© Casey Ian Patchell © Jonathan Ernst © Jonathan Ernst

...
© Casey Ian Patchell © Jonathan Ernst © Jonathan Ernst
Коментари Харесай

Алтернативната американска политика

© Casey Ian Patchell © Jonathan Ernst © Jonathan Ernst © Jonathan Ernst Още по тематиката
Демоните на разделянето в Съединени американски щати след конфликтите във Вирджиния
17 авг 2017 17 авг 2017 " И от двете страни има ужасни хора и естествени хора. " Заради тези думи след конфликтите в Шарлотсвил, признати като легитимиране на неонацизма в Съединени американски щати, президентът Доналд Тръмп беше тежко подложен на критика. Но е реалност, че с етикета " различното дясно " (алт-райт) се отбелязват редица групи, част от които нямат доста общо между тях. При " различното ляво " ( " Антифа " ), излязло на контрапротеста в Шарлотсвил, има много по-ясна организация и яснота на придвижването.

Събитията в Шарлотсвил, довели до загубата на човешки живот и до разтърсвания във Вашингтон, са признак на радикализацията на лагерите в американската политика. И даже когато страстите позатихнат, напрежението сред двете придвижвания, сблъскали се там, няма да изчезне.

От бранители на Запада до неонацизъм

Съществуват две съществени избрания за алт-райт. По-широкото, обещано от журналиста, публицист и подбудител Майло Янопулос пред CNBC, звучи по този начин: " Смятам, че не става дума за бял шовинизъм, а за господство на западните полезности. Алт-райт се интересува от демократични полезности, капитализъм, демократични полезности, независимост, тъждество. "

Янопулос отхвърля да има нещо общо с придвижването, въпреки медиите да го свързват главно с него и с някогашния му шеф Стивън Банън – към този момент някогашния основен пълководец на Доналд Тръмп. Банън е някогашен изпълнителен шеф на медиата Breitbart, която е упреквана за разпространяването на идеологията на алт-райт. В нея не звучи да има нещо неприятно – демократични полезности, капитализъм, независимост и тъждество. Определението на Янопулос обаче е радикално друго от това, давано от други хора, които фактически се дефинират като част от придвижването.

В реалност алт-райт се свързва повече с неонацизъм, като дефиницията, която се дава от Джаред Тейлър, издател на списание American Renaissance, е следната: " Като дълготраен член на алт-райт придвижването ето по какъв начин го виждам аз: ние сме необятно дисидентско придвижване, което включва в себе си доста уеб сайтове, организации и гледни точки. Някои членове имат разнообразни гледни точки по отношение на сексуалността, свободния пазар, формите на държавно управление и външната политика. Всички обаче са съгласни за едно: равенството е рисков мит. Алтернативното дясно е обединено в това да отхвърли сегашната доктрина, че всички раси са равни. Расите са разнообразни – в междинните равнища на просветеност, в другите общества, които те строят. Няма причина да считаме, че друга раса с изключение на бялата може да резервира западната цивилизация. "

Двете описания мощно се разминават и тъкмо отсам идва казусът. Медии като Reuters отхвърлят да употребяват етикета " алт-райт " в изявленията си, в случай че не е извънредно неотложно. Причината е ясна - дефинициите за групата са толкоз разнообразни, че тя в последна сметка мъчно може изобщо да бъде избрана. Определението на Янопулос за демократични полезности и тъждество по никакъв метод не може да бъде вписано в определението на Тейлър, нито в това на Ричард Спенсър, който счита, че алт-райт може да бъде събран в две думи – " бяла еднаквост ". В множеството случаи, когато в медиите става дума за " алт-райт ", се приказва точно за расистките придвижвания, които употребяват този етикет.

Преносителят интернет

Движението алт-райт се свързва също и с солидно интернет наличие. Тук обаче още веднъж става дума за радикално разнообразни като държание групи, които се поставят под общ знаменател. В ъгъла на неонацизма стоят с изключение на списания като American Renaissance уеб сайтове като Daily Stormer и открити последователи на " Ку-клукс-клан ". В тях се популяризира главно расистка агитация.

От другата страна са страници, главно във Фейсбук и Reddit, с доста по-меко наличие и по-голяма хумористична устременост. Повечето от тях като God Emperor Trump и The Kids Are Alt Right рядко дискутират съществено политика – вместо това избират да пускат така наречен миймове – хумористични фотоси с обръщение и текст. Целият този колорит – от време на време напряко контрастност – се губи при потреблението на общия етикет " алт-райт ".

От другата страна – " Антифа "

Крайнолявото придвижване " Антифа " е по-лесно за разглеждане и дефиниране. В него влизат демократични формирования, поддръжници на социализма и комунизма, както и към този момент известни организации като Black Lives Matter. Зададената цел на придвижването е да се " бори с всякаква ненавист като расизъм, сексизъм, хомофобия, ислямофобия, ксенофобия и други ". Групата също по този начин се афишира и срещу капитализма, неравенството и в интерес на анархията. Определението бе доказано и от неизвестен член на " Антифа " пред сп. Time. За разлика от алт-райт придвижването " Антифа " си има даже лична брандировка и лого – две флагове в алено и черно.

Движението Антифа е мощно подложено на критика поради методите си на деяние. Майкъл Казвини от Daily Wire написа: " Антифа " употребява фашистки способи, с цел да извърши задачите си. " Антифа " е толкоз антифашизъм, колкото Сталин е герой за независимост. Въпреки че се назовават антифашисти, членовете на " Антифа " постоянно употребяват фашистки тактики, с цел да се оправят с политическите си съперници – те станаха известни в началото с недопускането на лекция на Майло Янопулос в университета " Бъркли ", където провокираха протести и палиха частна благосъстоятелност. Преди това " Антифа " възпламениха магазини в Портланд и Оукланд, тъй като Доналд Тръмп завоюва изборите. В дните по-късно, те чупиха стъкла на магазини, спираха публичния превоз, нападнаха полицията. На процедура те поеха контрола над центровете на огромни градове в Съединени американски щати. "

Щетите от ноември месец насам възлизат на милиони долари, което накара Министерството на вътрешната сигурност в Съединени американски щати да разгласи групата за " вътрешен тероризъм ", въпреки това да не докара до никакви на практика последици.

Най-големият проблем с " Антифа " е различен – самоопределилата се като крайнолява група няма проблем да употребява принуждение, стига то да е ориентирано против фашисти. Кой е фашист обаче се дефинира от самите тях. В множеството случаи обичайна формулировка за фашизъм отстъпва място на по-различна, оправдаваща насилието даже към всички, които употребяват политически неточен език или " език на омразата " – още веднъж с вариращи критерии. " В името на битката за идеалите си и прекъсване на " словото на омразата " някои " Антифа " протестиращи употребяват насилствени тактики и вандалщина ", написа Time.

" Антифа " не работят единствено в Съединени американски щати. Те станаха известни и при срещата на Г-20 в Хамбург, когато бяха проведени големи митинги против глобализацията и капитализма, при които още веднъж имаше вълнения и погроми.

Новата радикална действителност

Трагедията в Шарлотсвил даде гласност и на двете групи – неонацистките обединения, които употребяват етикета " алт-райт ", както и на " Антифа ". И по този начин разкри един обезпокоителен феномен - в Америка се заражда различна политика, която е в надалеч по-големи крайности, в сравнение с формалната политика на Демократическата или Републиканската партия. И двете страни са водени от главно млади лица, и двете страни нямат интерес в запазването на настоящия ред или закона.

Радикализирането на групите не е само по виновност нито на Доналд Тръмп, нито на Барак Обама, нито пък на Джордж Буш или който и да било преди този момент. Редица проучвания в последното десетилетие демонстрират, че американското общество е по-поляризирано политически в сравнение с когато и да било след Гражданската война. Последното сходно изследване е на Pew от 2017 година Това разделяне става все по-видимо, а излизането на крайнолеви и крайнодесни обединения от сенките може да се окаже единствено предвестител на още по-големи и тревожни процеси, на които Шарлотсвил е единствено признак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР