© Brendan Mcdermid Акциите на технологичните компании Pinterest и Zoom

...
© Brendan Mcdermid Акциите на технологичните компании Pinterest и Zoom
Коментари Харесай

Pinterest и Zoom растат след дебюта си на борсата

© Brendan Mcdermid Акциите на софтуерните компании Pinterest и Zoom потеглиха стремително нагоре незабавно след дебюта им на борсата, написа Financial Times. Социалната мрежа Pinterest, която дава хрумвания под формата изображения и графики, стана обществена компания с оценка от 16 милиарда $, а цената на акциите й се подвигнаха с 27% при първата цялостна сесия. Още по-впечатляващо е представянето на Zoom, компанията за видеоразговори, която подвигна пазарната си капитализация със 74% след първата цялостна сесия и се прави оценка на 18 милиарда $.

Представянето на двете компании е в контрастност с това на американската компания за споделени пътувания Lyft, която загуби 20% от цената на акциите си след дебюта си в края на март. Въпреки това Уолстрийт приема повече от добре настоящата вълна от софтуерни дебюти, които идват след няколко години на относителна суша. Тази година стартъпите най-сетне стартират да се появяват на борсата, като най чака дебют сигурно е този на Uber, който ще се състои при започване на май. Очакванията са компанията да доближи пазарна капитализация от 100 милиарда $.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Това, което се случва с Pinterest на борсата е доста значимо за Uber, тъй като настройката на вложителите е всичко. Ако Pinterest се оправя добре, същото важи за целия климат към Uber. Никой не желае Uber да пада под цената на предлагането си ", разяснява Малкълм Бърн, съосновател на StarTech и вложител в Pinterest, Lyft и Uber, преди те да се появят на борсата.

Кои са Pinterest и Zoom

Pinterest е обществена мрежа, основана в Сан Франциско. Тя се преглежда като една от дребното компании, които могат да влязат в конкуренция с Фейсбук и Гугъл за по-сериозен дял в онлайн рекламата. При предлагането си на борсата компанията събра общо 1.4 милиарда $ капитал. Акциите й се продаваха на цена от 19 $, което е над упованията, само че под цената, при която компанията последно набираше частен капитал.

Обратното се случи със Zoom. Компанията, която създава програмен продукт за видеоконферентни диалози за бизнеса, сложи съвсем 10 пъти по-висока цена на акциите си, в сравнение с при последното си частно набиране на средства. За момента тя се оправя повече от добре на пазара, като наклонността при последните софтуерни предлагания беше за спад в цената след дебюта, до момента в който казусът със Zoom е противопоставен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР