© Coindesk Още по темата Пейсейф България: Отличникът на глобалната

...
© Coindesk Още по темата Пейсейф България: Отличникът на глобалната
Коментари Харесай

Джонатан Вокс: Иновациите не трябва да се натрапват на потребителите

© Coindesk Още по тематиката
" Пейсейф България ": Отличникът на световната компания

Компанията за електронни разплащания е нараснала приходите си с към 57% до 82.6 млн. лева, което я трансформира в най-голямото софтуерно сдружение в страната
19 сеп 2017
Как се развива онлайн търговията в България

Мненията на специалистите
4 авг 2017
Как да харчим по-евтино електронните пари

Все повече други възможности на банковите разплащания разрешават да се икономисват такси и да се понижи рискът от машинация
30 юни 2017
Шумът на електронните пари

Растежът на световната стопанска система и ниската безработица в Съединени американски щати стоят зад положителните доклади на фирмите за разплащане
26 май 2017 Джонатан Вокс е изпълнителен шеф " Партньорства и нововъведения " на Visa в Европа, който е основан в Лондон. Ролята му включва работа с вътрешни екипи и външни организации за идентифициране на основните софтуерни трендове в света. Той е виновен за намирането на способи тези нови технологии да бъдат включени в екосистемата на Visa за да усъвършенства услугите, които компанията предлага на своите клиенти, търговци и картодържатели.

Как се стигна до концепцията за иновационния център на Visa?
Причината за стартирането на центъра за нововъведения на Visa се крие в няколко фактора: първо, за нас е значимо да разберем потребителско прекарване и да подготвим услуги, които тези клиенти желаят, само че и в същото време вършат живота им по-лесен. Важно е да поставяш потребителя преди всичко, а не всичко да се върти към технологиите.

Нашата цел не е да сме повсеместен снабдител на решения за всички услуги, а да обединим старания с други компании и организации в събирането на данни и основаването на решения. В днешния обвързван свят това е доста значимо, тъй като данните са на всички места. Един консуматор има връзки с телекоми, с банки, с търговци. На кого бихте се доверили да събира цялата тази информация? Гугъл сподели по какъв начин може да предлагаш по-добри услуги посредством разбора на тези данни и персонализирането им съгласно потребностите на всеки консуматор.

Как вършиме нововъведения в центъра?
Инвестирахме доста старания и запаси в построяването на методология, която да ни помогне по-добре да разбираме клиентите си. Кой употребява решенията и какво търсят? Например задачата ми като клиент е друга, когато си закупувам кафе заран или следобяд. Или с цел да стигна някъде, ми е необходим превоз. Младите също желаят да стигнат някъде, само че надалеч не се вълнуват от това да имат кола. Имате разнообразни модели и упования и разбирането на тези разнообразни консуматори е мъчно. Затова центърът е планиран по този начин, че да накара хората да мислят друго и да преглеждат отражението на технологиите върху нас, хората. Например, връщаме се от работа с колата си и решаваме да си купим нещо. Но по какъв начин го вършим - с глас, през тъчскрийн на автомобила или други средства? По тази причина в центъра използваме прототипи и демонстрации, с цел да накараме хората да мислят друго. Важно е да разберем подтекста.

С какви сътрудници работите в центъра?
Няма съответни правила - отворени сме за всевъзможни технологии и сътрудници. Една от аргументите да желаеме да работим с повече промишлености е, че хората към този момент не се водят от това на коя банка са клиент, а по какъв начин мобилното преживяване трансформира живота им. Вече не става дума толкоз за транзакцията, а какво върша аз досега на заплащането - дали всички стъпки са комфортни и забавни.

Само така нареченото милениъл потомство ли е мотор на цифровите промени?
Ние постоянно групираме хората от милениъл поколението дружно, само че даже сред тях има огромни разлики. Имаме потомство, което пораства главно с потреблението на технологии. По-възрастните хора в множеството случаи реагират с принуда към сходни решения и услуги, само че единствено тъй като не ги схващат. Но сега, когато внуците или децата им покажат преимуществата им, те се трансформират в едни от най-масовите консуматори.

Кой е идващият огромен пробив в потребителско преживяване при заплащанията? Ще имаме ли вградени чипове?
Един от фундаменталните правила на нововъведенията е да не ги натрапваш на потребителите - сходен метод би бил проблематичен. Хубавото на технологиите е, че имат необятно ползване - тъй че в случай че искаш чип, можеш да си имплантираш чип. Ако не желаеш, има и редица други решения - гривни, очила, пръстени и така нататък Всеки ще избере каквото му харесва.

Когато филмът " Специален отчет " излезе преди години, всичко в него ни изглеждаше толкоз необикновено - персонализиране на реклами, заплащания и предложения през ириса, летящи коли и така нататък Но през днешния ден тези неща даже не ни учудват? Очаквате ли сходни нововъведения скоро да бъдат въведени в бранша за разплащания?
Повечето от тези неща са механически вероятни. Въпросът е дали вършат живота ни по-добър? Във всички тези нови нововъведения има смисъл, в случай че те вземат решение някакъв проблем на потребителя.

Кога виждате края на кешовите разплащания?
Смятам, че парите в брой, каквото и да мислят хората за тях, са дали отговор на доста потребности. Повечето от тези потребности може и да са прочувствени - да вземем за пример, възприятието на физически надзор над бюджета ти. Но доста играчи на пазара в този момент основават решения, които заменят банкнотите и носят ново и друго възприятие на надзор през по-доброто потребителско преживяване. Младите ще израснат без пари в брой и ще имат напълно друго отношение към тях. Така че кешовите разплащания ще понижават, само че някои хора ще продължат да имат прочувствена връзка с банкнотите. Красимира Райчева: Биометричните разплащания ще трансформират промишлеността

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Красимира Райчева е управител на Visa за България и съставлява бизнес ползите на компанията в страната. Нейната роля е да развива продуктите и услугите на Visa измежду финансовите институции у нас. Тя ръководи връзките на компанията с банките и с други организации. Красимира Райчева управлява въвеждането на новаторските артикули на Visa в България, измежду които безконтактни, мобилни и разплащания от човек на човек. Райчева работи за Visa от края на 2004 година Преди това е управлявала голям брой планове на IBM в банковия бранш.

Какви са главните нововъведения в бранша, които предвиждате да станат факт в идващите години, и къде е мястото на България в тях?
Навлизайки в бъдещето, потребителите ще имат от ден на ден благоприятни условия за избор по какъв начин да се разплащат. Как тъкмо ще се промени държанието при разплащане зависи от това къде се намираш и на какво устройство пазаруваш, методите за идентификация ще би трябвало да са подобаващи за случая. В бъдеще ще забележим микс от решения, който ще се дефинира от обстановката, в която се пазари. Например – да управляваме рестото по цифров път, да разпределяме заплащанията с един жест на ръката и да интегрираме стилната промишленост, обществените медии и разплащанията единствено в една брошка. Това са три от концепциите за дизайн на аксесоарите за разплащане, така наречен wearables – резултат от взаимен план на Visa и влиятелния лицей по изкуство и дизайн " Сентрал Сейнт Мартинс " в Лондон, Англия. Според предвижданията на Visa безконтактната технология ще бъде присъща за всеки аксесоар за разплащане през 2020 година
От друга страна, напълно неотдавна IBM и Visa оповестиха първото в промишлеността съдействие, което придвижва точката на продажба на всички места, където се одобряват карти Visa, като разрешава на бизнеса бързо да вкарва сигурни разплащания през всяко устройство, обвързвано с IoT. Все образци за това по какъв начин съдействието в областта на нововъведенията способства за бързите промени в света на разплащанията.

Кое изобретение съгласно вас ще промени най-вече промишлеността?
Безспорно това ще са биометричните разплащания. Биометрията работи най-добре, когато е обвързвана с други фактори, като да вземем за пример устройство, технологии за геолокация или спомагателен способ за идентификация. Затова ние сме уверени, че е значимо да се приложи холистичен метод, който взема поради необятен набор от базови технологии, които да допринесат за по-добро прекарване от край до край – от даване на карта, през реализиране на покупка до инспекция на салдото. От тестване на гласово различаване до поведенческата биометрия като метод на идентификация, към този момент следим позитивните стъпки към въвеждането на тази технология от голям брой финансови институции в света. Доверието на потребителите в идентификацията и съхранението на биометричните им данни обезпечава на банките идеалния сюжет да дават търсена от потребителите услуга, носеща изгоди и за тях самите. Тази нова гражданска война в разплащанията дава изключителни благоприятни условия на банките. Visa към този момент поддържа редица институции в развиването на новите форми на идентификация. Ще продължим да изпълняваме ролята си на платформа за разплащания, както и да предоставяме софтуерни принадлежности при работата си с банките сътрудници, с цел да подсигуряваме, че новите и разрастващи се форми на идентификация на разплащанията са бързи, сигурни и комфортни.

По ваши наблюдения по какъв начин се развива пазарът на разплащания в България по отношение на другите страни в района – едни и същи ли са трендовете?
Това, което е общо сред страните в района, е, че се ускорява търсенето на бързи и комфортни услуги за разплащане. Хората желаят да могат да се разплащат по електронен метод без значение от устройството, мястото и времето. Важно да се означи е, че самите консуматори към този момент стартират да се осведомят повече – сами търсят безконтактни способи за заплащане. В целия свят с дигитализацията на разплащанията безконтактната технология бързо еволюира от разплащателните карти към други устройства, а европейците първи възприемат тези нови технологии поради всичките преимущества – експедитивност, улеснение и лесна приложимост. Това, което всички европейци, в това число и българите, желаят, е опциите за разплащания да бъдат до тях когато и да е, без бариери и с усъвършенствана сигурност.

Склонни ли са българските консуматори да залагат от ден на ден на безкешови заплащания по отношение на другите консуматори в района?
Българският пазар следва всички съществени трендове при разплащанията на световно равнище. В България Visa и банките – наши клиенти, работим настойчиво за постигането на нужната зрялост на пазара, за построяването на финален модел цифровата екосистема и предлагането на всички новаторски услуги за разплащания, които са налични и на най-развитите пазари. В резултат на тези старания картодържателите разпознават електронните разплащания като сигурни, надеждни и предпазени, а технологията на продуктите и услугите – като отлична. Нещо повече - изследване на Visa в България от края на предходната година демонстрира, че близо 20% от интервюираните биха отказали да създадат покупка, в случай че търговецът не приема електронни разплащания – това се дължи на смяна в потребителските привички паралелно с разширението на инфраструктурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР