© Brendan Mcdermid Очаквахме в тези ръководства да се трасира

...
© Brendan Mcdermid Очаквахме в тези ръководства да се трасира
Коментари Харесай

Медицинското ръководство за вируса не помага много на лекарите и пациентите

© Brendan Mcdermid " Очаквахме в тези управления да се трасира преди всичко пътят на пациента. Той си стои в къщи, кашля, вършат ли му тест и каква терапия му се назначава. Какво става, в случай че е със сърдечна непълнота, а с диабет? Ако той стартира да се разхожда и да си прави самичък проби, и евентуално да заразява всички останали лекари, лаборатории и пациенти, това би било доста рисково. "

коментар на прочут експерт, срещнал се с рекомендациите, пред " Капитал. Ръководството за държание на лекарите при лекуване на коронавирусна зараза за другите специалности от над 400 страници беше показано в петък от Медицинския съвет към премиера, само че съгласно лекари, до които " Капитал " се допита, то е цялостно с грешки и безполезна информация.

Председателят на медицинския съвет проф. Коста Костов разяснява, че с управлението, което ще се добавя, съветът е надградил управленията от останалите страни, срещнали се с COVID-19.
Разбира се, отлично е да се надградят с чисто български опит управления, написани от време на време с цената на живота на самите лекари, лекували ковид. Според източниците на " Капитал ", обаче, от медицинския съвет не са се допитали, с дребни изключения, до лекарите и лечебните заведения, които сега лекуват ковид - да вземем за пример ВМА, " Пирогов ", " Александровска ", неотдавна и " Св. Анна ". От това е произлязла амалгама от преводни или напряко непреведени публикации, статистики към разнообразни дати, теоритизиране, преписване на здравните закони и някои искрено нездравословни препоръки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Очаквахме в тези управления да се трасира преди всичко пътят на пациента. Той си стои в къщи, кашля, вършат ли му тест и каква терапия му се назначава. Какво става, в случай че е със сърдечна непълнота, а с диабет? Ако той стартира да се разхожда и да си прави самичък проби, и евентуално да заразява всички останали лекари, лаборатории и пациенти, това би било доста рисково ", разяснява прочут експерт, срещнал се с рекомендациите. Според него главен проблем на управленията е, че на най-тънките места, където би трябвало да се съблюдава протокол - по какъв начин тъкмо да се действа с пациент с ковид, по какъв начин да се защищити личният състав, е написано, че това става според рекомендациите на Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация и други

За носенето на маски и защитни дрехи от медиците няма никаква единна позиция, до момента в който в това време ръководителят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски изяснява, че на всеки пациент сега би трябвало да се гледа като на вероятно инфектиран с ковид.
Няма упоменато какво се случва с прегледите по телефона и с това, че от ден на ден пациенти не доближават здравна помощ, тъй че недоразуменията в медицинските рекомендации, въобще не наподобяват смешни, както биха били в естествена обстановка.

Ама в действителност ли с голи ръце

Това, което прави голямо усещане на лекарите на първа линия, е рекомендацията по какъв начин се съблича защитното облекло след излизане от огнището. В нея е записано, че първо се смъкват ръкавиците, по-късно хирургическата престилка и най-после шапката и шлемът по едно и също време.

Лекари на първа линия разясниха, че по принцип те са с два чифта ръкавици и не допират с голи ръце защитното облекло, като в това число в лечебните заведения с коронавирусна зараза се оперира с два чифта ръкавици.

Това, обаче, не е обяснено в управлението, нито малко по малко, нито пък са обяснени елементарни неща от практиката, като да вземем за пример, че би трябвало да се употребяват калцуни до коляното или защитните очила да се обработват със спрей против изпотяването им.

Няма и детайлности за типовете респиратори, по какъв начин се дезинфекцират, по какъв начин се работи с тях и така нататък
" Не са ги написали, тъй като не са в средата ", разяснява доктор. " Предпазването на медиците е извънредно значимо и видно е, че китайските сътрудници са с по два чифта ръкавици и два чифта маски - задачата е да се понижи до най-малко вирусният товар, тъй като той има отношение към заразяването и прекарването на заболяването ", добавя негов сътрудник.

Да изляза ли или не?

Ръководството за ковид и бременност е превод на публикация, ориентирана непосредствено към бременните дами от Кралските колежи и асоциации по акушерство и гинекология в Обединеното кралство. В превода медицинският съвет на всеки параграф на мястото на Правителството на Обединеното кралство е записал, че бременните дами би трябвало да съблюдават рекомендациите на Националния спешен щаб и безусловно е превел управлението. В него, да вземем за пример, има справочник какво да дават отговор гинеколозите на въпрос дали бременните би трябвало да посещават женски съвещания. Отговорът е - " Да. Наистина е значимо да продължите да посещавате плануваните си рутинни прегледи, когато се чувствате добре и нямате изявена симптоматика на COVID-19 ". С дребната разлика, че в България женските съвещания са неразрешени от началото на грипната почивка, а по-късно и през цялото изключително състояние.

С какво и по какъв начин лекуваме

В управлението за медикаменти, да вземем за пример, е маркирано, че няма потвърдено деяние на кортикостероидите, които са маркирани като имуномодулатори, а те по принцип са имуносупресори.
Нататък, обаче, са посочени редица схеми на лекуване на ковид, при които се ползват... кортикостероиди.

Притеснително е и друго. Медицинският съвет не е предложил в изключителното законодателство да бъде позволено използването на медикаменти отвън късата им характерност, каквото се случва сега с хининовите препарати. В правната част на логаритъма за лекуване, обаче, не е обяснено, че осведоменото единодушие на пациента за лекуване с такива артикули няма да освободи лекаря от юридическа отговорност, в случай че настъпят нежелани лекарствени реакции. Самото осведомено единодушие пък е преписано от закона, до който достъп има всеки доктор и касае всички случаи на лекуване и няма нищо създадено характерно за случаи на пациенти с COVID-19, нито пък са оценени вероятните правни проблеми, които биха зародили в хода на лекуването за медицинския личен състав.

За персоналните лекари, да вземем за пример, е постната заповедта за предварителна защита и надзор на COVID-19 на РЗИ - Пазарджик.

В рекомендациите за кардиолозите и кардиохирурзите, които чакат протокол за държание, е записано безусловно, че " Медицинските екипи, полагащи грижи за пациентите със сърдечно-съдови болести като цяло имат стеснен опит в обстановка на пандемия. Поради това от огромно значение е правенето на протоколи за диагностика, триаж, изолираност и лекуване на COVID-19 пациенти със сърдечно-съдови затруднения, както и пациенти със сърдечно-съдови заболявания и COVID-19 зараза ", т.е. - рекомендацията е всеки да си изготви рекомендации и протоколи.

В лъчетерапевтичните условия преди всичко в здравното управление са записани не специфични условия за пациентите и лекарите, а че те " би трябвало да съблюдават цялостния размер противоепидемични ограничения, наложени със заповед на шефовете на лечебни заведения ". В наръчника на химиотерапевтите пък е записано, че " където е допустимо " личният състав би трябвало да носи защитни дрехи и маски, а другояче би трябвало да си мие ръцете преди всеки пациент.

А тестванията

Сред файловете има предложение на доцент Нина Гачева, епидемиолог, която си разрешава да се усъмни в концепцията за скрининг на 1000 лица от рискови групи, препоръчано от самия медицински щаб. " Не съм математик и не зная какво мислят тези, които ще създават математическия модел, само че според епидемиологичната просвета тази извадка е дребна, също така по никакъв метод не може да се одобри за представителна във връзка с популацията в България, а това е най-важното условие, в случай че желаеме да вършим епидемиологична прогноза и умозаключение за величината на имунната каста, а оттова и за развиването на епидемията в страната. Предлагам да се разшири на епидемиологични учредения това изследване, като се скринират, в случай че не всички, то най-малко 500 от далите негативен резултат на PCR контактни на доказани случаи ", написа Гачева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР