вид.

Другият предстоящ резултат е, че с изключение на намаляването на нужната сила с 11% при разновидността 60/40, пиковото ползване на електричество се реалокира от лятото през зимата:

Примерът го навеждам с две съществени цели: Електрификацията на отоплението с термопомпи понижава общото ползване на силата. Разходите за отопление ще бъдат по-ниски. Все отново, това са калкулации за крайното положение, когато целия развой е завършил. Очевидно е, че една такава замяна изисква колосални вложения, както и смяна в работата на оператора - от смяна на интервалите, през които се правят ремонтите в генериращите мощности, до разпределението на разноските по преноса, както и оценката до каква степен е съответна мрежата, с цел да посрещне сривове през зимата.

Промяна на натоварването на мрежата при обособените сюжети (източник Pecan Street)

Увеличаване

Промяна на натоварването на мрежата при обособените сюжети (източник Pecan Street)

Преглед на оригинала Смаляване

В резюме: има ясни доказателства, че повишаването на стопанската система и благосъстоянието на хората може да става и при понижаване на общата потребявана сила, а отоплението на семействата може да става на ток и да е по-евтино. Това е значимо, тъй като следеното досега понижаване на силата не е поради смяна на отоплението от газ на ток - т.е. има още необработен капацитет. Можем да създадем и още една крачка: точно прекосяването към по-ефективни технологии, ще направи обществата още по-богати, тъй като ще освободи спомагателен финансов запас.

Да понижим ужасното хабене

Нали си спомняте тези 67% загуби? Естествено, когато има такива големи загуби на сила, то учените ще дадат оферти по какъв начин тъкмо би трябвало да бъдат решени нещата. В края на декември излезе изследване на Станфорд, което освен разказва по какъв начин това може да стане, само че и дава най-важното: икономическите измерения на прехода. Ето най-важното от него, което е по отношение на обсъжданите от нас тук аспекти: Разглежданият вид за обезпечаване на цялата първична сила ВЕИ (плюс системи за съхранение) на процедура отстрани съвсем напълно загубите от топлота при производството на електричество. Загубите по преноса ще останат, въпреки че и там се чакат понижения, заради понижаване на дистанциите за транспорт и понижения брой преобразувания. Така да вземем за пример, доставянето на електричество от Топлоелектрическа централа изисква превръщане на напрежение до момента в който стигне до дома. Ако имате лична слънчева апаратура това не се постанова. Преминаването на превоза към електричество, отстрани големите при мотори с вътрешно горене. Разбира се, към момента има механически провокации с батериите, изключително в тежкотоварния превоз, само че инженерите постоянно са показвали, че няма механически нерешима задача при ясно сложена цел. В отчета се развиват и други технологии, на база водород, които въпреки и с по-ниска обща успеваемост, са извънредно обещаващи - в последна сметка, цената на този водород може да бъде извънредно ниска, когато за производството му се употребява непотребна сила, която на моменти може да има даже негативни цени. Третият разсипник на сила - промишлеността, също е прегледан в отчета. Енергоемките производства като рафинерии, химически и циментови фабрики, употребяват природен газ за нужните им термични процеси. Изследването преглежда и този аспект: на процедура няма термичен развой, който да не може да бъде сменен с електричество. Не единствено това, само че даже потреблението на въглища в металургията (използвани като редуктор в доменните пещи), може изцяло да се отстрани и да се употребява водород като редуктор. Достигането на това положение, освен би осигурило спомагателни 28 милиона нови непрекъснати работни места (загубата на работни места от сегашните фосилни промишлености е взета под внимание), само че и общите разноски нужни за това ще бъдат доста по-ниски, в сравнение с в случай че продължаваме по настоящия метод на рандеман и прилагане на сила.
Докъде сме с доказателствата

Не единствено имаме към този момент нужните технологии и сме ги тествали на процедура, само че имаме модел по какъв начин това може да стане по обособените промишлености. Знаем и за какво в последна сметка, ще е по-евтино. И до момента в който по софтуерната част няма кой знае какви различия за успеваемостта (все отново това са елементарно доказуеми неща ), то убеждаването на по-голяма група хора, че ще е и по-евтино, е доста по-трудната част. В самото проучване на Станфорд има оценка и на финансовата част, само че без да си върша илюзии за крайния резултат, а като една първа стъпка в тази посока, ще се опитам да засегна тематиката в идната публикация, която ще е отдадена навръх зелената договорка, резултатите от корона вируса, цената на тока и съдбовния избор по кой път да тръгне Европа.

И дали този път няма да можем да реализираме електрификация и ярко бъдеще, само че без руската власт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР