© Christian Hartmann Ако 17.4% от общата територия на ЕС

...
© Christian Hartmann Ако 17.4% от общата територия на ЕС
Коментари Харесай

ЕС може да произвежда толкова ток от ВЕИ, колкото потребява

© Christian Hartmann Ако 17.4% от общата територия на Европейски Съюз бъде заета с вятърни турбини и слънчеви панели би могло да се създаде три пъти повече електрическа енергия, в сравнение с е нужна на страните-членки. Този извод е изработен в нов разбор въз основата данни ENSPRESO (подържана от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия) за капацитетите на сила от възобновими източници.

Чрез потреблението на модерни технологии, спътници, ГИС-системи и компютърни модели са изчислени опциите за инсталиране на ВЕИ в обособените страни. Обобщените данни демонстрират, че при оптимално потребление на даденостите годишно може да се създават по 8 400TWh ток от вятър на сушата, 1 300TWh от офшорни вятърни централи, 11 000TWh от слънчеви панели и 2 300TWh от биомаса. Или общо 24 000TWh. За съпоставяне през 2017 година първичното енергийно ползване (т.е. от всички енергийни източници) на Европейски Съюз е било 18 154TWh по данни на Евростат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Потенциал напразно

Основното ограничаване за вятърните съоръжения е съществуването на подобаващи зони, в които да се разположат турбините. Точно за това са изследвани три сюжета, които отразяват другите ограничавания към технологията. Единият е така наречен Референтен сюжет, който не планува промени в политиките към вятърните централи. Другите два са надлежно подобен с облекчения и подобен с ограничавания. И при трите площта енергийната активност на вятърни централи е 5MW мощ за квадратен километър.

При референтния сюжет общият капацитет напразно в Европейски Съюз надвишава доста актуалната обща годишна нужда от електрическа енергия на страните-членки. За съпоставяне, през 2017 година вятърната сила съставлява 11% от общото чисто произвеждане на електрическа енергия в Европейски Съюз.

Соларен капацитет

Въпреки че крайните данни за слънчевото греене са предоставени на районно равнище (NUTS2), анализът стъпва и на сателитни данни, които разрешават съответни калкулации за всеки квадратен километър.

Така общият капацитет на Европейски Съюз за произвеждане на слънчева електрическа енергия варира от 11 000 TWh до 550 000 TWh. За ниската оценка ENSPRESO приема 170 MW евентуална мощ за кв. км. и 3% потребление на потенциланите площи. За високата оценка пък е направено допускането за надлежно 300 MW/кв.км и 100% от евентуалните терени.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР