© China Daily Уикендът в България бе сравнително спокоен, ако

...
© China Daily Уикендът в България бе сравнително спокоен, ако
Коментари Харесай

Уикенд новини: Китайският вирус напредва въпреки мерките, перничани искат още оставки заради водната криза

© China Daily Уикендът в България бе относително спокоен, в случай че не броим обаче изобилните " дребни " екологични рецесии отвън огромната рецесия с водата на Перник и митингите на перничани в столицата. На финансовото министерство пък му се наложи да изяснява, че няма риск за валутния ръб и той ще остане до влизането на страната в еврозоната, откакто такива спекулации се появиха във връзка механически проектопромени в закона за Българска народна банка, касаещ закрепения курс на лв. към еврото. Те са нужни за процеса по кандиатстването на България за еврозоната и са подкрепепни събласувани с Българска народна банка и ЕЦБ.

В света пък паниките във връзка новия китайски ковид за жалост порастват, като болестта продължава да се популяризира макар взетите голям брой ограничения за ограничението й и през уикенда бяха регистрирани и първи случаи в Европа. НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайският ковид напредва макар строгите ограничения


Какво се случва? Новият китайски ковид продължава да се популяризира, като пораства броят и на заболелите, и на умрелите в епицентъра му - китайският град Ухан, макар напъните на китайските управляващи за удържането му. Първи два случая са засечени и в Европа - и двата във Франция. Става дума за китайци, живеещи надлежно в Париж и Бордо, които са пътували по работа до Ухан.
Според някои специалисти обстановката в провинция Ухан, където броят на заболелите към този момент надвишава 2000, а смъртните случаи са над 55, е единствено върхът на айсберга и в границите на 2 седмици епидемията може да обхване най-малко 200 хиляди души там.

Какви са ограниченията? Властите пробват да удържат вируса, като наред с доста други ограничения към този момент има и строги транспортни ограничавания за междуградските транспорти освен в Ухан, само че и в други провинции, както и възбрана за групови туристически пътувания. Страната чества китайската Нова година, когато милиони хора се насочат на път. Тържествата за годината на Металния плъх обаче са анулирани на доста места в континентален Китай и лимитирани в полуавтономния Хонконг. Дългият инкубационен интервал на вируса обаче (между 3 и 5 дни) прави разпространяването му доста елементарно, защото дълго време инфектираните не демонстрират симтоми.

Защо е значимо? Новият вирус повдигна дебата за готовността на човечеството да се оправя с световни пандемии, чието пораждане рано или късно съгласно учените е просто неизбежно, защото планетата е изложена на риск от бързо разпространяващи се суперпатогени. Роля за това играят както климатичните промени, по този начин и хората, които навлизат от ден на ден и повече в диви обитания, а в изискванията на световна транспортна съгласуваност разпоространението на вирусите е невиждано. Както учени, по този начин и филантропи, като Бил Гейтс да вземем за пример, от дълго време сигнализират, че човечеството би трябвало да се приготви добре за възможни пандемии, с цел да не се повтори нещастието на Испанския грип, умъртвил стотици милиони в целия свят през 1918 година

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Важните вести от почивните дни в три фрази

Перничани желаеха оставки на митинг пред Министерския съвет

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]
Жители на Перник излязоха на митинг в центъра на София в събота поради водната рецесия в града и желаеха оставката на премиера Бойко Борисов и на районния министър Петя Аврамова, а към тях се причислиха и хора от Бобов дол и близките обитаеми места с лозунги против горенето на отпадък. Миналата събота държавното управление разгласи проект за решение на рецесията, като употребява водопреносната мрежа на София, с цел да насочи вода от Рила през язовир " Бели Искър " към Мало Бучино за Перник, само че строителството още не е почнало, а опасенията са, че времето е прекомерно малко и язовирът ще се опразни напълно, преди новият тръбопровод да е подготвен. Организаторите оповестиха, че в понеделник ще се съберат по обед още веднъж пред Министерството на районното развиване, тъй като съгласно тях през цялото време на рецесията не се прави оценка вярно отговорността на това ведомство.

Пожар, замърсяване на Марица и митинг поради токсични боклуци белязоха още уикенда

Нерегламентирано бунище до Костинброд е горяло в петък вечер, заяви първо " 24 часа ", като информацията за това бе доказана едвам след питане на " Капитал " от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, в събота. На фона на проблемите с въздуха в София информацията за източници на в допълнение замърсяване на въздуха следва да се подава навреме към жителите от страна на отрасловите институции, само че това не се случи, макар че данните на най-близката станция за премерване на въздуха в " Надежда " посочваха мощно завишаване на фините прахови частици и на азотния диоксид в петък вечер.
Наред с това уикендът продължи с отровена риба в Марица поради токсично замърсяване от апаратура за преправка на пластмасови боклуци и митинги в Карлуково, където локалните хора търдят, че в склад там се съхраняват пестициди и токсични боклуци в бидони навън, което крие заплаха от замърсяване.

Кристалина Георгиева предвижда, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през април

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази убеденост в изявление за БНР, че през април България ще се причисли към валутния механизъм ERM II, или така наречен чакалня на еврозоната, а влизането й по проект във валутния съюз през 2023 година е " изцяло обозримо ". При диалозите си в Давос с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард тя я е уверила, че чака скоро на съвещанията на страните от евзрозоната да се заприказва и на български. " Като цяло България стои доста добре. Двете банки с разпознати проблеми работят по това те да бъдат решени, изцяло обозримо е през април страната да влезе в ERM II ", споделя Георгиева.

Регионални избори в Италия дават късмет за завръщане на Матео Салвини

Днес в северния италиански район Емилия-Романя се организират локални избори, които са значими от позиция на това, че могат да върнат назад в огромната игра лицето на антиимигрантската политика в Италия Матео Салвини. Регионът е обичайно ляв, само че социологическите изследвания демонстрират, че претендентът на " Лига ", чийто водач е Салвини, може да завоюва вота и да даде на партията девета поредна победа на районен избор от последните национални избори през 2018 година до момента. Матео Салвини ненадейно излезе от италианското държавно управление лятото на 2019 година, откакто опита да в профил премиера Джузепе Конте и придвижване " Пет звезди " от обединението и да ръководи самичък, само че в последна сметка се оказа изолиран, откакто " Пет звезди " и Демократическата партия се сплотиха против него и сформираха ново държавно управление.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Годишната среща на бизнеса с държавното управление

Какви са рисковете за България от забавящия се растеж на световната стопанска система и по какъв начин могат да бъдат избегнати,
какъв брой близо сме до включване в механизма ERM ІІ и банковия съюз, по какъв начин ще се оправим с голямото предивикателство на така наречен Зелена договорка на Европейска комисия - прекосяването към нисковъглеродна стопанска система и затварянето на въглищните централи? Отговорите на тези основни въпроси ще даде идното 14-о издание на Годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ", идващия вторник, 28 януари, в хотел " Балкан " в София. Те се чакат от премиера Борисов, финансовия министър Горанов, шефа на Българска народна банка Димитър Радев, вицепремиера Томислав Дончев, обществения министър Деница Сачева и други

Депутатите ще гласоподават вота на съмнение против кабинета

След като поспориха добре в петък в границите на дебата върху импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение против кабинета " Борисов 3 " за неуспех в областта на екополитиката, в сряда депутатите ще гласоподават по него. Шансовете за събаряне на държавното управление на Борисов не са огромни, макар че вотът бе подсилен от Движение за права и свободи. За да съберат нужните гласове обаче, от левицата се нуждаят от поддръжка и от " Воля " и " Атака ", които още мълчат за желанията си, само че в предходни вотове на съмнение постоянно са подкрепяли държавното управление.

Столичният общински съвет би трябвало да задвижи проекта за Перник

В началото на седмицата се чака Столичният общински съвет най-сетне да даде разрешението си за подаването на вода от язовир " Белмекен " през София за Перник. Миналата седмица общинарите не можаха публично да дадат единодушието си за прекосяването на водата за Перник през софийската водопреносна мрежа, защото първо трябвало предлагането от Министерския съвет да доближи официално до СОС. Така проектът на държавното управление за справяне с водната рецесия в Перник би трябвало най-сетне да стартира да се ползва.

Енергийният минитър Петкова отива на посещаване в Съединени американски щати

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отпътува на следващия ден, 27 януари, на посещаване в Съединени американски щати, където ще разиска въпроси в региона на енергетиката с представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по енергетика и други Американската страна има обилни енергийни ползи на Балканите и води дейна политика против съветските енергийни планове в региона. Българският министър председател в типичния си жанр пък пробва да балансира сред съветските и американските ползи.

Как се развиват районите в България

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) разгласява данни за районния БВП и добавена стойност по пазарни цени през 2018 година Числата демонстрират в каква посока се развиват областите в страната. Традиционно максимален дял в националния Брутният вътрешен продукт има столицата и по-точно бранш услуги. София обаче остава обратно по годишен ритъм на напредък, а Враца зае лидерската позиция през 2017 година с 19.7% нарастване на Брутният вътрешен продукт по отношение на 2016 година

Англия излиза от Европейски Съюз на 31 януари

На 31 януари Brexit поставя завършек на 46-годишното участие на Англия в Европейски Съюз. В петък ръководителите на Европейски Съюз и на Европейска комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха съглашението за английското овакантяване на съюза. Кралица Елизабет Втора утвърди текста в четвъртък, а идната сряда Европейският парламент също ще го гласоподава. Обединеното кралство се съгласи да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз по време на преходния интервал до края на годината. До 2021 година министър председателят Борис Джонсън цели договарянето на договорка за бъдещите връзки, въпреки Фон дер Лайен да е скептична за изцяло съглашение преди края на 2020 година, защото счита, че времето няма да е задоволително за такива комплицирани договаряния.

Първо съвещание на Фед за годината

Федералният запас на Съединени американски щати ще организира първото си за годината съвещание. Решението ще бъде оповестено в сряда и ще бъде последвано от конференция на ръководителя Джером Пауъл 30 минути по-късно. Очакванията са тонът да бъде покрай този през декември, когато от Фед обявиха, че стопанската система се намира в добра форма и несигурността от комерсиалната война и Brexit понижава.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Земетресение от 6.8 в Източна Турция взе жертви

Фотограф: Stringer
Земетресение с магнитуд 6.8 бе записано в Източна Турция в петък вечер. Епицентърът е бил покрай град Сивридже, а дълбочината е била 10 километра. Трусът е бил усетен в Израел, Ирак и Сирия. Броят на жертвите е най-малко 21 души, ранените са над 1000, хиляди са развалените здания в града, някои от тях са изцяло разрушени.

OUT_OF_OFFICE

Изложба
до 31.01


Фотографът Димитри Стефанов ще показа последния си план, озаглавен ВИК. Изложбата включва фотографии от пътуването му до Исландия, в които той прави завой от черно-бялата стилистика, в която е привикнал да работи. Всички фрагменти са в цвят и демонстрират метода, по който актьорът е видял Исландия. ВИК в действителност е игра на думи и идва от vík на старонорвежки, което значи дребен залив или вход към пристанище.
В кафе-галерия " Фотосинтезис "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР