© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Тръмп и Иранската сделка, Италия върви към нови избори, Боян Петров все още в неизвестност

© Carlos Barria Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от почивните дни и какво се чака през новата седмица

На фона на митинги и арести Путин постави клетва за четвърти мандат, президентът Румен Радев няма да приема доклад на министри от кабинета " Борисов ", алпинистът Боян Петров е в неопределеност от няколко дни в Тибет
7 май 2018
Вечерни вести: Оптимизъм за българската стопанска система, европарламентът желае ограничения за свободата на медиите

И още: Започват комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, тест за партията на Мей на избори в Лондон, БЕХ отново ще емитира облигации
3 май 2018 В навечерието на Деня на Европа Старият континент наподобява по-скоро спокоен макар неизбежните политически земетресения на места. Напрежението в световен мащаб идва от упованията Доналд Тръмп да оповести довечера ще извади ли Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка и ще наложи ли наказания (и какви) на Техеран - решения, които могат да имат геополитически и пазарни резултати.

След празничното успокоение пък България е разтревожена за алпиниста Боян Петров, който за жалост остава в неопределеност към този момент пети ден в подножието на осемхилядника Шиша Пангма в Тибет.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Боян Петров към момента не е открит, търсенето продължава на следващия ден

Алпинистът Боян Петров продължава да е в неопределеност в подножието на връх Шиша Пангма (8013 м). Днес бе първия ден от издирването му и завърши без резултат. Тримата шерпи, които вземат участие в избавителната интервенция, са стигнали под Лагер 1 по информация на брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова. Това е едно от двете по-ниско ситуирани и добре оборудвани места (другото е Лагер 2), към които се допуска, че може да се е отправил Петров след утежняването на времето. На процедура не е напълно известно дали шерпите са съумели да доближат Лагер 1 или са останали на по-ниско, с цел да пренощуват и да продължат търсенето на следващия ден.

Спасителната интервенция стартира рано тази заран, откакто Боян Петров е в неопределеност от 3 май, когато е бил забелязан за последно от други алпинисти в подножието на Шиша Пангма. Два дни по-късно те са намерили палатката и спалния му чувал в Лагер 3, който е най-близо до върха, като догатките са, че алпинистът се е отправил след утежняването на времето към по-ниските лагери 1 или 2, където има храна и принадлежности. От екипа на Петров обясниха в началото, че няма аргументи за терзание, тъй като той всекидневно се движи с ден пред останалите, а и неналичието на връзка с него не е казус. Тревогите обаче нарастват.

Предстоят нови избори в Италия - въпросът е в този момент или при започване на 2019 година

Два месеца след парламентарните избори в Италия президентът Серджо Матарела прикани политическите партии да се обединят зад краткосрочно " неутрално държавно управление ", което да се занимава с финансите на страната и да приготви предварителни избори при започване на 2019 година

До предлагането на Матарела се стигна, откакто в продължение на над два месеца политическите партии не могат да реализират съдружно съглашение. На изборите при започване на март нито една партия не съумя да завоюва болшинство - популисткото Движение " 5 Звезди " взе 32%, а десноцентристкият блок на Силвио Берлускони и радикалната " Северна лига " - 37%. Сега двете страни отхвърлят апела на Матарела и упорстват за предварителните избори допустимо най-скоро.

Лидерът на митингите в Армения Никол Пашинян стана министър председател

Лидерът на опозиционните митинги в Армения Никол Пашинян е новият министър председател на страната, откакто при втория опит депутати от ръководещата Републиканска партия въпреки всичко го поддържаха и той съумя да събере нужните гласове. И на този избор, както и при несполучливото гласоподаване предишния вторник той бе единствен претендент. Според прессекретаря на Пашинян задачата му е да образува " краткотрайно държавно управление, да провежда почтени избори " и няма " проекти " за непрекъснат кабинет.

Пашинян поема поста седмици откакто многохилядните демонстрации в Ереван, на които той беше лице, доведоха до оставката на противоречивия министър председател Серж Саркисян. Той опита да остане на власт като министър-председател след два мандата като президент, само че проруската му линия и неналичието на промени предизвикаха недоволството.

ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ

Започна огромният ремонт в центъра на София

Петмесечният ремонт на оживената ул. " Граф Игнатиев " в София, който ще аргументи основни усложнения на придвижването в региона, към този момент стартира. Проектът е разграничен на два стадия, 24 млн. лв. е цената му, като еврофинансирането е 18 млн. лева При неспазване на периода изпълнителят ще дължи наказателна клауза 240 хиляди лв. за всеки ден просрочие. След ремонта книжният пазар ще бъде възобновен за разлика от зеленчуковия. Стремежът е достоверният образ да се резервира.

Фотограф: Анелия Николова

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Ще изтегли ли Тръмп Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран

По-късно във вторник вечер Доналд Тръмп ще оповести дали ще изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран и ще наложи ли наказания на страната, както заплашва. Тръмп заплаши да скапе договорката от 2015 година, тъй като тя не визира иранската стратегия за балистични ракети и ролята на Техеран в Сирия и Йемен. В последните месеци европейските водачи поставиха доста сили да го разубедят, само че към този момент няма индикации, че са съумели. Те предизвестиха, че отдръпването на Съединени американски щати ще обезсмисли години работа и може да докара до война в Близкия изток.

Според Washington Post упованията са Тръмп въпреки всичко да не се откаже напълно от съглашението, а вместо това да вкара още веднъж част от необятна гама от наказания, които бяха анулирани при използването му - да вземем за пример други страни да понижат вноса на ирански нефт или Съединени американски щати може да наложат наказания против техни банки.
Пазарите към този момент реагираха на геополитическото напрежение, като петролът надвиши 76 $ за барел - най-високите цени от ноември 2014 година

Денят на Европа - 9 май , ще бъде маркиран с голям брой събития из целия континент, като в София те включват конференции, изложения, фестивали и 3D мапинг шоу на фасадата на Министерския съвет. На този ден през 1950 година - тъкмо 5 години след края на Втората международна война, френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация, в която приканва за съюзяване на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове, което поставя основите на Европейски Съюз. В Русия пък 9 май се празнува като Денят на успеха - на Съюз на съветските социалистически републики над нацистка Германия.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Мода и католицизъм на тазгодишния бал на музея за костюми на " Метрополитън "

Илюстрация
Папски корони, тиари и корони като ореоли, воали и благ крила - такива аксесоари бяха писъкът на модата на обичайния бал на музея за костюми на " Метрополитън " (т.нар. Met Gala), който тази година мина под тематиката " Божествени тела: модата и католическото въображение ". Галата се счита за едно от най-важните фешън събития в Съединени американски щати и предизвика звезди и стилисти да нагазят самоуверено в авангарда. Това е и тематиката на новата галерия на музея, която ще покаже творби на " Долче и Габана ", " Шапарели " и " Версаче " паралелно до 41 достоверни дрехи от Ватикана, с цел да потърси въздействието на католическата иконография в поп културата. На фотографията е Риана, която медиите нарекоха папеса Риана.

Увеличаване

Папски корони, тиари и корони като ореоли, воали и благ крила - такива аксесоари бяха писъкът на модата на обичайния бал на музея за костюми на " Метрополитън " (т.нар. Met Gala), който тази година мина под тематиката " Божествени тела: модата и католическото въображение ". Галата се счита за едно от най-важните фешън събития в Съединени американски щати и предизвика звезди и стилисти да нагазят самоуверено в авангарда. Това е и тематиката на новата галерия на музея, която ще покаже творби на " Долче и Габана ", " Шапарели " и " Версаче " паралелно до 41 достоверни дрехи от Ватикана, с цел да потърси въздействието на католическата иконография в поп културата. На фотографията е Риана, която медиите нарекоха папеса Риана.

Автор: Eduardo Munoz Смаляване

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинявания в полово принуждение от страна на четири дами - две от които негови някогашни партньорки. Шнайдерман отхвърля обвиняванията. Особеното е, че точно Шнайдерман повдигна обвинявания за полово принуждение против филмовия продуцент Харви Уайнстийн, той е измежду изявените поддръжници на придвижването #MeToo и е гневен критик на Тръмп.

Ким Чен-ун е посетил Китай за повторно и се е срещнал още веднъж с китайския президент Си Цзинпин, като съгласно китайски медии Си е изказал пред севернокорейския водач поддръжка за договарянията сред Северна Корея и Съединени американски щати. Визитата е изненадваща и се случва в подтекста на плануваната среща сред Ким и американския президент Доналд Тръмп след няколко седмици.

Бившият изп. шеф на " Кремиковци " и някогашен притежател на ЦСКА Александър Томов съди прокуратурата за 686 хиляди лева за морални и имуществени вреди, откакто бе дефинитивно оневинен по делото за заграбване на 3.5 млн. евро от ЦСКА и над 29 млн. лева от " Кремиковци ". Той е следващият оневинен по обществено известно дело, който търси обезщетение от прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР