© Benoit Tessier Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Benoit Tessier Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Инвестиции в Европа 2018: Любимци са офисите и складовете

© Benoit Tessier
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Лъвски скок към офиси

Новият фонд с южноафриканско и българско присъединяване Lion`s Head ще влага в парцели в България и района
18 май 2018
Фонд от ЮАР и българската AG Capital купуват офиси с оценка 300 млн. евро

Освен в София и Букурещ новата смесена компания Lion`s Head ще купува бизнес парцели и в Унгария, Гърция и страните от някогашна Югославия
15 май 2018
Mall Sofia e продаден на полската GTC против 90 млн. евро

Това е четвъртата продажба на софийски търговски център за година. Различното е, че купувачът не е от ЮАР
27 апр 2018
Офис пазар 2018: Наситено с планове, само че и с наематели

Над половината наемни покупко-продажби от първото тримесечие са за здания в градеж, които ще са подготвени до края на тази година
13 апр 2018
Унгарският Wingholding купи две офис здания в София за 10 млн. евро

Контролираното от милионера Тибор Вереш сдружение прави първата си инвестиция зад граница в България
23 мар 2018
България е с максимален растеж на вложенията в парцели измежду 60 страни

Обемите са нарастнали със 153% през предходната година съгласно интернационалната компания Cushman & Wakefield
19 мар 2018
Colliers: Инвестициите в бизнес парцели в ЦИЕ доближават своя връх

Доходността от тях в София понижава леко през предходната година, само че остава най-високата в района
20 фев 2018
Потенциал на склад

Пазарът на логистични площи се раздвижи, а наемите продължиха леко да порастват
9 фев 2018 :
- Нуждата от нова логистична база за онлайн търговията и гъвкавите работни пространства са двете водещи трендове в Европа.
- Източна Европа още веднъж е забавна, само че купувачите на офиси, молове, хранилища са по-местни и екзотични.
- И при започване на тази година Германия и Англия са пазарите с най-вече капиталови покупко-продажби.
Триста милиарда $ и годишен растеж от 22%. С този мощен резултат приключи капиталовият пазар на Европа 2017 година по данни на консултантската JLL. В началото на тази година той продължава да кипи интензивно. Според отчет на JLL от началото на май покупко-продажбите на Стария континент са за 56.3 милиарда $ през първото тримесечие. Макар и с нищожен растеж по отношение на същия интервал през 2017 година, регистрираните резултати остават с над 18% над междинното ниво за първото тримесечие през последните години. Този растеж се движи най-много от двата най-големи пазара - Германия и Англия.

Но страните от Централна и Източна Европа стартират да играят все по-съществена роля в европейския заможен пазар. Полша се отличава с все по-голям дял от вложенията на континента. Другата наклонност е за от ден на ден локални купувачи в района, сочи последният отчет на Colliers International. А по съседски най-активна е Чехия: през предходната година 1 от всеки 7 евро, вложени в парцели в шестте страни от района (България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Словакия), са пристигнали оттова. В България пък хегемон е ЮАР, а галактическото число на покупко-продажби от предходната година за съвсем 1 милиарда евро доста мъчно скоро може да бъде достигнато. Причината - продадоха се съвсем всички от огромните молове в София, а последваща промяна на собствеността ще има по-скоро след години.

Секторните първенци са офисите. Заради цифровите специалности и стартъп културата в Европа скорост набира гъвкавото и споделено работно пространство. Електронната търговия пък подтиква по-голям интерес към логистичните площи на континента за сметка на комерсиалните центрове, които стартират да усещат прочут напън (следвайки САЩ) и притежателите се ориентират към възстановяване на към този момент съществуващите планове, а не към нови. При жилищният бранш на Стария континент анализаторите виждат порастващи цени, което провокира терзания за ново прегряване на пазара.

География на растежа

В началото на годината увеличението на капиталовите размери се движи най-много от Германия и Англия, където повишаването е надлежно 13% и 10% по отношение на миналата година, съгласно изчисленията на JLL. След няколко спада интензивността на острова се възстановява, защото вложителите не престават да подценяват терзанията към Брекзит и търсят благоприятни условия на лондонския пазар, настояват анализаторите. В Германия мощната стопанска система и по-голямата претовареност притеглят както локални, по този начин и трансгранични вложители. През първите три месеца растеж регистрират и в Португалия, Швейцария и Дания, до момента в който във Франция, Италия и Испания размерите са се свили по отношение на предходния интервал. На изток Полша се отличава с достигането на 2.4 милиарда $ капиталови размери вследствие на инвеститорския интерес поради положителните прогнози за напредък на стопанската система, демонстрират още данните на JLL.

Според разбор на Cushman & Wakefield в Европа се чака растеж в покупко-продажбите, който ще бъде провокиран от по-голямо търсене в Централна и Източна Европа. Укрепването на стопанските системи на изток ще притегля от ден на ден вложения и гладни за активи купувачи, считат анализаторите. Горещите точки в Европа
Със или без Brexit, Лондон продължава да води класацията за най-активен капиталов пазар, и то със сериозна преднина пред останалите европейски градове. През 2017 година новата звезда, която изгрява на хоризонта, е Копенхаген, който за първи път влиза в топ 10 на най-активните пазари като обща сума на покупко-продажбите в Европа. Един от най-хубавите за живеене градове притегля локални и задгранични вложители. Освен датската столица, Амстердам също се класира в челната десетка. През 2017 година те печелят преднина пред Дъблин и Осло. Но най-любима за вложителите е Германия, която е с четири от 10 града в класацията.
Повече бизнес, повече офиси

Сред главните бизнес парцели най-силни са пазарите за офис и логистични площи, защото макар възходящото строителство предлагането още дълго време няма да задоволи търсенето, считат от Cushman & Wakefield.

След мощна в офисния сегмент 2017 година, в която имаше 3% растеж в наемната интензивност, през тази година упованията на консултантската компания CBRE са този растеж да продължи непретенциозно и гладко с още 5%. В началото на годината JLL са отчели 6% изменение нагоре спрямо предходната. Усвояването на офис площи доста е намаляло в множеството немски градове поради неналичието на предлагани офиси, до момента в който в столиците на страните от ЦИЕ са усвоени приблизително 73% повече площи от миналата година. Щутгарт, Берлин и Мюнхен са градовете с минимум свободни офис площи на континента.

Вълната от нов тип офиси залива Европа през последната година. Дали това ще са огромни играчи като WeWork и Regus, или запалянковци, които работят с по-малък мащаб на локално равнище, гъвкавите работни пространства стават все по-разпространени в Европа. Това се случва наред с наклонността за възникването на повече специалности и занимания, които могат да се практикуват отдалечено и на свободен принцип (т.нар. Freelance jobs). От JLL регистрират, че поради новия модел на динамична работна ръка и различните модели на претовареност в някои европейски пазари делът на специалности от т.нар.gig стопанска система доближава 30%. Проучването на PwC пък демонстрира, че и вложителите се приспособяват - над половината участници са съгласни, че бизнес моделът на вложителите в недвижими парцели се променя вследствие на феномена " работното пространство като услуга ", а не просто като актив.

Ниша за логистика

Логистичните площи се подреждат преди всичко измежду имотните сегменти с максимален капацитет за вложения съгласно изследването на PwC и The Urban Institute за настройките на вложителите през тази година. Една от главните аргументи се крие в бързите темпове на развиване на онлайн търговията и нуждата от усъвършенстване на пътя за доставка на артикули. Градските логистични бази се показват като един от нишовите браншове, които си заслужава да бъдат следени през тази година. Според специалистите свободните хранилища в Европа са много под 5% точно поради възходящото търсене на складови площи в градската част, които да обслужват доставки, свързани с онлайн продажбите. Последните резултати на JLL демонстрират, че междинното равнище на наемите също се е нараснало през първото тримесечие с прогноза до края на годината плавният растеж да продължи.

Германски жилищен взрив

Многото разполагаем капитал у вложителите носи напредък и в жилищния бранш в Европа, смятат от CBRE. Цените не престават да порастват съвсем на всички места в континентална Европа. Но с цел да стане постоянен пазар, специалистите към момента виждат някои провокации като разликите в законодатеслвтвото във връзка с строителство, градоустройство и регулации.

Пикът в икономическия цикъл към този момент е доближат, считат анализатори в бранша. А някои институции като МВФ и Германската централна банка насочиха предизвестия за прегряване на пазара поради ускорения растеж на цените на жилища в някои от главните развити пазари в Европа и оттатък.

Според PwC и The Urban Institute четири от шестте водещи града по капиталови вероятности и капацитет се намират в Германия. Изследване на консултантската компания Knight Frank сподели още, че през 2017 година цените на жилищата в Берлин са се повишили най-вече освен в Европа, само че и световно. В рамките на една година растежът в цените на жилищата в столицата е достигнал над 20%. В топ 10 по същия индикатор са още Хамбург, Мюнхен и Франкфурт, където нарастването е приблизително с 13-14%. Още при започване на предходната година Германската централна банка сигнализираше за назряващ заможен балон в страната. През февруари Бундесбанк разгласи, че парцелите в Германия сега са надценени с сред 15 и 30%, а в Берлин даже с 35%.

Въпреки това от RCA оповестяват, че предварителните им данни за цените на жилищата в Берлин демонстрират, че те не престават да се повишават. Много задгранични вложители също изкупуват жилищни здания в Берлин и отдават площи чартърен на туристи, което в допълнение свива предлагането, написа Deutsche Welle. Ръст в Централна и Източна Европа
За първото тримесечие тази година покупко-продажбите на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са за 3.8 милиарда $, което е 36% растеж по отношение на предходния интервал, с главен мотор на интензивността - Полша, сочи отчет на JLL. Инвестициите в бизнес парцели в Централна и Източна Европа бяха рекордните 13.1 милиарда евро през 2017 година, съгласно Colliers International за бизнес сегмента в 6 страни от района, в това число България. Позитивен сигнал за района е, че трансграничните капитали сред страните от ЦИЕ са към 917 млн. евро. С 32% е повишен делът на вложенията в района, финансирани от локални компании и такива от прилежащи страни. Основните източници на капитали се резервират: южноафриканските и азиатските фондове, както и компании от самия район ЦИЕ. Данните на Colliers демонстрират, че локалните играчи са създали 46% от покупко-продажбите в България, в Унгария са 53%, а в Чехия - 50%. Лидер измежду купувачите през 2017 година въпреки всичко си остава ЮАР. Другите нови притежатели на бизнес здания също са много по-близки: полски, маджарски, сръбски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР