© China Stringer Network Huawei изненадващо представи новата си операционна

...
© China Stringer Network Huawei изненадващо представи новата си операционна
Коментари Харесай

Променя ли играта новата операционна система на Huawei

© China Stringer Network Huawei изненадващо показа новата си операционна система HarmonyOS (HongmengOS за китайския пазар), само че даже и след събитието в края на предходната седмица въпросите са повече от отговорите. Китайският колос за потребителска електроника да вземем за пример, наподобява, няма желание да употребява операционната система в някой от скорошните си смарт телефони, а по-големият въпрос е дали HarmonyOS изобщо е замислена като мобилна операционна система или платформа единствено за IoT (Интернет на нещата) устройства, като тв приемници, умни колони и други.

Добрата вест за компанията е, че нейното бъдеще наподобява подсигурено, даже връзките сред Китай и Съединени американски щати да се влошат и тя още веднъж да попадне под ударите на черния лист на Съединени американски щати. Лошата е, че операционната система на компанията неизбежно ще бъде мотив за нови подозрения по отношение на връзката сред нея и китайското държавно управление, както и какъв брой и какви данни ще събира тя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпросът е дали HarmonyOS трансформира напълно играта? Отговорът, най-малко към този момент, е къс: не. До огромна степен тъй като Huawei не желае тя да бъде изменена тъкмо в този миг.

Какво показа Huawei

Huawei показа HarmonyOS по време на годишната си конференция на софтуерните разработчици в Дунгуан. Компанията разказа операционната система като такава с отворен код, която да работи върху разнообразни хардуерни устройства. Фокусът обаче не пада върху смарт телефоните, както се очакваше, откакто поради вкарването на компанията в черния лист на Съединени американски щати компанията загуби опцията си да употребява Android на Гугъл. Впоследствие тази възбрана дейно падна, само че остави въпроси какво ще се случи с бъдещите смарт телефони на компанията, в случай че се случи още веднъж нещо сходно.

Вместо това Huawei показва HarmonyOS за пръв път в тв приемник, Honor Vision. По време на конференцията Ричард Ю, изпълнителният шеф на потребителския бизнес на компанията, приказва за потреблението на HarmonyOS в " умни екрани ", устройства за носене, системи за коли и други, само че в никакъв случай не назова системата като такава за мобилни устройства.

Ю обърна внимание, че HarmonyOS няма да пробва да се конкурира с Android и че клиентите на компанията са привикнали с операционната система на Гугъл. Това несъмнено е по този начин – всички смарт телефони на компанията от началото на производството до момента са били с Android и прекосяването към HarmonyOS като мобилна система може да е обвързвано с неналичието на доста приложения на Гугъл, като Gmail, Гугъл Maps и други. Ударът би бил слаб върху китайските потрбители, които по този начин или другояче нямат достъп до приложенията на Гугъл, само че резултатът ще е доста по-силен за останалата част от света, изключително европейския пазар.

В интернет към този момент се появиха и първите спекулации дали през есента, когато Huawei ще покаже новата си серия смарт телефони Mate 30, няма да се появи и първият смарт телефон с HarmonyOS. Официална информация от компанията в тази посока обаче няма.

По-голямата картина

Една от теориите за какво HarmonyOS беше оповестена като по-обща операционна система, без фокус върху смарт телефоните, е, че сега Huawei няма потребност да подвига спомагателен звук към себе си в тази посока, откакто телефоните на компанията ще продължат да употребяват Android. Показването на HarmonyOS обаче несъмнено демонстрира и друго: ако Съединени американски щати още веднъж решат да санкционират компанията, тя към този момент има своята опция.

В по-широк аспект това може да се отрази и на други китайски производители. Дори и без проблеми във връзка с Гугъл и Съединени американски щати, Huawei евентуално въпреки всичко ще смени операционната система на телефоните си в един или различен миг, даже това да се случи след години. Логичната стъпка е и други китайски производители, като Xiaomi и Oppo, да я последват, а поощрение в тази посока не е изключено да има и от самото китайско държавно управление, без значение по забележим или незабележим метод.

HarmonyOS обаче е обречена да има мощна съпротива от страна на държавното управление на Съединени американски щати и евентуално Европейския съюз. Причината са досегашните съмнения във връзката сред Huawei и комунистическото държавно управление в Китай, както и фактът, че операционната система без подозрение ще събира голямо количество данни за потребителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР