© Dado Ruvic Още по темата КРС: Телеком пазарът се

...
© Dado Ruvic Още по темата КРС: Телеком пазарът се
Коментари Харесай

Съдът на ЕС забрани SIM–карти с предварително активирани платени услуги

© Dado Ruvic Още по тематиката
КРС: Телеком пазарът се свива като се изключи интернет и пакетните услуги

Общите доходи на фирмите в бранша са се намалили с 1.5% за 2017 по отношение на 2016 година
11 юли 2018
Графика на деня: Колко радиация излъчват смарт телефоните
9 фев 2018
Европа, роумингът и телекомуникациите

В региона на телекомуникациите европейското участие несъмнено има удобен резултат върху България
15 юни 2017 Съдът на Европейския съюз отсъди, че стартирането на пазара на SIM-карти с авансово въведени настройки за платени услуги, за които клиентите не са осведомени, е " нападателна и нелоялна комерсиална процедура ". Това оповестиха от пресцентъра на съда. Според органът сходно държание съставлява " доставка на непоръчани артикули " и предстои на санкциониране от народен орган, друг от плануваните в разпоредбите на Европейски Съюз в региона на електронните известия.

Казусът

Конкретният проблем преглежда глобите, наложени от страна на италианския орган за защита на конкуренцията и пазара AGCM против операторите Wind Tre и Vodafone Italia поради търговията със SIM-карти, в които авансово са въведени някои настройки за сърфиране в интернет и гласова поща. Разходите по тях се начисляват на клиентите даже когато те не ги употребяват и единственият метод да бъдат спрени е при категорично предпочитание от потребителите. В сърцевината си разногласието е типичен за " opt-in " (предварително единодушие за някои настройки) и " opt-out " (предварително заложени включени услуги, от които клиентът може да се откаже).

" С решението си Съдът отбелязва, че настояването за дадена услуга би трябвало да се показва в свободен избор на потребителя. При състояние обаче, че потребителят не е бил известен както за себестойността на обсъжданите услуги, по този начин и за авансово въведените и задействаните настройки за тях в закупената от него SIM-карта, не може да се одобри, че той свободно е избрал доставката на такива услуги ", пишат още от пресцентъра.

Без смяна в България

В отговор на запитвания на " Капитал ", от български телекоми разясниха, че решението на съда няма да докара до промени в бизнес модела им. " Решението няма да се отрази на практиката на БТК, защото компанията не дава непоискани услуги на клиентите и дава цялостна преддоговорна информация за характерностите на услугата и тяхната цена ", разясниха от БТК.

От " Теленор " разясниха, че компанията " показва на потребителите цялата информация по отношение на своите услуги (включително техните цени), касаеща потребителя преди подписване на контракта. Целта е да се обезпечи на клиента опция за осведомен избор и да се подсигурява прозрачността на споразуменията с него. " Според оператора цените на всички услуги са в детайли разказани в ценовата листа на компанията, която е разполагаем на потребителя преди сключване на контракта и по време на неговото деяние. " В този смисъл, решението на Съда на Европейския съюз по посочените каузи няма да се отрази на практиките на " Теленор ", допълват от телекома.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР