© Dado Ruvic Още по темата ЕК иска да наложи

...
© Dado Ruvic Още по темата ЕК иска да наложи
Коментари Харесай

Европейската комисия глобява Google 4.3 млрд. евро

© Dado Ruvic Още по тематиката
Европейска комисия желае да наложи до 5% налог върху приходите на софтуерните колоси

Мярката може да е краткотрайна, до момента в който се вземе дефинитивно решение
27 фев 2018
След Apple и Amazon беше атакувана от Европейска комисия за отбягване на налози

Люксембург е дал противозаконна държавна помощ на американския онлайн търговец, заключи Генерална дирекция " Конкуренция "
4 окт 2017
Гугъл се пробва да умилостиви Брюксел

Интернет колосът предлага да разпределя позициите, които излизат в онлайн търсачката, посредством търг
19 сеп 2017
Брюксел санкции с рекордните 2.4 милиарда евро Гугъл

Санкцията против американския интернет колос отваря опцията за поредност от нови следствия
27 юни 2017 Европейската комисия ще санкции с 4.3 милиарда евро (5 милиарда долара) Гугъл, поради монополистки практики на компанията на пазара на мобилни операционни системи, написа Bloomberg. Официално тя би трябвало да бъде оповестена на конференция, която стартира в 14 ч. българско време.

Конкретната причина за санкцията е операционната система Android, която се употребява от на практика съвсем всички производители на смарт телефони в света, като се изключи Apple. Android се създава от Гугъл и е безвъзмездна за всички компании в бранша, които желаят да я употребяват. Условието е всички телефони да са с неизтриваем програмен продукт на Гугъл, което на процедура прави компанията монополист на пазара.

Предварително инсталираният програмен продукт включва приложения за YouTube, е-поща, мобилни карти, музикална стрийминг услуга, облачни услуги, магазин за изтегляне на приложения, интернет браузър и други, само че главният проблем е самата търсачка на Гугъл.

Reuters оповестява, че европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер се е свързала с изпълнителния шеф на Гугъл Сундар Пичай преди формалното оповестяване на санкцията. Санкцията е реалност единствено година, откакто Гугъл получи различен удар от Европейската комисия на стойност 2.8 милиарда $, поради позиционирането на артикули на Гугъл над тези на нейни съперници, когато потребителите пазарят посредством търсачката.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер към този момент се е свързала с изпълнителния шеф на Гугъл Сундар Пичай, преди санкцията да бъде оповестена публично

Фотограф: Yves Herman

Европейска комисия против софтуерните колоси

Новият удар против Гугъл е част от по-мащабна акция на европейските управляващи към американските софтуерни колоси. През 2016 година Apple също бе санкционирана, поради неплащане на налози в Ирландия, въпреки самата Ирландия да не желаеше да бъде наложена санкция. Европейският съюз има проблеми и с Amazon, коятo бе санкционирана 250 млн. евро през 2017 година, още веднъж поради налози. Друг колос Фейсбук, също среща компликации в Европа. Изпълнителният шеф на компанията Марк Зукърбърг приказва пред Европейския парламент през май по тематиката за персонални данни, само че от самата среща не произлезе нищо съществено.

Възражението на Гугъл по настоящото дело е, че компанията не е монополист, защото потребителите са свободни да изтеглят различен програмен продукт и да не употребяват този на компанията. От потребителска позиция пък непосредствено инсталирания програмен продукт може да бъде обсъждан като плюс, защото всички телефони идват подготвени за работа. Делото наподобява на разногласието към монополисткото състояние на Microsoft през 90-те години на предишния век, когато компанията бе упрекната на процедура в същото поради интернет браузъра си Internet Explorer. От Гугъл означават, че цялостна параленост не може да се направи, тъй като скоростите на интернет към този момент са доста по-бързи и промяната на програмен продукт става гратис и на момента.

Потенциално разбъркване

Глобата поставя завършек на следствието на Европейската комисия на договорите на Гугъл с производителите на смарт телефони. В дълготраен проект по-важно от самата санкция може да се окаже възможна разпоредба на Европейска комисия телефоните с Android да не идват с авансово конфигуриран програмен продукт на Гугъл. Това ще отвори опция за разработчиците на приложения да се възползват от по-отворения пазар, само че и евентуално ще накара колоса да откри различен метод да изкарва пари от Android – най-вероятно като направи операционната система платена за производителите.

През 2016 година Гугъл е държала пазарен дял от над 90% в областите на общо интернет търсене, лицензирани мобилни операционни системи и магазини за приложения за Android, разгласи тогава Европейската комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР