© Асен Тонев Административен съд - София-град, отмени отказа на

...
© Асен Тонев Административен съд - София-град, отмени отказа на
Коментари Харесай

Съдът задължи екоминистерството да разкрие фирмите, които внасят отпадъци

© Асен Тонев Административен съд - София-град, анулира отхвърли на основния секретар на Изпълнителната организация за околна среда и водите (ИАОС) да даде достъп до всички формуляри за импорт на боклуци в България, подадени към организацията през 2017 и 2018 година

През август 2019 година " Капитал " изиска от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп всички " приложения VІІ, съдържащи информацията съпътстваща транспортите на боклуци според член 3, пар. 2 и 4 от Регламент 1013/2006, за импорт на боклуци в България през 2017 и 2018 година ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпросните документи съдържат цялостна информация по процеса по импорт на боклуци като транспортьор, вносител, генератор на отпадъците, изложение на отпадъците, място и метод оползотворяването им.

От Министерство на околната среда и водите препратиха заявката на Изпълнителна агенция по околна среда, откъдето отхвърлиха да дават информация, мотивирайки се с изказванието, че въпросната информация не е социална. " Капитал " апелира отхвърли със съдействието на правния екип на " Програма достъп до информация ".

" Решението е революционно, тъй като ясно споделя къде е салдото сред комерсиалната загадка, от една страна и правото на жителите на здравословна и удобна околна среда, което без подозрение включва и правото на достъп до информация за околната среда " разяснява ръководителя на правния екип на " Програма достъп до информация " юрист Александър Кашъмов. Той изрази вяра, че решението ще даде явен знак на администрацията.

" Безспорно вносът на боклуци е един от факторите... който е в положение да окаже значително влияние върху множеството от съставените елементи на околната среда ", написа в решението си арбитър Вяра Русева. " Характерът на публичните връзки, регламентирани със Закона за запазване на околната среда обаче, допуска оптималната бистрота на всяка активност, която би могла да се отрази в посочените в закона аспекти на околната среда ", написа още в правосъдния акт, който и напомня, че конституцията подсигурява " право на жителите на здравословна и удобна околна среда в сходство с откритите стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда ".

Темата с вноса на отпадъците е от извънреден публичен интерес. През септември прокуратурата заяви, че е получила информация от ДАНС, че в няколко ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки, се изгарят непозволено боклуци и в тази връзка стартира инспекция, само че до този миг резултатите не са оповестени обществено.

Въпросът стана настоящ и тази седмица, когато италианските карабинери оповестиха, че са задържали влакова комбинация с 815 тона отпадък, предопределен за експорт за България. Износът става с подправени документи, съгласно които ставало дума за пластмасови боклуци, само че в реалност в балите имало непреработен разбъркан боклук.

В четвъртък Нено Димов и вътрешният министър Младен Маринов дадоха конференция по случая, на която Младен Маринов съобщи, че информацията за това, че отпадъците са били предопределени за България, била " изказване на някои медии ". В реалност обаче тази информация идваше от прессъобщението на италианските управляващи.

Преди два дни Административен съд - Стара Загора, одобри, че " Топлоелектрическа централа " Брикел ", обвързван с Ковачки, не може да гори боклуци, до момента в който не бъде направена оценка на въздействието върху околната среда. Допреди това в оборудването със единодушието на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, се изгаряха " пробно " разнообразни боклуци. Делото беше заведено от съдружие " За Земята ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР