© Dado Ruvic Никога досега технологичната индустрия не е била

...
© Dado Ruvic Никога досега технологичната индустрия не е била
Коментари Харесай

Големите технологични фирми процъфтяват в рецесията

© Dado Ruvic Никога до момента софтуерната промишленост не е била толкоз значима стопански. Петте огромни компании от Силициевата котловина са към 20% от пазарната стойност на показателя S&P 500 на огромните щатски компании. Но най-малко до неотдавна никой нямаше особена концепция по какъв начин тези големи, сериозно значими бизнеси ще се оправят по време на стопански спад. При началото на последния срив през 2007 година Фейсбук беше едвам на четири години, размерът на Amazon беше към 20% от настоящия, а Apple правеше повече пари от компютрите Mac, в сравнение с от iPhone. И по какъв начин се оправят през днешния ден огромните софтуерни компании? Очевидният и постоянно апетитен факт е, че промишлеността цъфти във време на сурова криза, откакто хората прекарват от ден на ден време пред екраните и работят отдалечено. При по-близък взор обаче картината придобива надалеч по-комплексен темперамент. Секторът последователно се отдалечава от водещите за последното десетилетие бизнес модели към нова епоха на абонаменти, е-търговия и бизнес инфраструктура.

Казано на елементарен език - софтуерният нравствен център на тежестта се мести от Сан Франциско към Сиатъл.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Плюсове и минуси
Болката на по-традиционните огромни групи е огромна. На 29 април Ford разгласи, че ще загуби 5 милиарда $ през актуалното тримесечие, а Boeing гори по 4.7 милиарда $ кеш на всеки три месеца. В съпоставяне с тях тех колосите са в напредък. Компанията - майка на Гугъл, Alphabet регистрира 13% напредък на продажбите и 7 милиарда $ облага за първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Около 3 милиарда консуматори на Фейсбук употребяват от ден на ден услуги на обществената мрежа. Най-високо оценената софтуерна компания сега - Microsoft, доближи облага 10.8 милиарда $ за тримесечието.

Но зад тези цифри се виждат и следи на накърнимост. Основният източник на доходи за Alphabet и Фейсбук - рекламните продажби, са подложени на напън. Гугъл регистрира спад с към 15% в рекламите при търсене през март по отношение на година по-рано. Най-вече дребните бизнес клиенти харчат по-малко със усилване на рецесията. Друга слаба частица може да са смарт телефон продажбите, които се осъществят главно през физическите магазини и са подвластни от несигурни вериги на доставки. Apple разгласи по-слаби продажби на смарт телефоните си, а Samsung и производителят на чипове Qualcomm, които вършат пари от телефони, към този момент предизвестиха, че продажбите на устройства може да се намалят.

В същото време бруталната действителност раздруса фирмите, подвластни от човешки контакти. Платформата за споделени пътувания Lyft, която излезе на борсата преди година, възнамерява да редуцира към 17% от чиновниците си.

Но нови източници на напредък стават все по-ясни в миг, когато се скапват някои от съставните елементи на предходната епоха. Вместо бомбардирането на потребителите с реклами бурно нарастват абонаментите. Стрийминг колосът Netflix добави 16 млн. нови платени клиенти през тримесечието до края на март. Музикалната услуга Spotify регистрира сходен скок (а също и разгласи повече слушатели, търсещи chill музика). Microsoft обезпечава главната инфраструктура за отдалечена работа дружно с нови звезди като Zoom. А Amazon пък сподели, че доста страни не могат без облачното й поделение AWS и бързо растящия й бизнес с е-търговия.

На север

Големите компании, които не са толкоз добре позиционирани, се приспособяват бързо към тази нова епоха. Фейсбук форсира развиването на видеоуслугите си. Гугъл уголемява облачната си активност, а за стимулиране на търсенето Apple понижава цените на смарт телефоните си и постанова от ден на ден услугите си. Но към този момент спечелилите са Microsoft и Amazon, чиито централи са на север - на Тихия океан в Сиатъл. Кризата сподели устойчивостта на огромните софтуерни компании, само че също и настоящата смяна в салдото на силите.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР