© Асен Тонев Още по темата АЕЦ Козлодуй няма да

...
© Асен Тонев Още по темата АЕЦ Козлодуй няма да
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Асен Тонев Още по тематиката
АЕЦ " Козлодуй " няма да се сплотява с държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "

Идеята не среща утвърждението на енергийното министерство и депутатите
11 окт 2018
БЕХ взе още 50 млн. евро от вложителите

С продадените в допълнение облигации размерът на новия заем на холдинга доближи рекордните 600 млн. евро
9 окт 2018
Енергийната борса също е проверявала покупко-продажбите с ток

Данните са изпратени в КЕВР, която проверява за операции участниците в борсовата търговия с електрическа енергия
7 окт 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
5 окт 2018
" Уорли Парсънс " осъди НЕК за 37 млн. евро поради АЕЦ " Белене "

Арбитражното дело бе заведено поради преустановен контракт по времето на Драгомир Стойнев
16 сеп 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Комисия за защита на конкуренцията още веднъж отряза " Инерком " за договорката с CEZ
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува произвеждане по подаденото на 21 септември от " Инерком България " ново съобщение за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Това е станало с предписание на ръководителя на антимонополния орган Юлия Ненкова от 18 октомври, като претекстовете са, че комисията към този момент един път е била сезирана за тази договорка и решението й се апелира в съда. Според адвокати в тази ситуация Комисия за защита на конкуренцията работи кардинално и законосъобразно.

Така пропада хипотезата, че след подхванатото от собственичката на " Инерком " Гинка Върбакова преструктуриране на бизнеса ще може да получи позволение за придобиването на " ЧЕЗ систематизиране ", " ЧЕЗ електро ", ЧЕЗ трейд ", " ЧЕЗ България " и още няколко компании.

АЕЦ " Козлодуй " ще печели до 30 млн. лева на година от потреблението на остарял ротор за " Белене "
Част от остарялото съоръжение за АЕЦ " Белене ", към което съветската " Атомстройекспорт " не прояви интерес през 2006 година, може да усили мощността на 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " с 4%. При сегашните борсови цени на електрическата енергия това би означавало спомагателен доход от 25-30 млн. лева на година за атомната централа. Но макар че опцията за рационализация е налице от няколко години и въпросът е бил поставян неведнъж в Народното събрание, до момента не са подхванати основни дейности. Причината е фрапантна - въпросният ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М, който би повишил мощността на АЕЦ " Козлодуй ", е благосъстоятелност на НЕК и двете държавни компании не могат да реализират съглашение за прехвърлянето му.

Тази сряда обаче държавното управление одобри особено решение, в което задължава двете сдружения да реализират продажба посредством директно договаряне между тях. Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Там е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител след признато решение на Министерския съвет

Енергийната борса смъква три пъти таксата при подписване на контракти
От началото на ноември таксата при подписване на покупко-продажби на платформата " Централизиран пазар за двустранни контракти " не енергийната борса ще бъде понижена три пъти - от 0.03 лева./мВтч на 0.01 лева./мВтч. " Промяната има за цел да подтиква търговията на този пазарен сегмент посредством понижаване на разноските за присъединяване, без това да заплашва финансовата непоклатимост на пазарния оператор ", изясняват от " Българската самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ).

Решението за намаляването на таксата се стимулира с това, че след влизането в действие на измененията в Закона за енергетиката от 1 юли ликвидността на пазарния сегмент се е повишила над плануваните в бизнес програмата на борсата равнища. Тогава цялата електрическа енергия от ВЕИ с мощ 4 и повече мегавата стартира да се продава на борсата, към този момент от НЕК, а след 1 януари от самите производителите. Също по този начин от началото на 2018 година БНЕБ към този момент не е страна по покупко-продажбите, които се подписват на сегмента " Централизиран пазар за двустранни контракти ", което в допълнение понижава разноските на борсата.

НЕК дава 50 млн. лева за защита на язовири и площадката на АЕЦ " Белене "
Една от най-големите публични поръчки за охранителния бизнес е оповестила на 10 октомври Националната електрическа компания (НЕК). Срещу сумата от 50.3 млн. лева държавното сдружение е оповестило, че желае да наеме неизяснен брой компании, само че най-много седем, които да се грижат за сигурността на стопанисваните от него язовири и уреди, както и на обекти на площадката на АЕЦ " Белене ". Договорите с избраниците ще влязат в действие през август 2019 година, когато изтичат актуалните 4-годишни съглашения за защита на обектите.

Заложените пари са с над 40% повече, в сравнение с НЕК бе заделила за интервала 2015-2019 година - 35.2 млн. лв.. Това се изяснява както с увеличеният брой охранители, които се изискват, по този начин и с повишаването с една трета на минималната работна заплата, която служи за база при правенето на офертите от охранителните компании.

Финансирането на поръчката ще бъде със лични средства на НЕК, която към 30 юни тази година регистрира чистата загуба от 74 млн. лева, с което непокритата загуба от предходни интервали стана близо 1.2 милиарда лв..

Полша си обезпечи доставки на американски полутечен газ за 20 години
Полската държавна петролна и газова компания (PGNiG) подписа контракт с американската Venture Global LNG за доставката на 2.7 милиарда куб. метра природен газ годишно за интервал от 20 години. Споразумението влиза в действие от 2022 година По този метод Полша ще понижи зависимостта си от съветския газ.

Изпълнителният шеф на полската компания Петър Возняк съобщи, че американският полутечен газ ще бъде с съвсем 30% по-евтин от съветския. От своя страна министър председателят Матеуш Моравецки акцентира, че това ще увеличи суверенитета на страната и нейната конкурентоспособност.

Напрежението към Саудитска Арабия увеличи цената на петрола
Петролът стартира седмицата с покачване заради възходящото напрежение към Саудитска Арабия вследствие на изгубването на журналиста десидент Джамал Хашоги. Критиките към Рияд и опасност на кралството против ответни ограничения от страните против него доведоха до терзания за предлагането, макар че в дълготраен проект вероятностите за търсенето не са в посока поддръжка на цените, оповестява Reuters. Все отново котировките са по-ниски от предходната седмица, когато брентът надмина 85 $ за барел.

Върху повишаването на петрола в понеделник се отрази и информацията, че Южна Корея не е внесла нефт от Иран за пръв път от шест години поради новите наказания, които Съединени американски щати ще наложат на Техеран от началото на ноември.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР