© Bogdan Cristel След три години под наблюдение, през които

...
© Bogdan Cristel След три години под наблюдение, през които
Коментари Харесай

Румънската фондова борса бе повишена от "възникващ" на "развиващ се" пазар

© Bogdan Cristel След три години под наблюдаване, през които усъвършенства значимите за вложителите индикатори, румънският финансов пазар е нараснал от " възникващ " (frontier market) в " разрастващ се " (emerging), което ще спомогне за привличането на външни запаси в локалната стопанска система. Промяната идва от световния снабдител на финансова информация FTSE Russell и ще влезе в действие от септември следващата година, а моментът е избран като исторически от борсата в Букурещ. Междувременно България остава в зоната на " зараждащите " пазари, непокриваща базисни критерии за ликвидност, търговия с деривативни принадлежности и ограничаваща достъпа на непознати вложители.

Историческо събитие

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новината идва с годишния обзор на интернационалните пазари, оповестен от FTSE Russel на 26 септември. В него се показва, че откакто преди три години Букурещката фондова борса бе сложена в листата за наблюдаване (Watch List), считано от септември 2020 година пазарът на акции може да се приема от вложителите за второстепенен разрастващ се (Secondary Emerging), което непосредствено отваря опция за ориентиране на запас от страна на световните вложители, търсещи диресификация. Рекласификацията е резултат от подобренията, осъществени на пазарите от управляващите, написа в отчета на FTSE Russel, част от групата на London Stock Exchange Group.

" Исторически миг. Румъния е промотирана до разрастващ се пазар ", гласи реакцията на страницата на Букурещската фондова борса. За управлението й това е интернационално самопризнание и тласък да продължи с подобренията за вложителите. " Целта ни е през идващите 10 години да удвоим значимостта на финансовия пазар за локалната стопанска система, която все още се показва в 10% от Брутният вътрешен продукт на страната ", написа в прессъобщението на страницата на борсата. Президентът на институцията Лучиан Ангел показва, че новият статус е подобаващ, защото румънската БФБ непрестанно усъвършенства услугите си, трансформирайки се във функционален и наличен пазар. С отпадането на рестрикциите, които досегашният статус на борсата имаше, средства, доста по-големи от това, което се влага в този момент, възлизащи на стотици милиарди евро към този момент ще могат да бъдат насочвани към Румъния, показва Ангел.

В момента на главния пазар на борсата в Букурещ се търгуват 84 компани, чиято пазарна капитализиция е 36 милиарда евро. През последния месец водещият показател BET-TR index доближи историческо ниво, пробивайки психическото равнище от 15 000 пункта, като единствено за тази година е повишил равнището си с 39%.

През последните години държавното управление бе интензивно в листване на дялове на държавни компании, което увеличи привлекателността на пазара за вложителите. Новият статус е тласък този курс да се резервира, а за частните непублични компании е мотив да преразгледат тактиките си за напредък, употребявайки новите по-големи благоприятни условия на локалния финансов пазар.

" Само преди шест години ни даже нямахме доклади и борсова информация на британски за търгуваните обществени компании, което затрудняваше непознатите вложители да схващат какво се случва на пазара ", показва Лучиан Ангел, като доавя, че идващите усъвършенствания, за които се работи са основаване на клирингова къща, с очакване тя да е реалност в идващите 16 месеца.

Междувременно в България

В класацията на FTSE Russel България остава в групата на " зараждащите " пазари, където са страни като Малта, Сърбия, Словакия и Словения, Хърватия, Кипър, Латвия. Сред критериите, които доставчикът на борсова информация следи и които страната не покрива, са за развъртян пазар на скъпи бумаги, FOREX търговия, ликвидност, която да стимулира световна инвеститорска интензивност, съществуване на пазар на деривативни принадлежности. Според статискита на българската борса средноднвния оборот от търговията с акции за 2018 година е бил под 1 млн. евро, до момента в който данните в румъния демонстрират близо 10 млн. евро
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР