© Асен Тонев Още по темата Да, г-н премиер, вол

...
© Асен Тонев Още по темата Да, г-н премиер, вол
Коментари Харесай

Бойко Борисов и поразяващата греда

© Асен Тонев Още по тематиката
Да, господин министър председател, вол за мезе не трябва

Защо думите на Бойко Борисов за новия закон за НСО са доста тревожни
24 авг 2015
Борисов: Наблюдавали са ме, тъй като охранявах Живков и царя

Нов документ дообърка обясненията по проблема " Буда "
5 фев 2013
Царят прати телохранителя си в Министерство на вътрешните работи

Бойко Борисов ще е вътрешният човек на премиера на “6-ти септември ”
1 сеп 2001
Карате - образование, спорт и бизнес

Бойното изкуство излезе от структурите на Министерство на вътрешните работи и стана тип услуга на пазара
17 фев 2001 Помислете си какъв брой дълъг и витиеват е житейският път на Бойко Борисов. Досега знаехме, че каратето го е трансформирало в герой за мир. Че е оживял след няколко в действителност страшни атентата против него, когато е бил в охранителния бизнес. След това - че в политиката навлязъл след спор с министъра на вътрешните работи Румен Петков, на който беше основен секретар. Миналата седмица обаче се оказа, че замалко не сме го изгубили за историята още при започване на 80-те години на предишния век, в битността му на пожарникар.

Докато оглеждаше обновената постройка на пожарната в Поморие, Борисов не се сдържа да илюстрира усещанията си с следващата забавна (и незнайна досега) история от личния си живот. Премиерът се похвали, че " не съм дал пет години преди мен като взводен някой да влезе в пожар ". " Шефе, разкажи по какъв начин падна в едно канапе ", подкани го шефът на пожарната Николай Николов. И Борисов описа: " Сградата на Светия синод гори, имах няколко доста положителни пожарникари. На първо място Васил Стоев, Бог да го елементарни - огромен, здрав, хубав пожарникар. Или трае, или не приказва. Вървим с него по една греда, доста огромен пожар беше, Светият синод съвсем целият изгоря. Аз пред него, той зад мен... и ме хванал за колана и споделя: " Взводен, ще паднем, ще се пребием, високо е! " Викам: " Васо, тук сме в Божията къща. Господ над нас, няма ужасно! " И както си приказваме, че няма ужасно, от горната страна като поддаде, а то се оказа, че бетон няма. Стените са там от дървени дъсчици и рабицова мрежа, замазани и по средата - въздух. И пожарът през нея дръпна изпод нагоре. Отгоре падаме, през един етаж, втори етаж и падаме на патриарха в кабинета. Аз падам на кожения диван по тил, а Васо - пада до мен и от апарата си чупи четири ребра. И единствено споделя: Взводен, и тук ли ред има? Аз на дивана, а ти до мен ". За признателност, прецизира Борисов, получават по една Библия персонално от патриарха.

Димът на спомените

Това е толкоз нов миг в историята на премиера, че " Капитал " (от лятна досада в края на председателството може би) реши да я ревизира. Проверката обаче сподели, че историята на премиера поддава малко като онази греда. Много малко хора, свързани със Синода, въобще помнят подобен разрушителен огън обратно през годините, в които Бойко Борисов е бил пожарникар. Той е назначен за взводен през 1982 година, откакто приключва съответния факултет на Министерство на вътрешните работи. Патриарх по това време е починалият към този момент Максим.

Бедствие в Светия синод от подобен мащаб в центъра на София е щяло да остави много по-силни мемоари. По-възрастните професори в Богословския факултет обаче насочиха, че неясно могат да се сетят за пожар в Синодалната палата при започване на 80-те. Според шефа на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия доцент доктор Христо Темелски огънят е тръгнал от някогашния фотограф на Синода, който желал да прикрие нещо. По-късно против него даже е заведено дело от митрополитите за изгубването на скъпа фотографска техника, само че е прекъснато. По думите на доцент Темелски този пожар е бил на последния етаж от източното вътрешно крило на Синода, което удостоверява думите на премиера, че става въпрос за висок етаж. Но сходствата стопират дотук. Пожарът е бил надалеч по-повърхностен, а за пропадания сред етажи доцент Темелски е безапелационен: " Абсурд. "
Сградата на Светия Синод (на фотографията - в центъра, с жълтеникавата фасада) се намира на площад " Александър Невски " в София, против църквата " Света София ". Покоите на патриарха са в източното крило, а пожарът през 80-те е изпепелил покрива в западната част и фотоархива на третия етаж.

Фотограф: Капитал
Информацията му беше доказана от два разнообразни по темперамент източника. В работното дело на секретаря на патриарх Максим Рангел Рангелов, сътрудник Рудомир, е записано, че на 31 октомври 1983 година в явочна квартира " Теменуга " рапортува, че в Светия синод е имало пожар. Предишното сведение на сътрудника, който е определян като един от " най-качествените " в църковните среди, е от август 1983 година, т.е. най-вероятно огънят се е случил в интервала септември - октомври на същата година. Официалната версия хвърля виновността върху остарялата електрическа апаратура, само че имало подозрения и за намесен човек.

Вторият ни източник описа, че в Синода се помнят два пожара, само че при нито един от тях не се е стигало до проваляне сред етажите. Първият, в действителност при започване на 80-те, е бил огромен. Тръгнал е от фотоархива, който се е намирал на третия етаж, и в огъня е унищожена и документите на църковния вестник. Изпепелен е целият покрив откъм улица " Париж ". Покоите на патриарха обаче не са наранени, те са в друга част на постройката. Вторият пожар, който замалко не стигнал до кабинета на Максим, е от началото на 90-те години, когато Борисов към този момент е отвън системата. Тогава съмненията са, че запалването е почнало от цигара на свещеник Павел, един от настоящите лица в последвалия ерес.

" Имаше пожар, само че не мога да си спомня тъкмо детайлите. Не съм взел участие в гасенето ", сподели дългогодишният шеф на пожарната Кирил Войнов.

Отдавна е ясно, че Борисов обича да " украсява " истината и да я прави по-мека към себе си. Същото апропо може да се каже и за Синода, който от дълго време употребява пожарите за опрощение да не дава информация от архивите, които " били унищожени ". Това, а не диванът, е общото сред тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР